2009. május 9., szombat

Bevándorlás Kanadába 6. - Családtagok szponzorálása

Kedvenc témám következik... Amikor az életemről álmodoztam, úgy gondoltam, Pécsett leszek tanár és egy "rendes magyar fiút" fogok majd szeretni, amíg meg nem halunk. Amint az látható, ettől távolabb nem is lehetnék a 8-10 évvel ezelőtti elképzeléseimtől, bár "rendes magyar fiút" sikerült találni, csak montreáli kiadásban.

Az esküvő után bele is vágtunk ebbe a hetedhétországra szóló hercehurcába, amit a Bevándorlási Minisztérium úgy hív,
családtagok szponzorolása. Ha beleolvastok egy-két netes fórumba, valószínűleg csak a drámákkal és rémtörténetekkel fogtok találkozni: rendkívül lehangoló és meglehetőst ijesztő, amikor pedig információra vágyik az ember ebben a forgatagban.

A saját tapasztalatunk az volt, hogy legtovább a mindenféle papírok összegyűjtése tartott: nyáron a Mo-n kijelölt két orvos nyaralt, aztán a bűnügyi nyilvántartás (ami 5 perc, de odáig el is kell jutni), stb., stb. ... A beküldéstől számított két hónapon belül azonban megérkezett az elfogadó levél, és még interjúra sem kellett mennem Bécsbe. (De ismerek olyat, akinek kellett - ez mind esetfüggő).

Na, de nem csacsogok, álljon itt a hivatalos verzió:

- Ki lehet szponzor?
Minden 18-ik életévét betöltött kanadai állampolgár és állandó lakos, aki megfelel bizonyos feltételeknek: nem büntetett előéletű, vállalja a szponzorált személy "alapvető szükségleteinek" fedezését és pénzügyi támogatását x évig, ...
- Kit szponzorálhat?
- Házastársat, élettársat, 22-ik évét be nem töltött, egyedülálló gyermekét (örökbefogadás is), illetve szülőt, nagyszülőt, egyéb rokont bizonyos feltételek mellett

Házastárs: egyértelmű, a házasságkötés országában és Kanadában is érvényesnek kell lennie * Egyneműek házasságát is elismerik, bizonyos feltételek mellett

Élettárs: a) "Common-Law Partner" minimum 12 hónapot
bizonyíthatóan egy lakcímen élők kapcsolata b) "Conjugal Partner" - a kapcsolat minimum 12 hónapja fennáll, ám külső tényezők miatt nem kerülhetett sor a kézfogóra (pl. bevándorlási problémák, vagy ha az egyik fél házas, de a lakóhelyén nem ismerik el a válást mint lehetőséget, stb.... DE az nem érv, hogy a kapcsolat még nem volt olyan szinten, hogy összeházasodjanak)

Gyermek:
22-ik évét még be nem töltött, egyedülálló gyermek, vagy kortól függetlenül nappali tagozatos tanulmányokat folytató vagy fogyatékkal élő, a szüleitől függő gyermek


- Hogyan?
(a kérdésre kattintva a bevándorlási min. megfelelő oldalára juttok)

Két jelentkezést kell kitölteni, egyet a szponzornak, egyet pedig a szponzorált személynek. Nyomtatványok elérhetőek
itt és itt. Ezek gyakorlatilag a legapróbb és legszemélyesebb részletekre is kiterjednek. Ki, kivel, mikor, hol, milyen körülmények között találkozott, hogyan és miért, ... Mindezt képekkel, számlákkal, személyes levelekkel stb. illusztrálva, hogy bizonyítsuk kapcsolatunk valódiságát (ez nyilván csak a házasokra vonatkozik, egy gyereket nehéz kitalálni. Vagy az én fantáziám nem elég jó).

Szül. akvi kivonat, házassági akvi kivonat, iskolai bizonyítványok, igazolványkép, ...


A szponzorált személynek be kell szereznie a
Kivonat a bűnügyi nyilvántartásból nevű ékes dokumentumot (NEM ugyanaz, mint az erkölcsi bizonyítvány!), ezt írásban is kérvényezhetjük, de be is gyalogolhatunk érte (Vaskapu u.):

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
Hatósági és Felügyeleti Főosztály
Bűnügyi Nyilvántartó Osztály

1476 Budapest 100, Pf. 278


Ha éltünk hosszabb ideig külföldön (min. 6 hónap), az adott ország(ok)ból is be kell szereznünk ugyanezt.


Ezen kívül egy
orvosi vizsgálat is vár ránk, a Mo-n kijelölt két orvos valamelyikénél. Itt legalább megtudjuk, van-e szifiliszünk, AIDS-ünk, esetleg valamilyen tüdőbajunk. 2006-ban 18.000-et ért a túra.

Természetesen
mindent le kell fordíttatni, itt mondjuk érdemes utánajárni, hogy az OFFI-nak akarunk nagypénzt kiadni vagy a párunk ismer olyan fordítót Kanadában, aki jobban és olcsóbban dolgozik. (Egy kis reklám: én Montreálban tudok valakit :)

Ezt az egész paksamétát elküldjük a szponzornak, ő pedig a megfelelő díjak befizetése után továbbküldi a Case Processing Centre-nek Mississaugában (Ontarió), amennyiben mi Kanadán kívül várakozunk, vagy Vegreville-be (Alberta), ha már az országban vagyunk.


De mi van, ha egyik fenti kategóriába sem tartozunk? Semmi pánik,
itt a B-terv:
Ki szponzorálható?
Szülők, nagyszülők: egyértelmű
18-ik életévüket be nem töltött, árva ÉS egyedülálló testvérek vagy testvér gyermekei, illetve unokák

egyéb rokon (a kapcsolattól függetlenül), ha a fentiek közül senki sem szponzorálható és a szponzornak nincs más kanadai állampolgár vagy állandó lakos rokona (magyarán, ha se kutyája, se macskája, csak a nagymama másodunokatestvérének a 16-ik kiskuzinja él, aki mi vagyunk...)

A folyamat itt is ugyanaz, nyomtatványok elérhetők itt.

A 18-ik évüket betöltött, önellátó testvérek sajnos kiesnek, viszont ha a szakképzett munkaerő kategóriában vagy a tartományi programok valamelyikében jelentkeznek, extra pontot jelent nekik az itt élő rokon, hiszen elősegíti beilleszkedésüket.

Ha pályázatunk elfogadják, állandó lakosi státuszt kapunk, vagyis annyival tudunk kevesebbet, mint az állampolgárok, hogy nem szavazhatunk.


Belinkelem a
Gyakori Kérdések Klubját is, mert egész érdekes felállásokra is használható, érthető válaszokat ad.

Na, és mi újság Quebecben? A feltételek gyakorlatilag ugyanazok, az egyetlen igazi különbség, hogy házastárs szponzorálása esetén a szponzornak nem kell minimum fizetést felmutatni, itt ugyanis alapvető emberi jog, hogy együtt haljunk éhen.
A megfelelő federális nyomtatványok mellett ki kell tölteni a tartományi papírokat is, és egy kis extrát fizetünk, miből élnének a francia bürokraták, ha nem belőlünk.

14 megjegyzés:

Grrrr írta...

Ah, ez bonyi eset. Lustább vagyok ennél. :)

Woodchuck írta...

Sziasztok!
A Segítségeteket szeretném kérni. Már régebb óta olvasgatjuk a családommal a fórumot..(és a cic-et is ), de nem nagyon jutunk sokra....Bizonytalanok vagyunk..

39 éves vagyok, burkoló végzettségem van... jelenleg vállalkozóként dolgozok. a feleségem 35 éves gyors-és gépíró végzettséggel. Van 2 gyerekünk: 16 és 7 évesek.

A családommal már éltünk Canadában...3 évig. 6 éve költöztünk vissza MAgyarországra..(ne kérdezzétek h miért...butaság volt..és nem tellik el egy nap úgy h ne jutna eszünkbe Toronto)
A kicsi kint született tehát canadai állampolgár.
Anno próbáltunk letelepedni..folyamatban volt de megszakítottuk az ügyet ahogy hazajöttünk...
Olvastam a "canadian work experience-ről" ..ugye míg kint voltunk, 3 évig burkolóként dolgoztam egy canadai cégnél...szóval sztem az nekem meg van.

A lányom keresztapja kint él..és még rengeteg ismerősünk van Torontoban...az unokatestvérem pedig Vancouverben él csládjával..

Tavaly voltunk Bécsben..de ott már nem foglalkoznak letelepedéssel..
Nem tudjuk mi lenne alegjobb..melyik "programmal" tudnánk kijutni..
Kérlek..ha tudtok segítsetek

Livia írta...

Szia Woodchuck,

Nos, a "Canadian Work Experience" programban a munkatapasztalat a kerelem beadasatol szamitva sajnos nem lehet regebbi, mint 3 ev. Ez pedig a te esetedben 6 eve volt mar...
Milyen kerelmetek volt folyamatban, mielott visszamentetek volna? Voltatok kapcsolatban bevandorlasi szakemberrel? Milyen hivatalos papirjaitok vannak Kanadabol? Gondolom akkor neked volt munkavallalasi engedelyed...

Ha irsz nekunk kicsit bovebben, talan konnyebben tudunk hozzaszolni a helyzethez.

Addig is minden jot kivanunk es BUEK,

Livia

Kati írta...

Sziasztok!

Ács Lászlóné, Kati vagyok, Debrecenben élek a családommal.
A bevándorlási kategóriák közül a családtagok szponzorálása után szeretnék érdeklődni. A fiam 19 éves, ő kanadai állampolgár, mivel Montrealban született 1991-ben. 1992-ben visszatértünk Magyarországra és azóta itt élünk. A fiam idén fog érettségizni és azt követően szeretne kimenni Kanadába és vele együtt mi is. Azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy van-e arra lehetőség, hogy a fiam szponzoráljon bennünket és annak milyen feltételei vannak?

Segítségeteket előre is köszönöm: Kati

Lívia és Manka írta...

Kedves Kati,

igen, az alap feltétek megléte mellett a gyerek szponzorálhatja a szülőket.
Annyit tudnotok kell, hogy tartományonként változó, mennyi jövedelmet kell felmutatnia ahhoz, hogy elfogadják a kérelmét, illetve hogy a szülők nem élveznek prioritást (a házastárssal ellentétben), így akár évekbe is kerülhet a folyamat.

Unknown írta...

Sziasztok en jelenleg itt vagyok Kanadaban tanulok angolt mar 8 honapja foiskolan nagyon megszerettem Kanadat es szeretnek maradni vegleg csak nemtudom mitevo legyek itt elek nagybattyammal es nagynennyemmel egyutt. Valaki tudna nekem mondani valami fele megoldast tudnanak-e ok engem szponsoralni vagy sem vagy mi lenne meg a megoldas? Valaszotokat elore is koszonom: Gergo

Lívia és Manka írta...

Szia Gergő! A rokonaid sajnos nem tudnak szponzorálni (ez gondolom, kiderült számodra is a fenti írásunkból), a "dual intent", vagyis kettős szándékú tanulóvízum lehet a válasz neked: http://www.cic.gc.ca/english/study/institutions/intent.asp

Denito írta...

Sziasztok! Csak egy gyors kerdes. Ugy nez ki, hogy parommal (aki magyar-kanadai allampolgar) hamarosan osszehazasodunk itt Magyarorszagon. Egy par honappal kesobb szeretnenk kimenni hosszabb idore Kanadaba, igy hat arra gondoltunk, hogy elkezdjuk injtezni a bevandorlasi papirokat. A kerdes tulajdonkeppen arra vonatkozik, hogy van-e valakinek tapasztalata arrol, hogy mikent erdemes belefogni az ugyintezesbe? Jobb, ha esetleg Magyarorszagrol nyujtjuk be a kerelmet, vagy hasznosabb, ha en turistakent utazom ki, majd onnan kezdjuk el intezni a teendoket? Koszonom elore is! -Denes-

Névtelen írta...

Jobb ha otthonrol inditod a kerelmet, es Canadaba kuldod. Otthonrol kuldve hamarabban megkapod az engedelyt a letelepedeshez...:)3 honap....belulrol inditva 1 es fel ev

hemera írta...

Sziasztok!
A párom Canadai állampolgár, de csak azért, mert az édesapja kint született és így megkapta ő is az állampolgárságot. Soha nem élt vagy dolgozott tehát kint, egyszer járt Canadában egy három hetes kirándulás keretében. Az lenne a kérdésem, hogy milyen procedúra lefolytatása lenne szükséges ahhoz, hogy én kimehessek vele Canadába (nyilván ő mehet, jöhet, amikor akar). Közel egy éve élünk együtt, házasok még nem vagyunk. Ha az együttélést bizonyítani kell, általában mit szoktak elfogadni bizonyítékként? Ha csak kimegyek hozzá látogató, szükséges bármilyen irat?

Előre is köszönöm a választ!
hemera

Névtelen írta...

Sziasztok!

Írtátok, hogy Montreálban tudok valakit, aki elfogadhatóbb áron fordít, mint az OFFI itthon.
Kérhetnék erről információt?
Születési anyakönyvi kivonatot is kell vajon fordíttatni, vagy csak bűnügyi nyilvántartó kivonatát?

Előre is nagyon köszönöm a választ!

L.Veronika

Névtelen írta...

Sziasztok!Tudtok ajanlani torontoban esetleg ugyvedet aki hazassagi papirokkal foglalkozik es magyarul beszel es forditot?Elore is koszonom:)

Unknown írta...

Sziasztok nekem olyan kêrdèsem lenne hogy apósom megkapta a letelepedèst canadàban. A lànya idővel szeretne csatlakozni hozà. De ő màr volt kint mint menekült. 27 èves 3 gyereke van a legkisebbik kint született tehàt ő citizen .. A szponzoràlàst tudjàk majd intèzni szòval lesz rà lehetőség. H vissza menjenek?

Névtelen írta...

Sziasztok.
Szeretném a segítségeteket kérni.
38 éves férfi vagyok. Párom kint él Québec-be. Nagyon régóta ismerjük egymást 25 éve de csak most dobta az élet a lehetőséget hogy egymásé legyünk.Szeretnénk összeházasodni.És szeretnék kint dolgozni. Most tanulok angolul, és annyi pénzt nem tudok kivinni amiből 1 vagy 1,5 évig ellenék. Úgy halottam ennyi idő kb a letelepedési kérelem. De addig nem dolgozhatok. Párom állampolgár. Van valami megoldás erre? Kérlek segítsetek! Előre is köszönöm az ötleteket!