2010. április 11., vasárnap

Változások a menekültügyi rendszerben


Az utóbbi időben sokan kérdeznek az otthonról érkező menekültáradatról. A téma az elmúlt egy évben vált különösen aktuálissá - az olimpiára látogató, majd menekültstátuszt kérőkről már nem is beszélve. 

Tény, hogy mostanság nagyon sokan érkeznek Magyarországról menekültkérelemmel.
Tény, hogy Kanada nem fordítja vissza a kérelmezőket, hanem (akit már beengedtek) azok kérelmét megvizsgálják.
Tény, hogy eddig a folyamat sokszor évekig tartott, így vannak/voltak olyanok, akik akár 4-5 év után kapták meg pl. a visszautasító határozatukat.
Tény, hogy itt tartózkodásuk alatt a kérelmezők segélyt kapnak, és különféle segítségeket a mindennapi élethez.
Tény, hogy Kanada igyekszik mihamarabb munkavállalói engedélyt is biztosítani a várakozók számára, hogy ne csak a segélyből kelljen megélniük.
Tény, hogy a rendszert (ki)használva, nagyon sokan jöttek be az országba menekültként, kapták meg a munkavállalói engedélyt, majd állították le a menekültkérelmüket s tűntek el a hatóság szemei elől...
S az is tény, hogy Kanada ezen a 'lyukas' rendszeren nagyon hamarosan változtatni fog.

A változtatás több területet is érint majd.
Kanada a jövőben még több menedékjogot kérőt tervez befogadni az országba és még több pénzt szeretne pumpálni az itteni letelepedésüket/otthonteremtésüket segítendően. Ehhez azonban változtatások szükségesek. Az elbírásálási időtartamon feltétlenül csökkenteni fognak, hogy a valódi/hiteles menekültek minél hamarabb megkapják a papírjaikat, míg a nem megalapozott kérelmeket minél hamarabb elutasítsák.


Amint látjátok, a rendszer továbbra is nyitott marad, hiszen Kanada minden évben több menekültet fogad be, mint bármely más ország a világon. Csak Torontóba több, mint 8000 menekült érkezik minden évben, ami majd 10%-a az országba érkezőknek). Azonban a hézagokat be kell tömni, mert a rendszer kihasználása senkivel szemben sem tisztességes. Gondoljunk csak a hivatalos úton bevándorolni szándékozókra, akik gyakran szintén éveket várnak a papírjaikra, míg a menekültrendszert kihasználók nem valódi menedéket kérnek, csak egyszerűen kiskapukat keresnek.

Az új rendszer alapján a menekültjogot kérőket két nagy csoportba sorolják majd, mégpedig aszerint, hogy az illető "biztonságos" vagy "veszélyes" országból érkezik-e. Természetesen a csoportokat a kanadai állam előre meghatározza majd. A tervek szerint minden kérelmező első interjúja az érkezését követő 8 napon belül meg kell történjen, az ügy meghallgatása pedig 60 napon belül. A biztonságosnak ítélt országból így a kérelmezők egy hónapon belül vissza kell térjenek, az elfogadottak pedig megkapják a menekültstátuszt és igényelhetnek kanadai tartózkodási papírokat. Ezzel az új rendszerrel Kanada kb. 2500 több kérelmet tud majd elfogadni évente, mint eddig, s több pénz jut a menekültek új otthonteremtésének támogatására is.


Mindez számunkra, magyarok számára azt is jelenti, hogy Kanada nem a vízumkényszer bevezetésével tervezi megoldani a  magyar és cseh menekültáramlatot, hanem egy hosszabbtávú megoldással és egy átláthatóbb rendszer bevezetésével.