2009. június 30., kedd

Kanadai életkezdés 2. - Internationally Educated Professionals

Én magam is élő példa vagyok arra, hogy mennyire nem egyszerű külföldről érkezett szakemberként elhelyezkedni a saját szakmánkban. (Nem véletlen, hogy kiérkezésem után nem sokkal egy teljesen más szakmát kezdtem el tanulni és abban is dolgoztam sokáig.) Ez a legtöbbünknek nem kis sokkot jelent az első időkben. Mindannyian sokat dolgoztunk azért, hogy megszerezzük a diplomáinkat vagy letegyük a szakvizsgákat, elhelyezkedjünk és sokunk sikeresen lépegetett is előre az otthoni ranglétrán.

Amit hasznos nem elfelejteni: egy kialakult szakmai identitással érkezünk, ami alapvetően meghatározott minket otthon és fontos része volt az önmagunkról alkotott képnek (szakács vagyok, közgazdász vagyok, mérnök vagyok vagy éppen szociális munkás). Ezt azonban a bevándorlás után legtöbb esetben egy perc alatt félre is tehetjük - legalábbis egy időre. Időnként hirdetésekbe botlunk a városban arról, hogy kevés másik ilyen ország van, ahol ennyi diplomás szakember dolgozna bolti eladóként, sofőrként stb., mint itt. Mindannyian azzal a tudattal érkezünk, hogy Kanada tárt karokkal várja a képzett munkaerőt, legyen az orvos, asztalos, gépészmérnök vagy szobafestő. Akinek van képzettsége és jó is abban, amit csinál, az megtalálja itt a helyét - halljuk mindannyian.

Félreértés ne essék, senkit nem akarunk elijeszteni, miszerint a fenti mondat nem állná meg a helyét. Arra azonban tudatosan fel kell készülni, hogy nagy általánosságban időbe - gyarkan évekbe - telik, mire az ember visszatalál a saját szakmájába. (A szakmunkás végzettséggel rendelkezőknek ebből a szempontból nagyobb esélyeik vannak, mint a diplomás szakembereknek.) Azt látom magam körül, hogy azok az emberek sokkal könnyebben és sikeresebben illeszkednek be a kanadai mindennapokba, akik elfogadják, hogy eleinte jó pár lépést vissza kell lépniük, mielőtt újra elkezdhetnek előre haladni. Ez szerintem az egyik legfontosabb alapja a sikeres váltásnak! Rugalmasnak lenni és elfogadni, hogy az életünket itt valóban az alapoktól kell újraépíteni. Az új élet a szó szoros értelmében új életet jelent.. Embert próbáló lehet ez a folyamat... Nem nehéz elkeseredni hosszú hónapok sikertelen keresgélése után, miközben esetleg nem is egyedül, hanem gyerekekkel, feleséggel/férjjel érkeztünk.

A tudatos felkészülés tehát nagyon sokat jelent - önmagunk és az egész család számára egyaránt.
Más ország, más kultúra, más szokások. Más bejáratott utak, más módszerek segíthetnek abban, hogyan találjuk meg önmagunkat egy idegen országban.

Van egy fontos szó, amit szerintem jó minél előbb megtanulnunk: ez pedig az Internationally Educated Professionals (IEP) kifejezés. Azaz sokkal sikeresebbek lehetünk, ha már az első időkben nem bevándorlóként azonosítjuk magunkat, hanem külföldön képzett szakemberként. A szavaknak nagy erejük van, egy ilyen helyzetben pedig, amibe a megérkezés után kerülünk, nagyon sokat segíthet, hogy mire állítjuk be az agyunkat. Engem jelenleg éppen erre tanítgatnak az egyik torontói egyetemen (Ryerson University), ahol éppen egy IEP-knek szánt képzésben veszek részt. A távoktatásos képzés éppen arról szól, hogyan készítsünk "action plant", hogy fejlesszük saját készségeinket/képességeinket, hogyan legyünk egyre magabiztosabbak és végül, de nem utolsósorban hogyan legyünk sikeresek egy teljesen új és ismeretlen munkaerőpiacon. Nagyon érdekes hallani/olvasni a társaimat, akik a világ különböző tájairól jöttek, különféle dimplomákkal/szakmákkal a kezükben, hogy az élményeink, tapasztalataink abszolút ugyanazok voltak az első időket, a beilleszkedést illetően. Ugyanazokba a falakba ütköztünk, ami - gondoljunk csak bele - nem lehet véletlen. Mindannyian jövünk valahonnan, és hozzunk magunkkal egyfajta érzés- és gondolatvilágot. Van a fejünkben egy "rendszer" pl. azzal kapcsolatosan is, hogyan legyünk sikeresek a munkaerőpiacon. Azonban előfordul, hogy a sok sikertelenség után sem gondolunk arra, hogy talán valahol a fejünkben lévő alapokkal van a "gond", hanem csak azt látjuk, hogy nem kapunk olyan munkát, amilyet szeretnénk és egyre elkeseredettebbek leszünk. A változásra/változtatásra való készség éppen ezért nagyon-nagyon fontos, hogy ezeket az "elcsúszásokat" észrevegyük, képesek legyünk tanulni, alkalmazkodni és ne döngessünk olyan falakat, aminek ajtaja is van, csak meg kell tudni, merre keressük.

28 megjegyzés:

Unknown írta...

Sziasztok! Köszönöm a bejegyzést, tanulságos volt, viszont megintcsak rengeteg kérdés fogalmazódott meg bennem. Milyen falakba sikerült ütközni első (második, sokadik) nekifutásra? Bevándorlókat nehezebben vesznek fel diplomás munkákra? Itt is érvényesülnek különböző előítéletek? Miben más a kanadai munkaerőpiac, mint a magyarországi?

Üdv,

Gábor

Manka írta...

Szia, Gabe. Nagyon röviden válaszolok most csak: egyrészt a hazai diplomát itt el kell ismertetni, annak hiányában mondhatsz, amit akarsz... Másrészt ha ez megvan, még mindig kérni fognak kanadai munkatapasztalatot/referenciát. Ezek az elsődleges, logisztikai akadályok, amiken felül lehet kerekedni, de az első időkben igencsak elvehetik az ember kedvét.
A biztos nyelvtudás sem mindig van meg; célszerű már otthonról keresgélni, mert bár valószínűbb, hogy semmi sem lesz ezekből a megkeresésekből, de lesz egyfajta tapasztalatunk, hogy merre, hogyan induljunk el, amikor már itt vagyunk.
Az önéletrajzoknak, a bemutatkozó levélnek más a hagyományos formája, illik köszönő levelet írni egy-egy interjú után... de sorolhatnám napestig.

Unknown írta...

Köszönöm a választ :) Megint okosabb lettem egy kicsit. Jómagam arra számítottam, hogy itthonról keresek munkát, és csak akkor megyek ki, ha már biztos helyem van. Ennek - ezek szerint - kevés az esélye, viszont a tapasztalatszerzés miatt hasznos itthonról is pályázni. Nem is olyan egyszerű dolog ez...

Lívia és Manka írta...

Ó, azért ne add fel túl hamar az otthonról keresgélést! Ha mondjuk nagyon speciális területen dolgozol vagy éppen magyarul beszélő embert keresnek egy munkára, akkor azért már egy kicsit jobb az esélyed.
Javaslom a monster.ca és hasonló munkakereső oldalakon önéletrajz feltöltését, és azt is, hogy akármi is legyen a munkád, keresd meg az összes elérhető kanadai információt azzal kapcsolatban. Sok mindent el lehet érni a neten.

Zoter írta...

Hello mindenkinek !

Hmm hol is kezdjem ???

Tanácstalan vagyok abban a szempontból hogy jó e ???

Egy nyelvi iskolával + gyakorlatot adó (Study And Work) programban részt venni és úgy elhelyezkedni Kanadai munkaadót találni. S közben intézni a papírokat a végleges letelepedéshez szükséges bonyodalmakat ott kint.

Természetesen ha minden tetszik, mert lehet hogy nem lesz jó kint.
Alkalmazkodó vagyok, de sose lehet tudni, mert én feleségemmel szeretnék menni.
Mind a ketten diplomások vagyunk én Villamosmérnök (főiskola) a párom Hegedűművész. Kamarazene tanár (Egyetem)
A számomra kéne egy kicsit erőseb nyelvtudás, ezért szándékoznék először egy kinti gyors talpollón részt venni, és mint szakmunkás dolgozni a szakmai nyelv miatt. Ehhez kéne nekem egy olyan céget keresni aki tudna foglakóztatni gyengébb nyelvtudással.
A párom egy zenekarban Tuti-Violin állás tudna játszani, ha meg nem veszik fel végleges státusszal, akkor mint beugró vagy gyakornok. / kinti diákként is nagy esély lenne neki /

Sajnos a párom miatt mennék, mert Magyarországon haldoklik a Komolyzenei pálya és csak nagyon jó ismerősnek kell lennie aki zenekarban akar játszani ezért gondolkodom ott nincsen ilyen.

Másik nagy kérdésem milyen kint a Beteg biztosítás ???
Azért kérdem, mert én Cukorbeteg vagyok és állandó kezelés szükséges ezért nekem kizárt ,hogy feketén menjek ki !

Még egy kis kérdés: Diákmunkával feltudod magad tartani pl.: szállás, élelmiszer, közlekedés esetleg zsebpénz (haza útra).

A válaszokat előre is köszönöm !

Köszönet a rendszergazdának és a készítőjének !

Sorry a sok kérédsért.

Lívia és Manka írta...

Szia, Zoter. Neked is azzal kezdem, hogy nem árt eldönteni, melyik tartományba szeretnétek érkezni, mert attól függően kicsit mások lehetnek a lehetőségek és az elvárások is.

Ahogy végigolvastam a soraid, az jutott eszembe, hogy talán feleséged lehetne az elsődleges pályázó, az Üzleti kategória d. pontjánál beférhet a kiemelkedő művészek közé :)
Nézd meg, mit írtunk róla, ill. itt van még egy link (neki pénzt nem kellene felmutatnia): http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC/2006/Occupations.aspx?val=5

A tanulmányokhoz is ki kellene találni, hogy melyik tartomány melyik iskolája, utána nézni, hogy ott milyen követelményei vannak annak, hogy külföldiként tanulhass - és ezek általában nagyon húzósak anyagilag, de megéri utánajárni.
Ezen a linken a hivatalos infokat találod:
http://www.cic.gc.ca/english/study/work.asp

Ha pedig bepötyögöd google-ba, hogy study and work in canada, találsz egy-két iskolát, akik ezt megkönnyítik.

A biztosításról annyit tudok, hogy a letelepedés időpontjától számított 3 hónap után jár automatikusan, tehát az első 3 hónapra mindenképp kell rendelkezned magánbiztosítással.

Diákmunka/önfenntartás: nem tartom elképzelhetetlennek, mások is vannak így sztem, de az biztos, hogy nem fényűző életet fogtok élni. Hazaút szezontól stb. függően 800-2000 dollár, havi albérlet min. 500-600, de normális áron számolva 1000-1500, ha nem kell autót fenntartani, akkor tömegközlekedés, nálunk két felnőtt egy havi élelmiszer (sok főzéssel) 5-600. Erről egyébként majd egyszer írunk bővebben, mert látom, mindenkit érdekel. :)

Névtelen írta...

Sziasztok!!!!!

Engem behatóbban érdekelne, hogy milyen módon lehet diákként kijutni Kanadába?

Komolyabban érdekelne a távozás "hőn szeretett hazánkból" de okos dolognak tartanám, ha valahogy egy "próbaútra" kijuthatnék valahogy, hogy legalább lássam előtte is az országot vagy egy részét. A kitelepedésre még adok magamnak pár évet addig, idehaza is meg kell teremteni egy kis életet.

Szóval amennyire utánna tudtam járni a hazai diákcsereprogramok elsősorban Európát célozzák meg (speciel ez várható volt) de semmi infóm nincs arról, hogy Kanadába van-e lehetősége és milyenek diákként az embernek.
Tehát tudtok valamit diákcsereprogramokról, arról mennyibe kerülhet ez a diáknak, mennyi időre lehet kijutni, vagy legalább, hogy hol keressek rá?
Gondolom intézménytől és a tanulandó szakmától is erősen függ, de épp intézmény- és szakváltás előtt vagyok, ezért nem írok konkrét szakot, egyelőre általánosságban érdekel és előre is köszi.

Névtelen írta...

Megint én!
Bocs, de az előbb nem fogalmaztam túl egyértelműen, szóval nem középsulis, hanem "természetesen" felsőoktatási csereprogramok kellenének, de közben én is keresgéltem, és ezt találtam, persze túl sok konkrétum még ebben sincs:
http://www.canadainternational.gc.ca/hungary-hongrie/study-etudie/internships-echanges.aspx?lang=hun

Zoter írta...

HY EVERYBODY !

Találtam egy lehetőséget WORK & STUDY CANADA programot de egy kicsit húzós anyagilag: http://www.studygo.hu/kanada/index.php
mert be kell bizonyítani, hogy te vissza is akarsz jönni és kb. 1,5 Milliónak FT (10 ezer CAD) kell lennie a számládon és plusz előtte be kell fizetni a programot ami egy kicsit sok így.

Számításom szerint vissza lehet keresni a befizetett pénzt csak mi ketten vagyunk és akkor már ez nem megy ( vagy inkább megigénylem a Kanadai telepedést mert úgyan annyiban lenne ) 2x1,5 millát szerezni befizetésre és megint 2X1,6 millát felmutatni.
Inkább akkor megyek Ausztráliába ott 1 millióból eltudom intézni a letelepedést kettőnknek.

Szóval akkor marad a sok sok papír munka stb.


Lenne egy apró kérdésem ha nem titok akkor megkérdezhetem a tisztelt kínlévő honfitársakat HOGYAN MENTETEK KI ÉS MENNYIBE IS FÁJ (anyagilag) AZ EMBERNEK ???
minden apró kis részleteket is érdekelnének, ELŐRE IS KÖSZÖNÖM a válaszokat.

Lívia és Manka írta...

Zoter és Krisztián: akkor megpróbálunk összegyűjteni infókat a tanulni vágyóknak és hamarosan jelentkezünk.

Lívia és én házasság útján kerültünk ide, így is "drága" mulatság volt, csak időben talán nem annyira elhúzódó. Nem javasoljuk mindenkinek, nekünk sem az volt az életcélunk, hogy kanadai férjet találjunk és úgy lépjünk le otthonról (de erről már írtunk).

Üdv, Manka

Névtelen írta...

Manka és Lívia: Előre is köszi, persze tisztában vagyok vele, hogy nem olcsó buli úgy sem ha diákként megyek ki, de én még bőven a felsőoktatásban vagyok és gondoltam megérdeklődöm hátha létezik valami "jutányos" megoldás...

PR írta...

Kedves Lívia,
DÖBBENETESen jó válaszokat írtok, és segítettek embereknek!
Csak így tovább....

5 éve vállalkozunk már menyasszonyommal Magyarországon több területen is (vegyesbolt, autókölcs., hiteliroda...stb). Többször kellett már teljesen a padló(alól) újrakezdeni. Most is ez a helyzet (nem ilyedünk meg). Újabb nagylendület és irány Canada. 3 hónapja aktívan kutatok a lehetőségek után. Nem tudom megállapítani, hogy melyik programon keresztül tudunk a leggyorsabban legálisan munkát vállalni. Hivatalosan nem is mertünk érdeklődni, nehogy túristaként ne engedjenek be! Van -e olyan szakemberetek, akit szívesen ajánlanátok?

Köszönöm a válaszotokat.

Lívia és Manka írta...

Kedves PR,

Koszonjuk a kedves szavaid, igyekszunk lehetosegeinkhez merten mindenkinek segiteni, megha csak apro kis informaciokkal is. :)
Igen, van egy szakember, akit meleg szivvel ajanlunk, ha valaki keri. Meder Zsuzsannanak hivjak es itt dolgozik Torontoban. A telefonszama: 416-591-1450. Nyugodtan emlitsd meg neki, hogy mi adtuk meg az elerhetoseget, hiszen tud rolunk es a blogunkrol. :)

Ha barmiben segithetunk, szolj!
Tovabbi sikeres infogyujtest!

Livia

Péter írta...

Mi családostul szeretnénk Kanadában élni. Szó szerint új életet kezdeni. Gyermekeink kicsik ( 6-3-1 évesek ).
Az ő óvodáztatásukra/iskoláztatásukra is gondolnunk kell. Én idén leszek 40 éves, sajnos 2 szívbillentyűt cseréltek és pacemakerem is van. Az életemet teljesen meg kellett változtatnom, Budapest mellől egy kis Tisza-parti faluba költöztünk. Itt nem sok esélyünk van arra, hogy a gyermekeinknek jövőt adjunk a kezébe. Calgaryban élő ismerősünk biztonsági őrként el tudná intézni a munkámat. Gondolkodunk azon, hogy egyedül nekikezdek az egésznek és később utánam jönne a család-ha megy a dolog. Mint ahogy olvastam ez sok idő is lehet. Bár könyveléssel foglalkozom, de nem szeretném ezt csinálni. Valóban szeretnék új életet kezdeni!

A nagy kérdésem, hogyan tudok kitelepedni (családostul) Kanadába? Milyen folyamatokon kell átesnem? Mennyire kell igazolnom a nyelvtudást ( vizsga ) ,vagy elég, ha nagyjából középfokon beszélek? Az utazást jövőre tervezzük, némi angol tudásom van, de ez könnyen fejleszthető részemről.

PR írta...

Kedves Lívia és Manka, (Manka és Lívia) :)

mára már rengeteget olvastam és "érdeklődtem" munkavállalással kapcsolatban, de v.mit nem értek:
ha Temp.Work.Visa -t (ideiglenes) igényelek az aznap, vagy pár nap alatt megvan,
és mehetek is...?

Tudom, hogy csak max. 6 hónapot maradhatok vele, de.... ? Ezt ti is így tudjátok?

Köszönöm, ha utánanéztek!

Manka írta...

@ Péter: ha ismerősöd el tudná intézni, hogy ne csak munkát kapj, hanem az a cég szponzoráljon is, az nagyon meggyorsítaná a folyamatot. Így gyakorlatilag te lennél a fő kérelmező és a családod a te jogodon jöhetne veled, a feleséged vszínű kaphatna szintén munkavállalási engedélyt (lehet, hogy a tiéd munkahelyhez és időhöz kötött lenne).
Ha ez nem megy, akkor sajnos csak a szakképzett munkaerő marad, amiről már írtunk korábban. Ott valóban kell nyelvvizsgát felmutatni úgy tudom, de legalábbis megkönnyíti a dolgotok, hiszen arra is pontot kaptok.

@ PR: én úgy tudom, a temp work visához kanadai munkaajánlat kell, ahol a munkaadó téged szponzorál arra az időre, amíg foglalkoztatnak. Ezek nemcsak munkahelyhez, időhöz is kötöttek, de sztem lehet több, mint 6 hónap... (ezt javasoltam feljebb Péternek). És tényleg gyorsan megvan, hiszen a téged alkalmazó cégnek is az az érdeke, hogy te minél előbb munkába állj.

edit írta...

Sziasztok! Arról szeretnék érdeklődni, hogy milyen lehetőségeim vannak a munkavállalásra és letelepedésre Kanadában ha 3 iskolás korú gyeremekem van és a negyedik ott szeretne egyetemre járni? Előre is köszönöm válaszotokat!

Andrea írta...

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy nem kizáró ok a kanadai bevándorlás ( letelepedés) során ha a gyerekem ( 11 éves) cukorbeteg?
Valahol azt olvastam, hogy kizáró ok a „súlyos betegség”.
Nagyon várom a válaszokat!
Andrea

Lívia és Manka írta...

Szia Andi!
Azt írják, hogy betegségek akkor kizáró tényezők, ha "veszélyt jelentenek" a kanadai lakosságra nézve (a kötelező orvosi vizsgálaton AIDS- és szifiliszszűrés van, ill. tüdővizsgálat, de rákérdeznek egyéb fennálló bajokra is - a cukorbaj nem hiszem, hogy ide tartozna), és ha a kezelés költsége nagy terhet ró Kanadára. Ez utóbbitól eltekintenek élettársak, házastársak és kiskorú gyermekek esetében.

:)

Andrea írta...

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a választ, sokat jelent nekem mert elég bizonytalan voltam.
Üdvözlettel: Andrea

Névtelen írta...

Sziasztok!
En es a parom tobb mint 2 eve varjuk a papirokat.Most az orvosi vizsgalatoknal tartunk,azt szeretnem tudni,hogy innentol mennyi idobe telhet a kijutas(vagy milyen papirokat kerhetnek meg)esetleg kaphatunk elutasitast?Varom a valaszt,koszonettel;kati

Lívia és Manka írta...

Szia Kati,

A letelepedesi papirjaitokat intezitek vagy esetleg a munkavallalasi vizumot?
Mi az, amit eddig mar megkaptatok vagy tudtok?

A feldolgozas idejerol egyebkent ezen a hivatalos oldalon talaltok infokat:

http://www.cic.gc.ca/english/information/times/index.asp

De ha jol tudom, ha mar beadtatok a papirokat, akkor elvileg kene, hogy kapjatok infot arrol, hol es hogyan kovethetitek a papirjaitok sorsat a neten.

Udv,
Livia

katka írta...

Sziasztok!
Nagyon koszonom,hogy valaszoltatok a kerdesemre.Aranyosak vagytok!Kerdesedre valaszolva a letelepedesi papirokat intezzuk.Igen ismerem az oldalt amit ajanlottal,csak hogy......tul sokra nem mentem vele,inkabb az ugyvedunkkel konzultaltam,es alitolag az orvosi papirok beerkezese utan ,3-4 het mire megkapjuk a valaszt.Mar nagyon varjuk....koszike,udv;kati

Névtelen írta...

Sziasztok, Eva vagyok, es ma talaltam meg a blogotokat. Szeretnek par mondatot hozzaszolni, hatha segit valakinek. Testverem 12 eve el kint kanadaban es iden nyaron hataroztam el kozosen lanyommal es volegenyemmel hogy mi is nekivagunk, latva a magyarorszagi gazdasagi helyzetet. Hugom mindenben a segitsegemre volt termeszetesen es ugyvedi tanacsot kert hogy lehetne nekivagni. Azt javasolta hogy, work and study programmal kezdjuk, vagyis keressunk egy iskolat ahova jelentkezzek egy-vagy tobb nemzetkozi programra. Nyaron beadtuk a jelentkezeseimet es 1 honap mulva visszajott a valasz hogy felvettek 2010 januarjaban indulo programra, ha elotte elvegzek egy 8 hetes intenziv angol tanfolyamot az iskolaba. All right.... nagyon orultem neki. El kezdtuk intezni a diakvizum kerelmemet es kozben, oktoberben kijottem torontoba, hogy elkezdjem az angol tanfolyamot. Sajnos 1 hete megjott az elutasitas, hogy nem kaptam meg a diakvizumot.....egy vilag omlott ossze bennem... feladtam a munkam, eladtam a vagyonom es most nem tudom hogyan tovabb. Ezzel csak azt akarom kifejezni hogy nem szabad beleelni magunkat, attol fuggetlenul hogy mindent ugy csinalunk ahogy azt kerik. Termeszetesen nem adom fel, de most egy kicsit elbizonytalanodtam.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Néhány napja találtam rá az oldalra, és nagyon hasznosnak érzem, köszi nektek a sok infoért.
Éva megjegyzése késztetett arra, hogy írjak, mivel én is éppen a diák vízumomat próbálom intézni, vagyis készülök beadni a papirjaimat. Egy picit elkeserített, hogy nem adják meg a study vizumot, miért? Mi volt az indoklás? egyáltalán mennyi idő alatt adnak választ, hogy megkapod-e a vízumot vagy sem? Mi alapján döntik el, hogy ki kaphatja meg és ki nem? Sorry a sok kérdésért, de erre sehol nem találtam infot és a követség sem hajlandó válaszolni, sem telefonon, sem emailre.
Nagyon köszi előre is.
Marcsi

Lívia és Manka írta...

Sziasztok!
Nem tudom, Éva helyzetében pontosan mi volt az, amiért elutasították a diákvízum-kérelmét, de a következő linken minden megtudható, amit hivatalosan tudni lehet:
http://www.cic.gc.ca/english/study/study.asp

Itt azt írják, hogy bizonyítanod kell, hogy ki tudod fizetni a tandíjat, a megélhetésed és be tudod bizonyítani, hogy a tanulmányaid befejeztével elhagyod majd Kanadát.
Azt hiszem, ez utóbbi lehet a legfontosabb pont, nehéz ugyan bizonyítani, de ha marad otthon vmi, ami odaköt (lakás, munka, család), akkor talán könnyebb?...
Remélem, Éva visszajön, és mesél a saját tapasztalatáról.

-Manka

Névtelen írta...

Sziasztok, Eva vagyok, ujra. Olvastam a megjegyzeseket es tenyleg nem akartam senkit elkeseriteni ezzel, csak szamomra is nagy meglepetes volt hogy nem kaptam meg a diakvizumot. Ugyanis minden feltetelnek megfeleltem, megvan a penzem arra hogy kifizessem a tandijat es a megelhetesemet 2 even at, igazabol errol kellett csak igazolast kuldenem, a tobbi feltetelt egy kerdoiv kitoltesevel szurtek le. En otthon hagytam a csaladomat, a kislanyomat es a volegenyemet, igy ezert nagy meglepetes volt mikor azt irtak az elutasitasban, hogy nem latjak biztositottnak hogy a tanulmanyaim befejeztevel el fogom hagyni az orszagot. A valaszt kevesebb mint 2 honapon belul megkaptam, ami szerintem gyors volt. Ugyvedem szerint is meglepo hogy nem kaptam meg, de nem adom fel, probalkozom tovabb es o segit ebben. Kikertuk a reszleteket a konzulatusrol, hogy mi alapjan vontak le ezt a kovetkeztetest es az ugyved szerint erre lehet reagalni es ellenbizonyitani. Ezen az uton haladunk most tovabb. Volt egy par talalgatas hogy vajon miert nem kaptam meg, talan azert nem mert mindenkinek nem adhatjak meg a vizumot es en lehet beleestem abba szazalekba....talan. Nagyon jonak tartom ezt az oldalt amit vezettek, tenyleg nagyon hasznos azoknak akik el akarnak indulni, de meg nem tudjak milyen uton.
EVA

Lívia és Manka írta...

Sziasztok,

Valoban sokszor nehez atlatni a vizum rendszeret, mikor adjak meg, mikor nem... Sajnos az is siman elofordulhat, hogy az azevi keretszamba nem fer bele valaki, de az emberi tenyezoket is figyelembe kell venni, hiszen megis csak egy szemely az elbiralo... :(

Errol most az jutott eszembe, hogy amikor en eloszor jartam Kanadaban, meg kellett turistavizum es elso alkalommal elutasitottak. Akkoriban az allt a hivatalos kozlemenyekben, hogy fellebezni semmi esetben sem lehet, ujra be kell adni a kervenyt, no es ujra fizetni...
En magam sem ertettem a dontest, mert nekem is megvolt minden, ami kellett, igy ugy dontottem, hogy a szabalyzat ellenere megprobalom a fellebbezest.
Rogton sikerult. :) Ezzel csak azt akarom uzenni, hogy probaljatok meg mindent, es ne adjatok fel! Ha nagyon szeretnetek valamit es a feltetelek sem szolnak ellenetek, akkor van esely!

Nagyon sok sikert es kitartast kivanok!!

Livia