2009. április 10., péntek

Bevándorlás Kanadába 5. - A tartományok jelöltjei

Azok, akik a 'Provincial Nominee Program' keretein belül szeretnének Kanadába vándorolni, szükséges, hogy rendelkezzenek azon képességekkel, végzetséggel és munkatapasztalattal, ami hozzásegíti őket, hogy itt szinte azonnal hasznos tagjai legyenek a kanadai társadalomnak, illetve annak a tartománynak, amely jelölte őket. Ők máris készen állnak arra, hogy megkapják a 'permanent resident' státuszt. :)

A programba való jelentkezéshez az szükséges, hogy egy tartomány jelöltjei legyünk. A különböző tartományok feltételei különbözőek lehetnek, ráadásul bármikor változhatnak, így érdemes a hivatalos oldalakat rendszeresen látogatni.

"Working in Canada Tool"
Hogy megtudjuk, mi a saját szakmánk hivatalos elnevezése Kanadában vagy hogy milyen munkakörök vannak meghirdetve jelenleg - nos, ebben segít a "Working in Canada Tool". (Ne tévesszen meg senkit, egészen az oldal alján kezdődik a dolog.) Ha megvan a szakma, amiben dolgozni szeretnénk, pontos információkat kapunk itt a fizetést, munkalehetőségeket stb. illetően. Érdemes azoknak is végigmenni a programon, akiket nem kimondottan ez a program érdekel, hiszen segít a tájékozódásban, illetve az otthonról való felkészülésben.

Kik jelentkezhetnek?
Minden kanadai tartománynak megvan a lehetősége arra, hogy emigránsokat jelöljön, akik abban a tartományban szeretnének letelepedni. Így első körben a konkrét tartományhoz kell beadnunk a jelentkezést és végigmenni az ottani jelölő procedúrán. Ők természetesen a saját igényeik illetve a jelölt őszinte szándékai/indíttatása alapján döntenek majd.

Íme a tartományok és egy territórium, akik jelenleg részt vesznek ebben a programban. Minden további információt az ő oldalukon találtok.

Miután megvan a tartományi jelölésünk, újabb, az előzőtől független kérelmet kell benyújtanunk a kanadai bevándorlási hivatalhoz (Citizenship and Immigration Canada - CIC) a tartózkodási engedély (permanent residence) megszerzéséhez. A kitöltendő anyagokat innen tudjátok letölteni. Természetesen itt is szükséges az orvosi vizsgálat és az erkölcsi igazolvány megszerzése. Bővebb infók mindkettőről itt. Emellett fel kell mutatni elegendő pénzt ahhoz, hogy bizonyítsuk, az első időkben van miből fedezzük a saját, esetleg eltartottaink kiadásait. Hogy ez hány személynél mennyi pénzt jelent, itt megtaláljátok.

Mindenről bővebben, ahogy eddig is, a kanadai hivatalos oldalon olvashattok.


(L.)

6 megjegyzés:

Récsöl írta...

Sziasztok!

Nyáron úgy fest mennék egy bő hónapra Montreálba. Mégis csak jó elébb megnézni magamnak milyen is, mielőtt elkezdem a bürokrácia költséges útvesztőit járni.

Melyik légitársasággal érdemes menni? Illetve tudtok-e valami jó szállást értelmes áron. Szobát bérelni, ilyesmi.

üdv
Récsöl

Lívia és Manka írta...

Szia Récs! Jó döntés körülnézni, mielőtt elkötelezed magad :)

Montreálba nincs direkt járat, így ahogy a legolcsóbban ki tudod hozni... mostanában a SwissAirrel utaztak többen, akiket ismerek, de anyukám pl. az AirFrance-szal jött. (Még egyszer nem tenné) Azt is hallottam, hogy mondjuk Londonig fapados, onnan olcsóbb?

A szállásnak megpróbálok utánajárni: mi lenne kereted? hostel is, vagy inkább szobabérlés?
Manka

Récsöl írta...

Szia Manka!

Inkább szobabérlés. Egy hónapig hostelezni azért kemény dió lenne.
Még pontosan nem döntöttem el mennyi időre mennék, de minimum 1 honap, aztán, ha anyagilag ugy fest kijön több is akkor akár 6hét vagy 8 is beleférhet.

Egy másik praktikus kérdés, nem tudod véletlen, hogy az utcazenélés engedélyhez kötött-e. És ha igen, akkor ki kaphat ilyet. Vagy hol lehet utána nézni.

Üdv
Récs

Lívia és Manka írta...

Most nézegettem az utcai zenéléssel kapcs oldalakat (már amit nagy hirtelen találtam), és úgy fest, hogy a turisták által leginkább frekventált helyekre, pl. Old Port, kell engedély - igyekszem kideríteni, honnan, hogyan -, de pl. a metróaluljárókban csak meg kell keresni a kijelölt helyet.. Most még azon gondolkodom, vajon turistaként kaphatsz-e engedélyt, mert ez elvileg kanadai "bevételt" jelentene... Jó vicc :) Na, még jövök...

Lívia és Manka írta...

OK. A Bevándorlás oldalán (http://www.cic.gc.ca/english/work/apply-who-nopermit.asp#artists) az áll, hogy utcai zenészeknek mindenféle feltételek mellett, de nem kell engedély. Ettől függetlenül a város még kérhet engedélyt, amiről viszont semmmmmmit nem találok... Oh, Montreal.

Récsöl írta...

De jó, akkor félig már tuti lehet:)
Márcsak a Montreáli diót kell feltörni képletesen szólva.

Én arra tippelnék, hogy vagy az önkormányzat, vagy a rendőrség adhat lokális engedélyt, már ha kell.

R