2010. október 5., kedd

Hasznos infók tanároknak 2.


Szakmától függetlenül, szinte mindenkinek akadályokkal kell szembenéznie, aki egy új országban a saját szakmáját szeretné tovább folytatni. Mint más területeken is, itt is nehézséget jelent, ha nem ismerjük alaposan a szakmánk kanadai rendszerét, azaz a dolgok menetének  itteni mikéntjét. Mindannyian hozzuk magunkkal a saját országunk szokásait, viszont ne essünk abba a hibába, hogy csak aszerint akarunk máshol is érvényesülni. Mérjük fel a terepet, nagy szivességet teszünk ezzel önmagunknak. :)

Jelen pillanatban a munkavállalási lehetőségek az oktatás terén elég szűkösek. Persze azért munka így is akad, ráadásul egyre több tanár megy nyugdíjba minden évben. A nemzetközileg képzett tanároknak is az első és legfontosabb lépés az otthoni végzettségük kanadai elfogadtatása. Előfordulhat, hogy további kurzusokat kell majd venni, de az is lehet, hogy megfelelünk a kritériumoknak. Ugyanez igaz az angol nyelv elsajátításása is. Nézzük a tanárrá válás legfontosabb lépéseit:


  1. A tanári pálya természetesen "regulated", azaz meg kell szereznünk a tartományi szakmai szervezet igazolását. Minden tartománynak megvan a maga követelményrendszere - ami általában a weboldalukon meg is található. (Példák: Ontario, Quebec, British Columbia...) Plusz hadd adjak még egy hasznos oldalt Ontarióra vonatkozóan. A bizonyítvány megszerzése gyakran elég hosszadalmas, szóval érdemes időben elkezdeni. Ne hagyjátok, hogy ez a kissé nehézkes procedúra elkedvtelenítsen titeket, a legvégén megéri a fáradtságot! (A jelentkezéshez ált. kell az otthoni, eredeti végzettség, beleértve a leckekönyvet is, angol vagy francia nyelvvizsga, kanadai munkaengedély és valamilyen, személyazonosságot igazoló dokumentum.)
  2. A hosszú procedúra során előfordulhat, hogy további órákat/tanfolyamokat kell venni az elfogadtatáshoz vagy gyakorlati tapasztalatot kell szerezni a helyi iskolai rendszer megismerése érdekében. Az iskolarendszer megismeréséhez a legjobb mód az önkéntesség, a papírokhoz pedig érdemes megkeresni kimondottan külföldön képzett tanároknak szóló programokat (bridging programs for internationally trained teachers).
  3. Amint megvan a tartományi igazolás, ismerjük meg a helybéli iskolai szervezeteket. Általában több is létezik, mint pl. az állami iskolák testülete, a katolikus iskoláké és lehet külön francia terület is. Két torontói példa: Toronto District School Board - TDSB, Toronto Catholic District School Board - TCDSB
  4. Ezek után nézzünk utána, hogyan lehet jelentkezni egy-egy testülethez. Pl. a TCDSB az ApplytoEducation weboldalt használja, hozzájuk ezen keresztül lehet bejutni.  
  5. A tanári pálya leggyakrabban a helyettesítéssel (supply teachers)kezdődik. Ha jelentkeztünk egy testülethez, nézzünk utána a konkrét iskoláknak, ahol tanítani szeretnénk, és tudjuk meg, hogyan kerülhetünk fel a helyettesítő tanárok listájára. (A hely. tanárok azok, akik betegség stb. esetén beugranak a főállású tanárok helyett.) Előfordulhat, hogy a jelentkezéshez orvosi vizsgálat is kell, vagy az igazgató ajánlása. Ha ez a helyzet, akkor lépjünk kapcsolatba közvetlen az igazgatóval, kérjünk tőle egy időpontot és nyerjük meg őt személyesen. :)
  6. A helyettesítő listára érdemes felkerülni helyi magániskoláknál is. A magánsuliknak megvan a saját követelményrendszerük (és talán nem ugyanaz a tartományi igazolás kell hozzá), habár az iskolai tanterv itt is a tartomány által rögzített. Érdemes lehet eleinte olyan vallású/kultúrájú/rendszerű iskolákat keresni itt, ami számunkra már ismerős.
  7. Hívogassuk fel a sulikat és tudjuk meg, ki szervezi a helyettesítő tanárokat. Vannak sulik, ahol az egyes tanárok szervezik a helyettesítésüket, míg máshol pl. az igazgatóhelyettesé a feladat. Tudjuk meg minél több kapcsolati személy elérhetőségét és frissítsük az adatainkat rendszeresen.
  8. Látogassunk iskolákat. Természetesen az egyik leghasznosabb módja munkát találni iskolákban, ha találkozunk tanárokkal, iskolai dolgozókkal. Mutatkozzunk be, hagyjuk meg a névjegykártyánkat, küldjük el ezután az önéletrajzunkat emailben. Azaz gondoskodjunk arról, hogy emlékezzenek ránk! :)
  9. Ha megkapjuk az első hívást, tegyünk jó benyomást! Legyünk pozitívak és lelkesek, ismerkedjünk más tanárokkal az ebédlőben. A legtöbben abszolút ismerősek lesznek a helyzetünkkel és tudják, min megyünk keresztül.

Természetesen az csak egy lehetséges útja a munkaszerzésnek, biztosan vannak, akiknek más úton, más lépésekkel sikerült elhelyezkedniük kanadai iskolákban. (pl. nem említettük a magántanítványok fogadását a helyi iskolákból, ami szintén hasznos lehet...) Mégis, a fenti javaslatok elég általánosak, és akármerre is vagyunk Kanadában, sokat segíthetnek.
Legyünk kreatívak, kitartóak és türelmesek. A próbálkozásainkat siker követi majd, ha nyitottak vagyunk, és nem a négy fal között ülve keresünk munkát. Sok sikert mindenkinek!! :)