2009. január 10., szombat

Pár szóban Kanadáról

Maga a szó, canada, a huron-irokéz "kanata" szóból ered, melynek jelentése „falu”, „település”. Az ország az észak-amerikai kontinens északi felén található, államformája alkotmányos monarchia. Fővárosa Ottawa (az első képen a parlament látható), legnépesebb városa pedig Torontó.
Gazdaságának alapja kezdetektől fogva a rendelkezésre álló természeti erőforrások bősége volt. Bár lakossága mindössze egytizede az USA-énak, gazdasági súlya igen jelentős.
Az ország területileg hatalmas, partvonala - főleg az északon található számtalan sziget miatt - a leghosszabb a világon: 243 792 km. Területét tekintve a második legnagyobb ország Oroszország után. Népsűrűsége viszont igen alacsony, mindössze 3 fő/km²; bár a népesség megoszlása igen szélsőséges. A legsűrűbben lakott régió a Nagy-tavak (a Föld tavainak 60%-a Kanadában található) és a Szent Lőrinc folyó vidéke, itt telepedtek le ugyanis az első európaiak.

A Nagy-tavaktól a Sziklás-hegységig húzódik a kanadai préri, Ontario, Manitoba és Saskatchewan tartományokon keresztül. A Sziklás-hegységen Alberta és British Columbia (BC) osztozik. BC déli részén egyébként jóval enyhébbek a telek, mint bárhol máshol az országban.

A kanadai alkotmányos monarchia feje a mindenkori brit uralkodó, jelenleg a Kanada Királynője cím birtokosa II. Erzsébet. Őt a kormányzó képviseli, mely pozíciót általában egy visszavonult politikus vagy más jelentős személyiség tölti be, akit az uralkodó nevez ki a miniszterelnök javaslatára. A kormányzó által hagyja jóvá a királynő a képviselőház és a szenátus elfogadta törvényeket, ő nevezi ki a miniszterelnököt, ő olvassa fel a trónbeszédeket, írja alá az államközi szerződéseket, nyitja meg és zárja be a parlament ülésszakait, illetve oszlatja fel a parlamentet az új választások előtt. A királynő és a kormányzó hatalma azonban teljes mértékben névleges, a legtöbb kérdésben a miniszterelnök javaslatára döntenek. A parlament két házból áll: a képviselőházból, melynek tagjait a szavazópolgárok választják; és a szenátusból, mely 105 szenátori tagból áll. Őket a miniszterelnök nevezi ki.
A jelenlegi
miniszterelnök, Stephen Harper 2006 eleje óta van hatalmon. Két elődje, Paul Martin és a két egymást követő ciklusban is hatalmon lévő Jean Chrétien, a liberális párthoz tartozott, azaz 14 évig előttük nem volt jobboldali párt hatalmon.
Kanada lakossága a legutóbbi (2006-os) népszámláláskor
31.612.897 fő volt.
Kanada két hivatalos nyelve az angol és a francia. A franciát legfőképpen Québecben beszélik (ahol tartományi szinten csak a francia a hivatalos nyelv és a lakosság 80% francia nyelvű), és - noha az egyetlen hivatalosan kétnyelvű tartomány - jóval kisebb mértékben New Brunswickban (32.8%), Nova Scotiában (5%), és Ontarioban (4.5%). A legnagyobb nem hivatalos nyelvek: a kínai, az olasz és a német. Az őslakos nyelveket beszélők száma folyamatosan csökken, sajnos csak néhány kivétel akad.

Update: gondoltam, beszúrok ide egy színes (majdnemvak) térképet. Egyrészt, mert tetszik, másrészt, mert nagy, nagy, de szerintem amíg nincs előttünk, nem igazán esnek le az arányok. -- Manka :)


(L.)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez érdekes, ilyet még sokat :)
Még sosem voltam ott, de valamiért nagyon vonz Kanada. Talán a kevés ember és a gyönyörű természet miatt :)

Livia írta...

Megertem a vonzodasod, Kanada tenyleg csodas hely. En is vagyom arra, hogy minel jobban megismerhessem. :)

Koszonjuk a visszajelzesed, amiket varunk is mindketten, hogy lassuk, mi erdekel titeket leginkabb! Hiszen akkor arrol igyekszunk majd bovebben irni. :)

Névtelen írta...

Lányok (izé, tehát asszonyok), voltatok már északon is? Mert már beszéltem emberekkel, akik jártak Kanadában, de mindig csak lent délen. Pedig ugye a néptelen és vad észak az igazi (ezt olvasmányaimból tudom, pl. Jack London).

Livia írta...

En meg nem voltam eszakon, habar nagyon szeretnek oda is eljutni, ahogyan Kanada sok mas reszere is. Ez az orszag eleg hatalmas ahhoz, hogy evekig lehessen barangolni benne... :)
Egyebkent mire erted, ogy az eszak az igazi?

Manka írta...

@ Martalóc: Hát én pl. északabbra lakom, mint Lívia :) De nem, azon az északon még nem, amire - sztem - te gondolsz. Viszont a párom tesója dolgozott is ott! Nincs semmi... csak hó és hideg. Elég elhagyatott hely, nem is csoda, hogy nagyon magas az ott élők között az alkoholisták/drogosok/depressziósok száma. Vagy ez már nagyon észak?

Névtelen írta...

Köszi. Úgy értem, hogy az az igazi, hogy a képzetemben Kanada kapcsán a végtelen tajga (ott biztos nem ez a neve) meg a tundra jelenik meg. Talán el is mondható, hogy az ország viszonylag kis része nem szubartikus, bár ez lehet, hogy nem igaz. Biztos van ott is megnézni való. Mit tudom én a, tengerpart, vagy a tavak, vagy valami élőlények. Ha csak arra gondolok, hogy Izland szép idegenforgalmat bonyolít le, de Finnország is. Persze tudom, az arányok eltérőek. Ott lakni, biztos nehéz lehet.
Konkrétan én csak a Hudson-öbölre gondoltam, amikor kérdeztem.

Livia írta...

Megertem, hogy Kanadarol a "vegtelen tajga" jut eszedbe, szerintem ezzel sokan vannak igy. Raadasul igazatok is van. Ha ugy vesszuk, Kanada legnagyobb resze tajga. Ha pl. grizzly medvekrol nezel filmet, a korulottuk megjeleno taj, a hatalmas siksagok.. mind-mind tipikus tajgai kornyezet. :)

Teny, hogy ettol mindketten kicsit delebbre lakunk, de nem sokkal. Ontario es Quebec is erinti pl. a Hudson-oblot, amit emlitettel, de leginkabb eszakon, mi pedig a tartomanyok deli reszen lakunk.

Egyebkent en mar akkor nagyon boldog leszek, ha Ontariot megismerem szemelyesen. :) Ez a tartomany is hatalmas es gyonyoru. Minden egyeb csak bonusz. :))

Anthony írta...

Nagyon köszönöm nektek a segitséget,többet tudtam meg az egész "letelepedési"procedúráról,mint elötte..bárhol.
Hagy osszak meg rögtön egy "élményt".Kiválasztottunk egy magyarul tudó,regisztrált ügynököt,és irtam neki.Leslie Lakosnak hivják.Pár mondatban leirtam problámánkat-ami rendhagyó-ő válaszolt, egy kicsit gúnyosan,arrogánsan.
Rögtön felajánlotta segitségét:küldjünk 300 dollárt,előre,de Western Union(!)átutalással,ami teljesen furcsa,hisz ő egy hivatalos bejegyzett agent...
Hivtam a telefon a megadott számát,amit rég kikapcsoltak..bár mindenhol ez van megadva,de ugy gondoltam,átutalás elött azért beszéljünk pár mondatot.Mikor következő levélben rákérdeztem,ő ezt irta:"Mivel látom, hogy tele van aggodalmakkal a munkámat iletően..keressen más ügynököt..mindkettőnknek igy lesz a legnyugodalmasab"...

Anthony