2010. január 11., hétfő

A NOC rendszerről


Az utóbbi egy évben bármikor, ha levelet kaptunk a kanadai munkavállalással kapcsolatban, egy dolog szinte majd’ minden alkalommal előkerült: ez pedig a NOC rendszere. Sokaknak, akik fordultak már hozzánk levélben, biztosan ismerős lesz ez az információs oldal, de szeretnénk, ha minél szélesebb körben ismertebb lenne és minél többen használnátok. Így ezévi első bejegyzésünkben a National Occupational Classification rendszerét szeretnénk bemutatni nektek.

Nagyon röviden a NOC a Kanadában létező több, mint 30 ezer foglalkozást szervezi rendszerbe (kb. 520 foglalkozási kategóriába), így óriási segítség lehet az itteni munkakategóriák megismerésében. Az adatokat a kanadai statisztikai hivatal 5 évente frissíti az éppen aktuális, országos munkaerőpiacnak megfelelően. Időközben folyamatos konzultációk zajlanak országos, tartományi és városi szinteken is, hogy a szükséges változtatásokat megtehessék. (A NOC tehát nem egy álláskereső oldal, hanem egyfajta elméleti hátteret nyújt az itt létező foglalkozási kategóriákról.)

Szintén pár mondatban a struktúráról:


A NOC rendszere három nagyon csoportra osztható:

1. „Major Groups” – azaz a legnagyobb csoport, ahol minden csoportnak van egy kétjegyű kódja.

2. AMinor Group”-hoz tartozó kategóriáknak már három jegyű kódjuk van, amiből az első kettő a „major” csoportra utal.

3. A rendszer legalján pedig – „Unit Groups” -, a konkrét foglalkozásoknál négyjegyű kódok találhatók, azaz minden egyes kanadai foglalkozásnak megvan a maga NOC rendszerbeli kódja (amit érdemes is megjegyezni).

A rendszerhez tartozó segédanyagot itt érhetitek el, aki többet szeretne olvasni róla.


Ha (ezen az oldalon) megnézitek a NOC felépítését (a bal oldali linkek közül - Occupational Structure), akkor láthatjátok, hogy tízféle munkakörbeli nagy csoport van. Aki szeretné a mátrix alapján maga megtalálni a saját szakmáját, innen kiindulva megteheti.

Szerintem hasznos tapasztalat lehet ez a kis felfedezés, jobban átlátjuk majd ezáltal az egész felosztást. Arról nem is beszélve, hogy „útközben” sok más olyan foglalkozással is találkozhatunk, ami közel állhat a miénkhez, és otthon talán ilyen formában nem is létezik. Azt gondolom, hogy a rendszernek ez az egyik legnagyobb előnye számunkra, külföldről jött szakemberek számára, hogy rádöbbenünk, nem csak abban a „konkrét” munkakörben lehetséges elhelyezkednünk végzettségünk alapján, amiben otthon dolgoztunk, hanem más rokonszakmák felé is érdemes nyitottnak lennünk.

Nézzünk most meg három, teljesen különböző és a levelekben gyakran megjelenő munkakört:

A. Legyen az első a szakács szakma:

- A tíz nagy csoportot nézve a cukrászt én a 6-osban kezdeném el keresni, ami a „Sales and Service Occupations” nevet viseli.

- Ezalatt én most a 62-es „major group”-ba nézek bele,

- amin belül rögtön látjátok majd a 624-es minor csoportot, ami a „Chefs and Cooks” (itt jegyzem meg, hogy rögtön alatta a 625-ös a Butchers and Bakers, ugyanis több ízben kerestek már minket cukrászok is)

- A végső csoportunk jelen esetben a Cooks, ami a 6242-es kódot kapta, de aki ebben a szakmában járta, biztosan érdemes körülnéznie a Chefs csoportban is, de akár a Bakers kategóriában is.


Mit találunk végül a konkrét munkaköröknél?

  1. Ahogy most a szakácsoknál is látjátok, van egy általános leírás magáról a szakmáról, csak pár mondatban.
  2. Alatta egy nagyon hasznos felsorolás a konkrét itteni állások konrét itten elnevezéseiről, úgy mint ’apprentice cook’, ‘cook’, ‘dietary cook’, ‘first cook’, ‘grill cook’, ‘hospital cook’, ‘institutional cook’, ‘journeyman/woman cook’, ‘licensed cook’, ‘line cook’, ‘second cook’ vagy ‘short order cook’.
  3. Ami szintén lényeges, itt olvashattok a munkakör főbb feladatköreiről,
  4. s ami tán még lényegesebb, a felvételi követelményekről. :)
  5. Ezután, az egyéb plusz információk mellett más csoportok kódjait, neveit is olvashatjátok, ahol még érdekes lehet körülnézni a szakmabelieknek.

B. Második példa a szobafestő.

- A tíz nagy csoportból induljunk el a 7-esben Trades, Transport and Equipment Operators and Related Occupations.

- Rögtön az első Major Groupnál meg is állhatunk – 72/73 – Trades and Skill Transport and Equipment Operators

- Nos, megmondom őszintén, nem szakmabeli lévén itt kicsit zavarba jöttem, de talán a 729-es minor csoporthoz mennék – Other Construction Trades...

- ... amin belül a 7294-es konkrét csoport a Painters and Decorators

De egészen biztos vagyok benne, hogy itt eddigi tapasztalattól függően sokfelé mehetnek az érdeklődő szakemberek...

C. Még egy példa végezetül, mondjuk legyen a fogorvosi szakma:

- 3-as nagy csoport – Health Occupations

- Szintén rögtön az első Major Group érdekes nekünk – a 61-es – Professional Occupations in Health

- Minor Group a 311-esPhysicians, Dentists and Veterinarians

- Majd végül a 3113-as konkrét csoport a fogorvosoké.

A szakmák megkeresésének rövidebb módja a nyitóoldal alján található Gyorskereső (Quick Search), ahová beírva a szakmánk itteni megfelelőjét, szintén eljutunk a végcélig. Ha először itt kezdünk, később mindenképpen ajánlom, hogy ha időnk engedi, nézzük végig a szakmánk pontos elhelyezkedését a kanadai rendszerben. Hasznos lehet...

Sikeres keresgélést/nézelődést! A felmerülő kérdéseket várjuk a megjegyzésekben! :)

2010. január 1., péntek

Buék és dobpergés....

Amikor egy éve beszélgettünk, ötleteltünk, s végül elindítottuk ezt a blogot, úgy gondoltuk, lesz rá "némi" kereslet, végülis kaptunk érdeklődő leveleket innen-onnan, de arra egyikünk sem számított, ami végül történt:

Majdnem 15,000 egyedi látogatás és több, mint 37,000 oldalbetöltés. A képen is jól látszik, ahogy egyre többen jöttetek - köszönjük! Kérdéseiteket, észrevételeiteket továbbra is várjuk és örömmel segítünk, adunk információkat, ha tudunk. :)

Nem meglepő talán, hogy a legtöbben Magyarországról érkeztek:


Összesen 25 bejegyzés született, igaz, júliusban egy kedves olvasónk felvetésére klubot indítottunk a Facebookon és az Iwiwen is. Ezeket majd szeretnénk jobban kihasználni a következő évben. Készült velünk egy rövidke interjú is, amely a HRPortálon olvasható.

A blogon közzétett hozzászólásokon kívül sok-sok levelet kapunk tőletek. Megtisztelő, hogy bizalmatokba fogadtok és hozzánk fordultok kérdéseitekkel. Előfordul, hogy úgy érezzük, mi ehhez kicsik vagyunk, nem elég a tudásunk, de olyankor is igyekszünk utánajárni a dolognak, s valami támpontot adni. Az elmúlt két hétben kicsit feltorlódtak talán a levelek, de aggodalomra semmi ok, hamarosan visszaállunk a régi kerékvágásba, és levél válasz nélkül nem marad.
Ezenkívül az is remek érzés, hogy vannak olyan olvasóink, akik már Kanadában élnek - rájuk és a tapasztalataikra továbbra is számítunk és örülünk, hogy van, akivel személyesen is találkoztunk már. Terveink szerint 2010-ben újabb sorozatot indítunk, amelyben már itt élő magyarok mesélnek arról, hogyan, miért jöttek, milyenek voltak az első tapasztalataik.
Ehhez jelentkezőket is szívesen várunk!

És akkor végül a nyereményjátékról... Tizenhat helyes megfejtés érkezett arra a kérdésre, hogy mit jelent a Kanada szó és honnan ered. Ahogy az alábbi képeken is látjátok majd - ígéretünkhöz híven - összeültünk mi ketten az internet segítségével és közösen kisorsoltuk a nyertest. :))

Így tehát a nyertes.... (itt jön a dobpergés) ..... a kilences számú.... CHRISTINE!!!!!! :)))))))))))))))



Nagyon gratulálunk Christine-nek, aki felé hamarosan el is indul majd az ajándékcsomag. Christine, légyszi írj nekünk egy e-mailt a hellokanada@gmail.com címre a lakcímmeddel együtt, hogy mielőbb postázhassuk jól megérdemelt ajándékod. :)
A többieknek is köszönjük, hogy játszottak! Ez volt az első, de egész biztosan nem az utolsó játékunk. ;)
Boldog új évet, minden jót!

Lívia és Manka