2009. május 26., kedd

A kanadai életkezdésről 1.


A sok levél alapján, amiket kapunk tőletek, az tapasztaljuk, hogy legtöbben elsősorban azt szeretnék megtudni, hogyan juthatnak el Kanadáig - ami természetesen érthető és aminek természetesen valóban megvannak a maga útvesztői. Az előző bejegyzésekben mindennek éppen csak a felszínét súroltuk. Az itteni életről, az újrakezdésről, a milliónyi nehézségről azonban igen kevés kérdés érkezik. Talán sokan azt gondolják, a legnagyobb akadályt leküzdik azzal, ha valamelyik vízumot sikerül megszerezniük, aztán majd csak lesz valahogy, irány a jobb világ.

Az itteni négy évem során azonban azt tapasztalom, hogy sokan nincsenek felkészülve egy új élet megteremtésére, ráadásul teljesen az alapoktól. Erről beszélünk legkevesebbet. Ez a kérdés köti le a legkevesebb energiánkat. Pedig a téma semmivel sem elhanyagolandóbb, mint maga a vízumszerzés labirintusából való kikecmergés. Sőt. Olyan ez, mint a házasélet: megtalálni a párunkat önmagában sem könnyű, ahogyan elindulni sem a közös élet felé, de miután összeköltöztünk, hátradőlünk kicsit képzeletbeli székünkben, mint aki jól végezte dolgát. Pedig a "nehezebb" része csak ezután következik. A kompromisszumkeresésről, a konfliktusmegoldásokról, a hullámhegyekről/völgyekről nem sokan beszélnek nekünk, mielőtt mi magunk meg nem tapasztalnánk. Így gyakran hajlamosak vagyunk idő előtt megfutamodni, mielőtt igazán megtettünk/megpróbáltunk volna mindent. Nem véletlen a válások magas száma sem...
Így van ez egy új élet kialakításával is. Az igazi megmérettetés csak a belépés után kezdődik. Sajnos nem egyszer látunk családokat szétesni, vagy idővel visszamenni az anyaországba, mert összeroppannak a terhek súlya alatt. A sikersztorik mellett erről szintén keveset hallunk, pedig ez is hozzátartozik a valósághoz. Ahogyan a legtöbb dolgot az életben, ezt is csak a gyakorlatból tudjuk meg, azaz miután megéltük, hogy az emigráció nem mindenkinek jön be. Vannak pl., akik azt remélik az új világtól, hogy nem csak az életszínvonaluk, de a kapcsolatuk is megjavul majd, s megszűnnek azok a problémák, amikkel otthon kellett szembenézni. A helyzet azonban nem egyszer fordítva működik. Mivel sok frusztráció, visszautasítás, lemondás vár ránk, ez mind-mind keményen teszteli a kapcsolatokat is.

A valóság tehát sok esetben eltér az elképzelttől, ami az első éveket illeti. Ha vannak már itt családtagok, barátok, azaz valamiféle támasz, az hatalmas segítség az első időkben, de valljuk be, a legtöbb bevándorló család nem dicsekedhet ezzel a bónusszal. Hisszük azonban, hogy sok mindenre fel lehet készülni, legalábbis bizonyos szinten! Már az is borzasztó sokat jelent, ha beszélünk róla, ha tudatosítjuk, hogy mik várnak ránk. Ezért szeretnénk az emigráció nehézségeiről mi is kicsit beszélni és teret engedni az ezzel kapcsolatos gondolatoknak. Persze nagyon mások vagyunk mindannyian, így mind másképp élünk meg bizonyos élethelyzeteket. A fentiekkel szemben természetesen vannak irigylésreméltó ellenpéldák is, akik ügyesen veszik a sorbanálló akadályokat, szépen-lassan beilleszkednek és felépítik második otthonukat. De tény, hogy ez mindenkinek kemény munka, jobb esetben csapatmunka eredménye.

Ennek a témakörnek szenteljük tehát az "új életkezdés nehézségei" című kategóriát. Továbbra is arra bíztatunk titeket, írjatok, kérdezzetek, osszátok meg gondolataitokat, véleményeiteket velünk. Másoknak is sokat segíthet, ha ezt (akár névtelenül is), de magán a blogon teszitek. Együtt minden könnyebb. :)

(L.)

51 megjegyzés:

Unknown írta...

Sziasztok!

Csak most akadtam a blogra, mert - bár egyelőre nem komolyan - foglalkoztat a bevándorlás gondolata.

A többiektől eltérő módon azonban engem pont a post-ban felvázolt téma érdekel leginkább. A technikai részletekről, a feltételekről sok helyen olvasni, de mi a helyzet, ha sikerült kimennem?

Tegyük fel, hogy még munkát is találok, mennyibe kerül az élet Kanadában? Mennyit kell szállásra költenem? Mennyibe kerül a tömegközlekedés? Érdemes-e autót vásárolni, vagy inkább bérelni szokták? Vannak-e állami óvodák, bölcsödék, vagy Angliához hasonlóan iskoláskor alatt leginkább a babysitter segíthet, ha a párom is dolgozni szeretne?

Egyáltalán mennyi pénzből lehet megélnie egy háromtagú családnak?

Várom a további blogbejegyzéseket a témában, és remélem, egyik-másik kérdésemre megtalálom majd a választ.

Üdv,

Gábor

Lívia és Manka írta...

Szia Gabe,

Felirtuk a kerdeidet illetve a temakat, amiket megemlitettel es igyekszunk ezekre is valaszt adni a kozeljovoben. :)
Ha barmi mas eszedbe jut, ird meg nyugodtan!

Minden jot Neked,

Livia

Névtelen írta...

Hello,
jó a blogotok :)
Egy olyan kérdésem lenne (remélem, nem nagy hülyeség), hogy egy kanadai skilled worker immigrant vízummal rendelkező magyar embernek ugyanazok a feltételek kellenek az USA-ba lépéshez, mint egy átlag magyarnak?
Köszi,
Dóri

Borostyán írta...

Szia! Engem kicsit más dolog érdekel. Augusztusban utazunk Kanadába turistaként. Megnéztem a követség honlapját, és ha jól látom nekünk magyaroknak már nincs vízumkényszer.

Lehet hogy baromi hüly ekérdés, de akkor ez azt jelenti, hogy fogom az útlevelem és felülök a repülőre? Ennyi? Nem kell semilyen papír?

És még valami: amikor leszállunk, mire számítsak? Mármint milyen kérdésekre, vagy megnézik a csomagot is? Nincs rejtegetni valóm, csak remélem azzal az angoltudásommal ami van megértem őket. :P

Köszönöm előre is!

Lívia és Manka írta...

Sziasztok! Termeszetesen nincsenek hulye kerdesek, esetleg hulye valaszok. :)

@Dori: Amennyire en tudom, visa (nonimmigrant visa) mindenkeppen kell, es tkp. magyar allampolgarkent biraljak el az esetet, hiszen meg nincs kanadai allampolgarsag, csak kanadai permanent resident statusz. De ennek meg utana nezunk kicsit jobban es meg jelentkezunk. Koszi a kerdest!

@Borostyan:
Tkp. majdnem ennyi, ahogy irtad, azaz vizum valoban nem kell, ha nem tobb, mint 6 honapra jossz. Ettol fuggetlenul barkit visszautasithatnak a kanadai hataron...

Igaz, hogy vizum nem kell, de nagy valoszinuseggel megkerdezik, hogy hol fogsz megszallni, illetve mibol fogsz elni, amig itt vagy. Szoval ha jossz valakihez, mindig erdemes meghivolevelet irni, amiben o vallalja a veled jaro koltsegeket.
Ha nincs ilyen szemely es abszolut turistakent jossz, akkor elegendo penzt kell felmutatnod arra az idoszakra, amit itt kivansz eltolteni. (Erdemes tudni elore akar a szalloda nevet, cimet is...)

Ami a kerdeseket illeti:
Altalaban tehat megkerdezik honnan jottel, hova mesz, illetve meddig szandekozol ott tartozkodni. Milyen celbol erkeztel (business vagy magan), mit hozol magaddal, amit itt tervezel hagyni.
Ezekre a kerdesekre egyebkent mar a repulon is fogsz valaszolni, mert leszallas elott kapsz majd egy kis kerdoivet, amit hozol magaddal es amit belepeskor meg is neznek.
(Mivel pl. a magyarok gyakran probalnak behozni etelt, teliszalami stb, igy en azt ajanlanam, ne hozz ilyesmit, mert nagyobb esellyel nyitjak ki a borondot is, ha van nalad.)

Most ezek jutottak eszembe, de ha van meg kerdesetek, irjatok batran! :)

Udv,

Livia

Manka írta...

Dóri: én két éve még vízummal mentem innen az Usába, szerencsére emiatt nem kell hazautazni, a kanadai lakhely szerinti nagykövetségnél kellett időpontot kérni.

Névtelen írta...

Ide is bekarcolom,a saját tapasztalatomat kanadával.Régóta olvasom a hasonló oldalakat,abszolut ez a legjobb!!!!
Köszönöm a segitséget Liviának,Mankának..
Hagy osszak meg rögtön egy "élményt".Kiválasztottunk egy magyarul tudó,regisztrált ügynököt,és irtam neki.Leslie Lakosnak hivják.Pár mondatban leirtam problámánkat,ő válaszolt,
kicsit gúnyosan,arrogánsan.
Rögtön felajánlotta segitségét:küldjünk 300 dollá
rt,előre,de Western Union(!)
átutalással,ami teljesen furcsa,hisz ő egy hivatalos bejegyzett agent...
Hivtam a telefon a megadott számát,amit rég kikapcsoltak..bár mindenhol ez van megadva,de ugy gondoltam,átutalás elött azért beszéljünk pár mondatot.Mikor következő levélben rákérdeztem,ő ezt irta:"Mivel látom, hogy tele van aggodalmakkal a munkámat iletően..keressen más ügynököt..mindkettőnknek igy lesz a legnyugodalmasabb"..No comment!

És az ellenkezője,bizonyitékként arra,ne keseredjünk el az elején,ha rossz tapasztalatok érnek:

Megirtam a lányoknak tapasztalatomat,akik rögtön ajánlottak egy hölgyet-Meder Zsuzsát-akinek szintén irtam.
Zsuzsa másnap csodálkozásomra felhivott!Mondom neki,visszahivom,ne az ő költsége legyen!Mire Zsuzsa:"nem kell itt olcsó a telefon"..na ilyet,itthon még nem hallottam!Kb 3/4 órát beszélgettünk,mindent elmondott,mindenben segitőkész,konstruktiv volt.Egyébként a hölgy diplomata volt évtizedekig,hatalmas tapasztalata,ismeretsége van.
A beszélgetés végén,kérdezem:"mennyit utaljak át?"Ha azt mondja,1000 dollart,simán megteszem,engem abszolut meggyőzőtt,hogy jó kezekben vagyok...de ő semmit sem kért!!Hát ilyen különbségek vannak emberek,országok,mentalitások..stb között,de hát igy szines ez a világ.)

Anthony

Lívia és Manka írta...

Koszonjuk Anthony, hogy leirtad itt is az eddigi tapasztalataidat!
Hiszem, hogy mindenkit erdekel masok velemenye, elmenye, ami elso kezbol jon.
Es igen, mar az elso lepesek sem fenekig tejfel, de teljesen igazad van, nem szabad hamar feladni, mert neha ekkora kulonbseg van ket, egymast koveto nap kozott.

Nagyon sok sikert kivanunk ujra es ha barmiben tudunk segiteni, szolj!
Udv, Livia es Manka

Névtelen írta...

Kösz az infót :)
Már csak évek kérdése, és kijutok...

Névtelen írta...

Kösz az infót :)
Már csak évek kérdése, és kijutok...
Dóri

Borostyán írta...

Kedves Lívia!

Nagyon szépen köszönöm a választ!

evelinbest írta...

Kedves Lívia és Manka!

Először is hadd gratuláljak a nagyon profi blogotokhoz. Good job! :)Nem találkoztam még ehhez hasonló oldallal és pont akkor találtam rátok amikor komolyan elkezdett foglalkoztatni a Kanadába való kivándorlás gondolata.
Lenne egy pár kérdésem:
1. Igaz az, hogy minden ehhez kapcsolódó papírmunkát nem Bp.-en, hanem a bécsi nagykövetségen kell intézni?

2. Jól értelmeztem, hogy ha pl. skilled immigrant visa-t szeretnék, akkor a papírmunka átfutási ideje akár több év is lehet? Vagy ez csak kivétel? Átlagosan mennyi idő telik a papírok leadásától a kiutazásig? Gondolom ez minden embernél más, de tudnátok átlagot mondani?

3. Mikor kell bizonyítani, hogy van-e elegendő pénzem a kint tartózkodáshoz? Már az első nyomtatványok kitöltésekor?

Hú, kicsit sok lett, sorry, csak lelkes vagyok.... :)

Előre is köszönöm és szép napot nektek!

üdv,
Evelin

Névtelen írta...

Sziasztok.
Patrick vagyok, az a helyzet hogy eléggé hadilábon állok, jövőre töltöm a 18-at miszerint itt már nagy korú vagyok, nem tudjátok hogy Canada-ba kimehetek egyedül 18 évesen?, másik kérdésem az hogyha valahogy megpályázok 1 munkavállalói vízumot ami nekem elég húzós, mert ugye perpill csak 8 általános végzettségem van, ezért nem látok sok esélyt, de talán találnék valamilyen kis munkát amiből épp hogy megtudok élni, közbe elvégeznék 1 hiány szakmát és abból szeretnék tovább élni, jut eszembe személykocsira van jogosítványom, szerintetek sofőr-ként valahogy eltudnék majd helyezkedni?
Előre is köszönöm a segítséget
Patrick.

Unknown írta...

Sziasztok!

Tényleg király a blog meg az egész oldal, csak így tovább!
Én nem olyan rég döntöttem el, hogy Kanadában szeretnék új életet kezdeni.
4,5 év hajózás után megpróbáltam vállalkozni itthon, de 3 év után most telt be a pohár.
Az lenne a kérdésem, ha él kint egy barátom, akkor elég ha 6hónapos visitor tartózkodással megyek és ott kint is lehet igényelni a munkavállaláshoz-letelepedéshez szükséges papírokat vagy célszerű már itthon beszerezni ezeket?
Mennyi készpénzt ajánlatos vagy egyáltalán mennyit engednek bevinni Kanadába?
András

Csabi írta...

Sziasztok!

A sok keresgélés után csak most akadtam a blogotokra, ami egyszerűen fantasztikus. Olyan információkat tartalmaz, ami nagy segítség lehet a kivándorláshoz. Komolyan elkezdtem információkat gyűjteni a kivándorláshoz. Nekem van két gyermekem (7 évesek, ikrek) és nekik sem lenne rossz, ha már általános iskolában két nyelven folyékonyan tudnának beszélni. Én 37 évesen sok tapasztalattal rendelkezem, de nincs diplomám. Milyen eséllyel indulhatok neki, hogy megteremthessek egy biztos jövőt a gyerekeimnek. Más szóval, ha én egyedül először kimegyek, jönniük kell-e a családtagoknak vagy pár hónap eltelte után is jöhetnek?

Köszi a segítséget!

Üdv,

Csaba.

Lívia és Manka írta...

Szia Evelin,

1. Igen igaz, azaz valoban Magyarorszag bevandorlassal kapcsolatos ugyei Becshez tartoznak (ebben nem vagyunk egyedul).

2. A papirok atfutasi ideje valoban lehet 15-20-25 honap is, habar az ezevi eddigi atlagot meg nem tettek fel a honlapra.
Itt tudod megnezni a regebbieket:

http://www.cic.gc.ca/english/information/times/international/index.asp

3. Skilled workerkent, ha megvannak a pontjaid es beletartozol valamelyik hianyszakmaba, akkor meg a papirok beadasakor kell bizonyitani a szukseges osszeget. A pontos osszegek itt:

http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/funds.asp

Csak ilyen lelkesen tovabbra is! :)
Minden jot es szep hetet Neked!
Livia

Lívia és Manka írta...

Szia Patrick,

A felnott korhatar Kanadaban tartomanyonkent valtozik, de pl. itt, Ontarioban 18 ev. Ha ra akarsz keresni pontosan a neten, akkor azt ird be, hogy "age of minority in Canada".

Azt a valtozatot, hogy valaki kijon turistakent, aztan itt marad feketen es megprobal innen keresgelni, oszinten megmondom, nem ajanlom meleg szivvel. Azert nem, mert a kanadai allam nagyon megnezi, hogy mindent rendben csinaltal-e, mielott barmi hivatalosat is a kezedbe adna. Nem egyszer hallom, hogy valakit azert kuldenek el, akar 5-6 ev itt tartozkodas utan is, mert az elejen veletlenul itt felejtette magat, azaz nem hivatalosan kezdte
a kanadai palyafutasat. Ennek pedig mindig nyoma lesz. Szerintem nem erdemes kockaztatni...
Mivel nagyon sokan jelentkeznek, valahogy muszaj szurniuk es ez is egy lehetoseg.

Szerintem ennek a valtozatnak akkor lehet barmifele eselye, ha kijossz es meg a hivatalos ido lejarta elott talalsz valakit, aki alkalmazna hivatalosan(!), azaz amire be tudod adni a papirokat.
Soforkent biztosan kernek par ev tapasztalatot, de ahhoz mar elore kellenek a papirok.

(Az egyik baratomat pl. eppen most nezi at alaposan az allam, mert volt egy munkasa, aki nem hivatalosan volt itt, nem fizetett adot es valahol kibukott a dolog. Most az osszes munkasat vegignezik evekre visszamenoleg... Eppen ezert nem egyszeru fekete munkat talalni, mert a munkaltatoknak is nagy kockazat ez. Persze munkatol is fugg a dolog...)

Ha barmilyen kerdesed van, tovabbra is irj nyugodtan es valaszolunk, ha tudunk. :)

Udv,

Livia

Névtelen írta...

Köszönöm a választ, fekete munkásként nem akarok kimenni, szabad és tiszta életet akarok, lehet hogy az lesz hogy kimegyek 60-90 napra turistaként és megpróbálok majd valahogy munkáltatót szerezni, mert több külföldi fórumon/álláshirdető oldalon olvastam hogyha látják az akaratot, elhatározást(nem tudom kint mennyire számít de van ECDL vizsgám) stb..., akkor talán kaphatok állást, eleinte arra gondolok hogy bármilyen kis munka jó lesz, a lényeg hogy a jövedelmem legyen hogy eltudjam magam tartani és tudjak mellette hiány szakmát tanulni.
Köszi a segítséget
Patrick.

Lívia és Manka írta...

Szia Andras,

Most latom, hogy a kerdesedre Patricknal mar felig valaszoltam. :)
Azaz kijohetsz latogatokent, de mindenkeppen a hat honapon belul kellene elinditani valamit hivatalosan. Ha van esetleg kilatasban valami munkalehetoseg es a pontszamaid is meglennenek, akkor viszont erdemes meg otthonrol elinditani a dolgot, onnan - ha jol tudom - amugy is gyorsabb az egesz. (Hiszen innen is visszakuldik a papirokat majd Becsbe, azaz utaznak egy kort, mielott barki is hozzanyulna.)

Azt viszont nem tudom, hogy az eselyek mennyiben kulonboznek, ha otthonrol jelentkezel vagy innen, mint turista. Szerintem nem ugyanaz a helyzet... Ezt egy szakembertol lenne erdemes megkerdezni. (Tudunk ajanlani, ha erdekel.)

A penzzel kapcsolatosan:
Ha bevandorlokent jossz, akkor Evelin valaszaban megtalalod az oldalt, ahol a pontos osszegek vannak. Ha turistakent, akkor tkp. azt nezik csak meg, hogy van-e annyi penzed, ami elegendo arra az idore, amig itt tartozkodsz. Ha barathoz jossz, akkor az ajanlolevel meg mindig jo otlet, amiben o is leirja, hogy vallalja az utanad jaro koltosegeket. Ebben az esetben gondolom nem szukseges annyi keszpenz...

Sajnalom a nehezsegeid otthon es nagyon sok sikert kivanok a valtashoz!! Ha tudunk segiteni, szolj!

Neked is es mindenkinek nagyon koszonjuk a biztato szavakat a bloggal kapcsolatban!! :)

Tovabbi szep napot,

Livia

evelinbest írta...

Kedves Lívia!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, sokat segítettél!
Nem ígérem, hogy nem foglak többet zaklatni... :)

Szép napot,
Evelin

Unknown írta...

Sziasztok!

Köszönöm szépen a gyors és kielégítő válaszokat! Az viszont még mindig nem tiszta nekem (lehet, hogy nektek sem), hogy a kijutás után 6hónappal elég csak elinditani a hivatalos dokumentek beszerzését vagy szigorúan csak az a fél év áll rendelkezésre?
Egyébként utána érdeklődtem, hogy a bécsi követségen mennyi az átlag elbirálási idő, az eredmény kissé lehangolt: 10-22 hónap is lehet!!
Nem hiszem, hogy ennél lassabban intéződne, ha kintről inditom el.
Ha igen, akkor mit várnak el az embertől addig? Azt hogy ölbe tett kézzel várja a postást akár több évig?!
A.

Lívia és Manka írta...

Szia Csaba,

Az egyetemi/foiskolai diploma nem feltetlenul fontos, ha valamelyik szakmunkaban vagy "professional". Vagy munkaajanlattal kell rendelkezned vagy pedig az szukseges, hogy a szakmad a jelenlegi hianyszakmak koze tartozzon.
A csalad johet utanad kesobb is, ebben szerintem nincsenek megkotesek.

Tovabbi sikeres informaciogyujtest es szep napot,

Livia

Lívia és Manka írta...

Egyébként utána érdeklődtem, hogy a bécsi követségen mennyi az átlag elbirálási idő, az eredmény kissé lehangolt: 10-22 hónap is lehet!!
Nem hiszem, hogy ennél lassabban intéződne, ha kintről inditom el.
Ha igen, akkor mit várnak el az embertől addig? Azt hogy ölbe tett kézzel várja a postást akár több évig?!
A.

Szia Szlovak,

Termeszetesen a papirjaid nem lennenek keszen fel ev alatt. A lenyeg az, hogy valamilyen hivatalos dokumentum legyen a kezedben, ami akar a turistavizum, akar az azt bizonyito papir, hogy valamilyen elbiralasod van folyamatban. Ha mar elindult valami, akkor annak az eredmenyet itt is megvarhatod, habar hivatalosan nem dolgozhatsz... Azaz ennek kivarasahoz penz kell...

Egyetlen olyan peldat ismerek, egy baratomek eseteben, ahol a ferfi varta a papirokat - a parjanak mar megvan az allampolgarsag - es mivel csalad van es gyerek, ido elott kapott munkavallalasi engedelyt, hogy amig varakozik, addig is dolgozhasson. De ez szponzoralas es az alt. gyakorlat nem ez...

Valoszinuleg igazad van es a 10-22 honapban benne vannak a Kanadabol beadott esetek is, de nem mellekes, hogy a 10-hez vagy-e kozelebb vagy a 22-hoz. En csak annyit hallottam egy itteni szakembertol, hogy innen hosszabb az elbiralasi ido.

Udv,

Livia

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Szia Livia!

Nem hiszem el, hogy ennyire rugalmatlanok arrafele is... Pedig ez lenne az egyik ok, amiert itt szeretnem hagyni tulburokratizalt kis orszagunkat!
A. Thanx anyway.

Lívia és Manka írta...

Andras,

A rugalmassag kerdese is, mint minden, tobbfelekeppen ertelmezheto...
Mindenkeppen hasznos, ha az ember vegiggondolja a helyzet tobb oldalat.

Kanada egy hatalmas orszag, az egyik legnyitottabb es legbefogadobb bevandorlasi politikaval a vilagon. Vonatkozik ez magara a bejutasra, majd az itteni eletre is. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki johet, amikor es ahogy csak akar.
Biztosan tudod, hogy vannak orszagok, ahol pl. sosem kaphatnal allampolgarsagot vagy csak sok-sok ott toltott ev utan. Ez Kanadaban 3 evet jelent! Persze ez csak egy pelda, de jol mutatja, hogy az orszag hamar kepes befogadni a bevandorlokat es megadni nekik minden jogot, amit egy kanadai elvezhet.
Emellett persze nagyon sok mulik magan a bevandorlon is, ezt ne felejtsuk el...

Mindenre igaz, hogy az eletunkben azt nagyitjuk fel, amire koncentralunk. Ha ezek a negativ dolgok, akkor azokat latjuk jobban, ha a pozitivak, akkor azokat. Ha a valaszom ennyire negativ volt szamodra, akkor az nem csak Kanadarol mond valamit, hanem rolad is. Ezt most a legjobb ertelemben es indulattal irom neked. Azert, mert az onismeret ugyanolyam fontos, mint az uj orszag megismerese...

Hidd el, nagyon lenyeges az ujrakezdesnel a pozitiv hozzaallas, mert egyebkent a magad eletet nehezited meg.
Ne itelkezz tul hamar, inkabb probald megkeresni es megerteni az okokat!
Csak gondold el, 2007-ben tobb, mint 400.000 kerelmet fogadott el Kanada, 2008-ban 500.000 felett... mig sok mas orszagban egyre kevesebbet...
Oriasiak ezek a szamok, es a jelentkezok szama ki tudja, mennyi lehet. Valahogy muszaj szurni, muszaj korlatokat, kereteket felallitani. Csak kepzeld magad a donteshozok helyzetebe... Te hogyan csinalnad?

Az ember kulfoldon elve egyebkent hamar rajon arra, hogy ami elol menekult, az nem csak kivul volt, de melyen hordozzuk magunkban is. En magamon is tapasztalom ezt es tudom, hogy nem egyszeru valtoztatni alapveto beidegzodeseken.
Viszont nagyszeru dolog, hogy mas kulturaban elve az ember "kenytelen" idonkent felulvizsgalni onmagat is. :)

Szoval ne keseredj el!
Sok-sok kitartast, rugalmassagot es pozitiv hozzaallast kivanok!

Udvozlettel,

Livia

Unknown írta...

Sziasztok!

Nem mondom, hogy nincs benne igazság, amit irtál, elismerem hajlok néha a negativ gondolkodás irányába! Ezennel is köszönöm a bátoritást! Már csak egy kérdésem lenne: Ha elinditok egy hivatalos application procedúrát, mint skilled worker, akkor mennyi az esélyem, hogy pár hónappal később (a követségre történő beküldéshez képest) gond nélkül beengednek mint visitor?
Előre is köszönöm!
A.

györgy írta...

Sziasztok!nem tudom ki tudna nekem segíteni.szeretnék egy új életet kezdeni Kanadában.bármilyen munkát elvállalok.sok mindenhez értek.hogy kezdjek az egészhez?veszek egy repülőjegyet Kanadába,és majd lesz valahogy?

Lívia és Manka írta...

Kedves György! ...úgy semmiképp se! Vagy legalábbis mi nem javasoljuk.
hónapot maradhatsz hivatalosan turistaként és ez idő alatt nem dolgozhatsz. Ha valami "isteni szerencse" folytán találsz is állást, nem csak te kockáztatod az országból való kiutasítást, de a munkáltatót is megbüntetik, így aztán senkinek sem éri meg...
Milyen az angol / francia nyelvtudásod? "Bármilyen" munkát mindig találni, de megélni már nem feltétlenül lehet belőle... Mi a szakmád?
Olvasd el, mit írtunk a különböző programokról ill. mi más infót találsz a hivatalos oldalakon, amelyeknek keretében bevándorlókat fogadnak és annak alapján próbáld eldönteni, mi lenne számodra a legjobb.

Névtelen írta...

Sziasztok! családunkat kb. 5 éve foglalkoztatja a Kanadába való költözés.
Mi egy 5 tagu család vagyunk /szülők és 3 gyerek/ .
Nyelvtudás :alap és középfok.
Szakma: férjem fizikai munkás én ápolónő vgyok.
Jejenleg áruljuk itteni lakásunkat
és ez után irány Kanada!
Úgy gondoljuk nem lehet nehezebb az ottani újrakezdés a hazai mindennapok túlélésénél.dolgozni ott is kell.De nem mindegy mit tudok biztosítani a gyermekeim számára a jövőben.Ha tudtok akár 1 jó tanácccsal is segíteni, azt nagyon meg köszönöm!

Lívia és Manka írta...

Kedves Maria,

Elso korben mindenkeppen a nyelvtudas erositeset ajanlanam, foleg neked es a ferjednek. Nem tudom a gyerekek mennyi idosek, de ha iskolas koruak, akkor szamukra a suli hatalmas segitseg lesz a nyelvi nehezseg lekuzdeseben, megha az elso idok nem is lesznek egyszeruek. A felnottek itt sokkal nehezebb helyzetben vannak, hiszen "rogton" munkaba kell allni es eltartani a csaladot...

Melyik programon gondolkodtok pontosan? Tudjatok, hany pontotok lenne pl. a szakkepzett munkaero prg. eseteben?
Mennyit sikerult eddig megtudni a ferjed ill. a te szakmadat illetoen? Habar gondolom, ebben mar jol alltok, ha evek ota foglalkoztok a kerdessel. :)

Ha ezekkel kapcsolatban lenne konkret kerdesetek, irjatok meg nyugodtan es igyekszunk segiteni.
Ha mar ott tartotok, hogy esetleg szakember segitseget is kernetek, azt is tudunk ajanlani.

Tovabbi sikeres informaciogyujtest es minden jot kivanok,

Livia

K&A írta...

Kedves Livia es Manka!

Szeretnenk beadni a ferjemmel a skilled worker kategoriaban a kerelmet. Emlitettetek, hogy tudtok szakertot ajanlani, legyszi kuldjetek el az elerhetoseget. Biztosra szeretnenk menni, nem lenne jo, ha hibasan adnank be es emiatt sokat csuszna vagy meghiusulna a kerelmunk elbiralalsa. Elore is koszonom. Egyebkent tenyleg nagyon jo a blogotok, gratula hozza!
Irigyellek benneteket :) de remelem egyszer en is kanadai magyarnak vallhatom magam!
Have a nice day!

Lívia és Manka írta...

Szia,

A szakerto neve, akit mi ajanlunk Meder Zsuzsanna, a telefonszama pedig: 416-591-1450. Nyugodtan emlitsetek meg neki, hogy Manka es Livia adta meg az elerhetoseget errol a blogrol. :)

Irj majd esetleg par sort nekunk, merre alakul a sorsotok!
Sok sikert a tovabbiakhoz!

Udv,

Livia

Névtelen írta...

Koszonom a gyors valaszt :)
Bocsi, de esetleg az e-mail cimet nem tudjatok? Eloszor inkabb irnek neki...

Lívia és Manka írta...

Zsuzsaval elso korben telefonon tudsz erintkezni. Nagyon nagy szamban keresnek ot emailen egyebkent... igy inkabb preferalja a telefonbeszelgetest eloszor. :)
L.

Sabata Feri írta...

Sziasztok.Nem tudnátok segíteni abban hogy van-e Kanadában magyarul beszélő beándorlási ügynök????? Olvastam itt a bejegyzések között egy bizonyos Meder Zsuzsáról, Ő kicsoda? Nagyon jó volna egy olyan személyt találni mint az Ausztráliába tartóknak van Bertók Zoli.Nem tudtok valakiről?????????? Köszönöm

Sabata Feri írta...

Úhh majd el felejtettem,erről mit tudtok lányok????? Ezt a nyugdíj folyósító intézet oldaláról olvastam,eszerint ki lehet vinni a nyugdíjat??http://www.onyf.hu/index.php?module=news&action=show&nid=4399&root=ONYF&rand=59a362708d8f37998333fac8cbd766c2 Bárki tud erről infót irjon!!! Ja és csajok isteni a blogotok abba ne hagyjátok!!!!

Livia írta...

Kedves Feri,

A Corvina Directory oldalan (ami az itteni magyar cegek/szakemberek gyujtemenye) a Consultant cimszo alatt talalsz nem egy magyarul beszelo bevandorlasi szakembert. Mi valoban Meder Zsuzsat ajanljuk meleg szivvel, az o elerhetoseget is megtalalod ott, ha erdekel.
A webcim:
http://www.corvinadirectory.ca/index2.php?action=viewcat&id=11

A nyugdijjal kapcsolatban pedig igen, jol tudod, ki lehet hozatni az otthoni nyugdijat, hiszen nagyon sokan az itt elok kozul jopar evet ledolgoztak mar otthon.
:)

Koszonjuk a dicsero szavaid is, igyekszunk segiteni, amiben tudunk! :)
Emlekszem egyebkent a blogodra, amikor indult, olvastam is az elso par bejegyzesed. :) Most lattam, hogy mar nem nyilvanos.

Tovabbi sok sikert kivanunk az ugyeitek intezesehez!

Livia

Mária írta...

Kedves Lívia és Manka!
Köszönöm a választ, de mindenképpen szeretném a segítségeteket kérni: Nekünk melyik kategória lenne a legjobb,illetve érdemes-e kimenni és onnan megkezdeni mindent?
Valamint A szakember miben tudna segítségünkre lenni? Mi Albertára vagy a Northwest -Territoriumon gondolkozunk.
Persze a lakást még nemsikerült eladni- ez is egy akadály egyelőre.

Lívia és Manka írta...

Kedves Maria,

Nehezet kerdezel es a mi helyzetunkbol nehez is erre valaszt adni.
Mennyi pontszamotok lett a bevandorlassal kapcsolatban? Kit neveztetek meg fo kervenyezonek, akin keresztul a tobb pontszamot ertetek el?
Ezek nelkul a ti helyzetetekben nehez barmi okosat mondani. Mivel nalatok 3 gyermekrol is szo van, ezert nem akarok felelotlenul ajanlatokat tenni.

Szerintem a lakas eladas kisebb akadaly, mint ezeken a kerdeseken alaposan vegigmenni, minden lehetoseget felterkepezni, ami sok-sok ido, turelem es kitartas kerdese.
En azt ajanlanam, hogy ezek tisztazasa nelkul semmikepp ne induljatok el, hiszen konkret terv nelkul meg az itteni repuloterrol is visszafordithatnak titeket (nem egyszer elofordul).

Szoval ujra csak annyit tudok mondani, hogy nezzetek meg a pontszamotokat es nezzetek utana a szakmatok itteni lehetosegeinek. Ezek utan tisztabban latjatok majd, melyik ut jarhatobb szamotokra.
Ha lesznek mar melyebb valaszaitok, akkor azokra alapozni mi is tobbet tudunk mondani.

A szakember sok mindenben tud segiteni, pl. a pontszamok helyes kiszamitasaban, a jelenlegi torvenyek elmagyarazasaban, a papirok kitolteseben, az eselyek merlegeleseben, a legjobb ut megleleseben stb.

Sok sikert tovabbra is!

Livia

Sabata Feri írta...

Szia Livia.Kedves tőled hogy emlékszel ránk! Kicsit korán kezdtem el blogolni kivándorlás témában ezért most kicsit szüneteltetem.Feleségemmel a nyelv tanulással küzdünk már egy éve a három gyerekünk mellett.0-ról indultunk most alap szinten vagyunk,és még egy jó év mire IELTS-5ös szintre felküzdjük magunkat.Ha megvan a vizsga azonnal pályázunk.Ugyhogy haladunk kitartóan Kanada felé.Amiről szivesen olvasnánk még infót az az egészségügyi biztosítások mikéntje és árairól.Köszi mégegyszer.

Lívia és Manka írta...

Kedves Feri,

Biztosan nem lehet egyszeru a harom gyerkoc mellett angolozni, de a hozzaallasodbol megis ugy tunik nekem, hogy szepen lassan haladtok a celotok fele. Csak igy tovabb, a sok munka elobb-utobb meghozza gyumolcset! :)

Egyebkent azt tapasztalom, hogy aki nem akar mindent rogton, egy-ket honap alatt, aki hajlando tenyleg raszanni az idot a felkeszulesre (ami gyakran valoban evek), azoknak joval nagyobb eselyuk lesz, mikor a papirok beadasahoz ernek.

Az egeszsegugyi rendszer fent van a listankon, mindenkeppen fogunk irni arrol is.

Tovabbi sok sikert nektek!

Livia

Sabata Feri írta...

Köszi és türelemmel várjuk

Zoli goes to Canada írta...

Sziasztok!

Én közgazdász feleségemmel és egy éves kislányunkkal megyek Torontoba szeptember 12-én. Két hónapot tudunk maradni (annyira van pénzünk), azalatt nekem munkát kell találnom hivatalosan, vagy jövünk vissza. Két egyetemi diplomám van, egyetemen oktatok, mellette középvezető vagyok egy hivatalban, angolul folyékonyan, franciául alapszinten beszélek. Két unokatestvérem is kint él a családjukkal (egyiküknél fogunk lakni ingyen) és nagybátyám is kint él, ő már nyugdíjas. Már voltam kint kétszer is , tehát nem fogok "rácsodálkozni", hogy mennyire más ott minden. Nekem hivatalos munka kell, méghozzá gyorsan, eddig innen kb. 540 megkeresésből egy sem lett sikeres, de ez ugyebár csak e-mail, személyesen biztosan jobban megy majd. Én feladni nem fogom, mert ezen most szó szerint az múlik, hogy lesz-e élhető jövője a családomnak, vagy elveszítjük mindenünket (ennek a szélén állunk) és marad a nyomor. Szóval én ha kell napi 100 interjún is megjelenek személyesen és 10000 elutasítás után is ugyanolyan lendületes és bizakodó leszek (másképp nem lehet), feladni csak november 15-én fogom, ha haza kell jönnünk és a gépünk felszállt. Mivel ez az egész csak rajtam múlik, így én nem segítséget kérek tőletek, hanem csak a véleményeteket szeretném tudni, hogy szerintetek hány százalék, hogy sikerül (ha azt mondjátok, hogy 5, azzal sem tudtok eltántorítani, mert egyszerűen nincs más választásunk) Köszönöm!

Üdv:
Zoli

Livia írta...

Szia Zoli,

Ha a velemenyunket kerdezed az eselyekkel kapcsolatosan, en szemely szerint nehezen tudok mit mondani. (Majd biztosan Manka is ir neked valamit.)

Altalaban nem szoktuk ezt a valtozatot "ajanlani", hogy vki itt keressen munkat, hiszen alapvetoen nem a munkakereses a nehezseg, hanem egy olyan munkahelye, aki tamogat a hivatalos papirok intezeseben (most munkavallalasi vizumra gondolok).
Ehhez a munkaltatonak is meg kell felelnie bizonyos dolgoknak, elofordulhat, hogy hirdetnie kell, mielott teged felvehetne vagy a "labour market" velemenyet kernie, hogy betoltetheti-e az allast kulfoldi munkaerovel... es mindez nem keves ido... de ezeket gondolom mar te is atolvastad.
Ezzel most csak azt akarom mondani, hogy a ket honap eleg szukosnek tunik szamomra. Ha esetleg csak te maradhatnal tovabb...

Itt arra keszulj - bar gondolom a rokonaid is elmondtak mar ezeket -, hogy keves helyre lehet csak ugy besetalni. Majd' mindenhova elozetes megbeszeles szukseges, szoval a "napi 100" interju ezert lehet kerdeses. Bar mindez a szakterulettol is fugg. Milyen konket szakmaban akarsz majd keresgelni?

Az itteni kovetelmenyeknek megfelelo oneletrajz nagyon fontos es mindenfele szukseges papirok is legyenek nalad, jobb esetben szinten angolra forditva (diploma, referenciak stb). Minden, minden, amivel barmit is tudsz mutatni magadrol, a munkadrol. Amivel felkeltheted az erdeklodesuket.

Az jo dolog, hogy vannak itt rokonok, ez anyagilag megkonnyiti az itteni keresgelest - persze tudom, ez igy sem egyszeru. Es persze a lelki tamogatas sem mellekes, sot!

Azt irtad, hogy az egesz csak rajtad mulik. Szerintem nagyon sokat szamitanak a korulmenyek is, es sajnos a gazdasagi valsag azert itt is erezteti hatasat. A mult honapban is 45.000-en vesztettek el a munkajukat, ami azt mutatja, hogy a kanadaiaknak sem egyszeru most.

En sok sikert kivanok nektek es a hozzallasodat olvasva te biztosan meg is teszel majd mindent, hogy ez osszejojjon.
Ha barmilyen kerdesed lenne, amiben tudunk segiteni, csak szolj!

Talan ezt neked nem is kell mondani, de legyel nagyon magabiztos. Olyan baratsagosan hatarozott, aki tudja, hogy amit "arul", az nagyon jo es vetek lenne nem kiprobalni. Azt erezzek, hogy nekik te fontosabb lehetsz... Ehhez persze jo minden infot begyujteni a konkret helyrol, ahova eppen mesz, hogy te is nagyon kepben legyel.
Eppen ezert az oneletrajzodat is jo szinte minden helyre kicsit atpofozni, hogy pontosan azt tukrozd, amit ok keresnek...

Na jo, leallitom magam. :)
A maradek egy honapot probald meg a felkeszulessel tolteni, aztan mindent bele! Nagyon fogunk neked szoritani!!

Udvozlettel:

Livia

Red írta...

Sziasztok!

Parommal mi 1-2-even belul szeretnenk kimenni. En diploma nelkul egy Multinal dolgozom, de kinti kapcsolatok altal nekem nem lesz gond a kinti multiba bekerulni, csak az angol tudasomat kell csiszolnom. Viszont parom orvosira jar, jovore vegez a rezidenskepzessel es kezdhetne el a szakorvosjelolt kepzest. Talalkoztatok-e esetleg olyan kivandorolt orvossal aki kint fejezte be a kepzest? Az termeszetesen nem gond hogy par evet vissza kell lepnie, hiszen az elet/munka szinvonala teljes mertekben karpotol. Szoval ha tudtok olyat aki orvoskent kint fejezte be a kepzest, szeretnenk felvenni vele/veluk a kapcsolatot, kerdesekkel bombazni :)

Udv,
egy masik Zoli

Névtelen írta...

Kedves Lívia és Manka!

Legalább egy éve engem is foglalkztat a Kanadába jutás lehetősége. Nagyon jó a blogotok, ez a legjobb, amivel eddig találkoztam!!!
A kanadai életkezdéshez kapcsolódóan írnék néhány mondtatot, talán másoknak is segít.
Több Kanadában élő magyarral is levelezek, és mindenki a saját szemszögéből, másképp éli meg ezt az egészet. Ismerek olyan házaspárt, akik 5 év után hazajönnek, mert egyszerűen azt mondják, hogy Kanada számukra unalmas. Van olyan is, aki imád ott élni, teljesen beilleszkedett.
Én úgy látom, hogy mielőtt bárki elkezdi a vízumügyintézést, valóban fontos, hogy arra is fordítson energiát, hogy vajon neki milyen lenne a kinti élete, mit hogy tudna elfogadni,stb.
Sokan mondják, hogy nem szabad összehasonlítani a két országot.
Ezzel abból a szempontból nem értek egyet, hogy ez csak a Kanadába való megérkezés pillanatától érvényes. Addig ugyanis muszáj latolgatni, hogy mi lenne az embernek jobb. Menni vagy maradni.
Azt hiszem, ennek a lelki háttere jóval nehezebb, mint anyagi, bár ezzel most sokan nem fognak egyet érteni:)
Sok sikert Mindenkinek!
Val

Névtelen írta...

Sziasztok..
Veletlen tevedtem erre az oldalra es meglepodtem hogy mennyire tajekozatlanok az emberek ,csak az hogy eldontod jossz a jobb elet remenyeben feladva mindent ez szomoru.Sajnos ezen az oldalon is talaltam sok felrevezeto valaszt. A meglepetes pedig akkor er ha megerkezel, ha az ilyen blogokra tamaszkodsz.Mi nagyon sok Magyarnak segitettunk mar mert mikor kijott azt sem tudta holvan honapokig pedig ertelmes emberekrol van szo. Orvos , Kozgaszdasz , Nover stb szoval nem egyszeru.Ez nem Europa hogy beulok a kocsiba es legfeljebb haza megyek.De sok sikert kivanok mindenkinek.

Névtelen írta...

Sziasztok!


Nekünk (feleségem és kislányom) már az egészségügyi is az elbírálás alatt van, FSW kategóriában. Én nagyon jól beszélek angolul (gyermekként Skóciában voltam egyedül), feleségem sajnos kezdő még, kislányomat tanítgatom. Meg kell mondjam, izgulok. Jogsiról, bankszámláról már olvastam; de mint infós, a nemzetközi vizsgáim ellenére is szükséges a volunteer work? Nem akarom a családomat nem eltartani tudni! Ha értitek.
Köszönöm előre is bármilyen válaszotok is van. Üdv!

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nagybatyam mar tobb mint 30 eve Kanadaban el de sajnos kb ot eve semmit nem tudunk rola, a leveleinkre nem valaszol, telefonon nem sikerult elerni.
Kerdesem az lenne, hogy hogyan lehetne barmit is megtudni rola, tudnatok-e ajanlani egy internetes oldalt vagy barmit/barkit ami/aki ilyesmivel foglalkozik?
Varom valaszotokat, e-mail cimem: gobe24@yahoo.com.
Koszonom elore is.
Gobe

Karloska írta...

Sziasztok!!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, amiket eddig néztem megsem közelitették ezt az oldalt : )
1-2 éve tervezzük párommal h kimegyünk Kanadába. Utánanéztem már jópár dolognak de még igy akadnak kérdéseim amikre nem igazán találok választ,m remélem tudtok segiteni.

Én 21 éves vagyok és nincs diplomám, üvegmüves szakmával rendelkezem, emellett sokat foglalkoztam gyerekekkel, és rajz oktatással. Érdekelne h eltudnék e helyezkedni rajz tanárként végzettség nélkül. És h a babysitterkedés h müködik kinn, mennyit lehet vele keresni?
Párom 25 éves és kerékpárszerelö a szakmája de emellett mindenhez ért, igazi 1000mester. Volt már vagyonör, kastélyt restaurált, kisebb asztalos munkákat is végzett . Tapasztaltabb mint én. Szerintetek hogyan tudnánk kinn elhelyezkedni és mennyi idö alatt?
Vancouver felé gondoltuk, egy kisebb városba.

Elöre is köszi ^^
Petra