2009. január 18., vasárnap

Torontóról röviden - a kezdetektől napjainkig

Torontó Ontario állam/tartomány fővárosa és egyben Kanada legnagyobb városa. A világ egyik legmultikulturálisabb városa, az elővárosaival együtt mintegy 5,5 milliós lakossága több mint 70 nációból kerül ki. Észak-Amerika 5. legnagyobb városa, Kanada lakosságának tkp. egynegyede él a környező 160 km-en belül. Torontó Kanada üzleti központja és gazdasági motorja, 1994-ben a The Economist című gazdasági hetilap a világ legélhetőbb városának választotta.

„Toronto” nevének jelentése irokéz nyelven „fishing weir”, azaz „halászgát”, mely arra utal, hogy a mai Simcoe-tavon a huron indiánok facölöpöket vertek a tóba, hogy könnyebben tudjanak halászni. Az első európaiak a vidéken francia szőrmekereskedők voltak, akik „Fort Rouillé” néven alapítottak 1750-ben a közelben egy kereskedelmi állomást.
Az első nagy migrációs hullám az Amerikai függetlenségi háború alatt és után érte a környéket. Igaz, az ideérkezők Toronto néven alapítottak egy apró falut a mai város helyén, azonban 1793-ban Kanada akkori kormányzója, John Graves Simcoe az akkori Felső-Kanada tartomány székhelyének választotta és York néven egy várost emeltetett a helyére. York város 1834. március 6-án ünnepélyes keretek között újrakeresztelte saját magát, és ismét felvette az eredeti alapításkori nevét. Így ez a dátum lett Toronto város születésnapja is. A
Nagy-tavakon az 1840/50-es években beindult hajóforgalom (a város a Nagy-tavak egyike, az Ontario-tó partján fekszik), majd az ebből fakadó gazdasági robbanás komoly bevándorlási hullámot indított Kanada felé, mely révén az 1970-es években Torontó az ország legnagyobb városává nőtte ki magát, átvéve annak központi gazdasági, üzleti és kulturális szerepét is.


A torontói tőzsde ma a világ vezető tőzsdéi közé tartozik. A város GDP-je 305 millió USD, ami a világ 7-ik legnagyobb városi gazdaságává teszi. Torontó Kanada pénzügyi, ipari, kulturális és piacgazdasági központja is egyben.
A város lakossága, mint említettem, igen sokféle nációból kerül ki. A legtöbb torontói teljesen vagy részben Angliából illetve Íroroszágból származtatja magát. Emellett jelentős arányban vannak Kínából, Olaszországból, Portugáliából, Jamaicából, Indiából, Sri-Lankáról, Oroszországból, a Fülöp-szigetekről, Iránból, Vietnámból, Trinidadból, Romániából, Szomáliából, Németországból, Franciaországból, Magyarországról, Görögországból, Lengyelországból, Koreából... szerte a városban.
A legtöbben katolikus vallásúak (római katolikus a lakosság több, mint 30%-a), kb. 7% tartozik az Anglikán- vagy az Egyesült Kanadai Egyházhoz, de meg kell ezek mellett említeni az iszlám, hindu, buddhista és a szík vallási csoportokat is, akikhez elég sokan tartoznak itt, Torontóban.

Természetesen az angol a hivatalos nyelv, franciát az itt lakók csupán 1-2%-a beszéli, azonban sokan beszélik anyanyelvükként a kínait, olaszt, portugált, perzsát, urdut, spanyolt, punjabit és a tamilt.

Torontó lakossága folyamatosan nő, hiszen a Kanadába vándorlók közül 10-ből 4-en a városba vagy környékére települnek. Ez pl. 2001 és 2006 között 450.000 embert jelentett. Ehhez alakul a város évről évről, hiszen nem egyszerű feladat az immigránsok magas számával lépést tartani, akármilyen területre is gondoljunk (egészségügy, iskola, tömegközlekedés, szociális ellátások, lakhatás stb.)


Torontó igen sokszínű város, sok-sok minden megvan itt, amit egy észak-amerikai nagyvárosról elképzelünk: nyüzsgés, forgalmas utcák, szórakoztatóipar, kultúra, éjszakai élet. Talán nem is gondolnánk, de majd 125 múzeum van a városban, több mint 50 balett- és tánccsoport, 6 opera társulat és még sorolhatnánk. Toronto mindezek mellett a harmadik legnagyobb (angol nyelvű) színházi központ is, New York és London után. Azonban aki csendre és nyugalomra vágyik, Torontóban azok is megtalálják a számításaikat. Élhetnek a város nyugisabb részein, közel Torontó számtalan parkjainak egyikéhez, mely parkrendszer mindenképpen a város egyik nagy erőssége.

A várostervezésben pl. egyik elsődleges szempont, hogy a világ úgy ismerje majd , mint egy parkbéli várost (“City within a Park”). Hiszen – ahogyan mondják – a minőségi élet az egészséggel kezdődik, s ebben nagy szerepet játszik a természettel való érintkezés. Sok tanulmány mutat rá arra, mennyire fontos egészségünk szempontjából mindez. Már csak a fák látványa is terápiás jelleggel bír, s azok a betegek például, akik fákat láthatnak a kórházi ablakukból, gyorsabban épülnek fel.
Torontóban tehát valóban nagy figyelmet
fordítanak erre, s jelenleg több mint 7 millió fa van a városban. A kutatások szerint a városlakók több, mint 50 százaléka ki is megy a parkokba legalább hetente egyszer. Lehetőség akad bőven, hiszen a város kb. 13 százaléka parkosított, azonban kb. 42 százalék még nem kialakított erdőség, ami több, mint 35 km2-t jelent. Mindemellett még kb. 40.000 honos fát, bokrot, virágot ültettek csak az utóbbi öt év minden egyes évében.

Torontó ad otthont a világ legmagasabb, szabad szerkezetű épületének a CN Tower-nek, amely 1976-ban épült és 553.33 méter magas. A CN Tower mellett találjuk közvetlen a Rogers Centret (régi nevén SkyDome-ot), amely a világon elsőként rendelkezett teljesen behúzható tetőrendszerrel és sportpályája elég nagy ahhoz, hogy akár nyolc utasszállító repülőgép is parkolhat rajta. Torontóban található a világ leghosszabb utcája is, a Yonge Street, mely 1.896 km-ével vívta ki ezt a címet.

Ha pedig már úgyis ennyi adattal boldogítottalak titeket, hadd soroljak ide még egy-két további érdekességet, majd végezetül pár táblázatot is betennék azoknak, akiket érdekel. :) (Majd katt a képekre a nagyításért)

· Ahogyan azt már említettem, Torontó lakossága a külterületekkel együtt eléri az 5.5 millió főt. 2001 és 2005 között a város átlag 107.000 immigránst fogadott minden egyes évben. Kanada területére 2005 július és 2006 júliusa között összesen 324.000 bevándorló érkezett.
· A város lakosai közül 43% vallja magát „visible minority”, azaz kisebbségnek, ami 1996-ban még 37% volt. („Visible minority” az a személy, aki nem őslakos Kanadában, nem európai és nem fehérbőrű). A legnagyobb négy ilyen csoport Torontóban: a kínai (10.6%), a dél-ázsiai (10.3%), a fekete (8.3%), és a filipino (3.5%).

· 49%-a Torontó lakosságának Kanadán kívül született.

· Minden ötödik torontói a ’90-es években érkezett az országba.
· A városban 79 különböző etnikai csoport él.

Itt a Kanadába bevándorlók arányát láthatjátok 2006-ban tartományonként. Minél sötétebb egy tartomány színe, annál többen emmigráltak oda.

A második táblázaton a külföldön születettek arányát láthatjátok egy-két észak-amerikai város tekintetében.

Itt a családi bevételek középértékeit hasonlíthatjátok össze pár kanadai városban. A fekete oszlopok mutatják a bevándorlók, a fehér a nem bevándorlók értékeit.

Az utolsó táblázat a GTA-t (azaz Torontót a külterületekkel együtt), illetve a bevándorlók arányait mutatja 2006-ban.

(Lívia)

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekes volt. Tetszett.
A Kanadába költözők jövedelme azért láthatóan alatta marad a korábban beköltözők utódai jövedelménél.
Érdekes, hogy a város centrumában nagy a gyakorisága az idegeneknek. Pesten mintha inkább a fél-perem kerületekbe költöznének a külföldiek.
Szegény indiánok, azt hiszem, ezt a demográfiai játszmát már régen és végleg elveszítették.

Livia Kenyeres írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Livia Kenyeres írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Livia írta...

Igen, valoban van kulonbseg a jovedelmek kozott, ez teny.
A viszonylagos belvarosban maradas talan a kozlekedes miatt is lehet, hiszen itt meg a "fel perem" keruletek esetben is eleg nagy a tavolsag, es oda (egy-ket) auto nelkul nehez kikoltozni...

Névtelen írta...

Lányok, egy nagyon érdekes filmet láttam Kanadáról. Rengeteg kérdés vetődött fel bennem. Nem is tudom, terhelhetlek-e ezekkel titeket. Mert, hát ti nem ilyen jellegű kérdésekre számítottatok midőn e blogot alkottátok.
Tudtátok, hogy a világ legrégebbi működő kereskedelmi társasága a Hudson-öböl Társaság? Ez olyan, mint amilyen régen volt a Kelet-indiai Társaság. Ti már vásároltatok ennek a boltjában? (Tudom, nem az öböl közelében vagytok, de mit lehet tudni.)

Manka írta...

Szia, Martalóc! Megkérdezhetem, mi volt ennek a filmnek a címe?
Én nem tudtam, hogy a HBC (The Bay vagy La Baie) a legrégebbi, viszont vásároltam már náluk, ahogy szerintem Lívia is, mert mindenütt ott vannak!

Névtelen írta...

Ez egy 4 részes sorozat. Az első epizódban volt téma Kanada, azonban csak az északi területek. A címe: Észak világa (eredeti címe: Im Bannkreis des Nordens). Nekem tetsztett. Mutattak benne egy gigászi víztárolót, amit a quebec-iek építettek a Hudson-öböl közelében, elképesztő környezetrombolás árán. Állítólag ennek már számottevő hatása van a helyi időjárásra is, bár ez szerintem biztos túlzás, hiszen sok tó volt ott amúgy is.

Livia írta...

Martaloc, nyugodtan "terhelj" minket mindenfele kerdesekkel! Hiszen nem a kerdes jellege szamit, hanem az erdeklodes, a gondolat. Mindezzel mi is tanulunk...
Vegtere is azert hoztuk letre ezt a blogot, hogy kozosen tanuljunk Kanadarol. :)

Névtelen írta...

Ok! :)

Névtelen írta...

Sziasztok!
Pénteken érkeztem Torontoba tanulni, és most albérletet keresek. Tud esetleg valaki segíteni, merre induljak el, vagy esetleg ha valaki keres albérlőtársat, szívesen jelentkeznék.
köszönön előre is az infokat!
az email címem, ha valaki jelentkezne: salsagirl@freemail.hu
Marcsi

Lívia és Manka írta...

Szia Marcsi,

Udv Torontoban! Remelem nagyon jol fogod itt erezni magad, megha a tel kellos kozepen is erkeztel. :) Habar oszinten szolva ez a tel most szinte nem is tel... igy talan szerencsed is van. :)

Az alberlettel kapcsolatban azt tudom ajanlani, hogy nezz korul egyreszt a suliban, ahol tanulni fogsz, biztosan masok is jarnak a te cipodben... masreszt egyetemeken, fosulikon. Tuti, hogy vannak hirdetotablaik az alberletet keresoknek.

Mindenesetre nyitva tartom majd en is a fulem es ha hallok valakit, aki alberlotarsat keres, irok. :)

Udv,
Livia

Marcsi / Mashka írta...

Szia Livia,

köszi szépen. Sajnos a suliban nem találtam ilyen jellegű hirdetést, ill. hasonló cipőben járó emberkéket, de még nem adtam fel.
Azt szeretném megkérdezni még, hogy van e esetleg valami hely vagy rendezvény, ahol meg lehet ismerkedni Torontoban élő magyarokkal? Vagy ha esetleg vannak rajtam kívül újoncok, akkor nagyon szívesen megismerkednék velük, mert elég egyedül érzem még magam itt...
Nagyon köszi az infokat!
Marcsi