2009. július 19., vasárnap

Az iskolarendszerről, a diplomák elismertetéséről és a felsőoktatási ösztöndíjakról


Kanadában az oktatási rendszert tartományi szinten kezelik, így attól függően, hol élünk, más és más lehet az iskolák struktúrája, az oktatás nyelve és maga a tananyag is. A tartományi rendszerben "iskolaszékek" (school boards) működnek, amelyek az alájuk tartozó iskolák programját meghatározzák, a tartományi iránynak megfelelően.

De vegyük sorba a lehetőségeket:

Legtöbben a gyermek egyéves koráig maradnak otthon "parental leave" címszó alatt, hiszen eddig, vagyis 50 hétig jár a gyes/gyed, nevezzük, aminek akarjuk (parental benefits) - bizonyos előfeltételek mellett, természetesen.

Ezután a következők állnak rendelkezésünkre (zárójelben a francia megfelelők):
  • Childcare Centres (Centres de la petite enfance): 0-5 éves korig, min. 7 gyerek van egy csoportban
  • Daycare Centres (Garderies): 0-12 éves korig, min. 7 gyerek egy csoportban
  • Home Childcare Providers (Services de garde en milieu familial): valakinek a saját otthonában külön erre a célra kialakított rész, 0-12 éves korig, max. 9 gyerek
Ezeket tartományi szervek ellenőrzik, jelenleg óránként 7 dolláros napidíjjal működnek (Qc) - egyetlen hátrányuk, hogy ezek valamelyikébe születni kell... A legtöbb várandós kismama még a gyermek nemét sem tudja, amikor várólistára íratja a születendőt, hogy úgy 2-3 éven belül legyen is belőle hely...
Itt is működnek a kapcsolatok természetesen, ha valakit ismerünk, máris fényesebb a jövő.
Ha mégsem, akkor még mindig találunk magánovikat, ahol viszont 20-30 dolláros díjakat kell naponta kifizetni.

Az iskolakötelezettség 6-16 éves kor között tart. Quebecbe igyekvőknek nem árt szokni a gondolatot, hogy a kiskorú francia nyelven fog tanulni, úgyhogy vagy mi is vele tanulunk vagy soha nem fogjuk tudni, tényleg megírta-e a házit... (Ez természetesen csak a köziskolákba járókra vonatkozik, jópénzért angol nyelvű magániskolába is írathatjuk csemeténket). A tanév a hazaihoz hasonlóan szeptembertől júniusig tart.


Az alapfokú iskola (Elementary / Primary) 6 év, ezt követi 5 év általános középfokú iskola (High school vagy secondary - kb. otthoni gimi) - ha a gyermek nem akar orvos/ügyvéd/stb lenni, akkor a 3-ik év végén/után átmehet szakképzésbe (vocational vagy trade school), ahol 1-2 év alatt szakmát szerezhet.

Quebecben innentől (befejezett high school) kezdve választhatunk, hogy angol vagy francia nyelven folytassa az aprónép a tanulmányokat: a Cégepekben választhatjuk a kétéves egyetemi előkészítő programot vagy a hároméves szakmai képzést (olyan, mint otthon a szintén érettségi utáni 1-2 éves programok, pl. fogtechnikai asszisztens).

Az egyetemeken a szokásos 3-5 éves alapprogram elvégzése után Bachelor's címet kapunk (vagy 1-2 év után "certificate-et"), ezt követheti az általában 2-éves Master's képzés, ami után még egy min. 3-éves doktori képzésben is részt vehetünk.

Et voila, már meg is volnánk.

A tankötelezettség ideje alatt (tehát gyakorlatilag a középiskola végéig) a tanulmányok "ingyenesek", az egyetem viszont már nem, súlyos pénzeket kell kifizetni kurzusonként. Nagyon sok diák dolgozik részmunkaidőben 16 éves korától, hogy egyrészt megengedhesse magának azokat a dolgokat, amikre a szülők már csak ingatják a fejüket, másrészt pénzt tegyenek félre a későbbi egyetemi tanulmányokra.
A szülők oldaláról az adómentes* RESP a megoldás (Registered Education Savings Plan), ahol minden félretett dollárhoz 20%-ot hozzátesz az állam, max. 5000 dollárig évente. * adómentes: amíg a kiskorú el nem kezdi felsőfokú tanulmányait és elkezdi megcsapolni a készletet. Ekkor azonban ő adózik utána.

Itt található egy lista a kanadai egyetemekről: http://www.canadian-universities.net/

Azoknak egyébként, akik otthoni felsőoktatásból jönnének át ide egy kis "tapasztalatcserére", körülnézni, hogy is mennek a dolgok stb., azt javasolnám, hogy elsősorban az egyetem/főiskola HÖK-irodájában (vagy hogy hívják ezeket mostanában) érdeklődjenek a külföldi ösztöndíjakkal, lehetőségekkel kapcsolatban.

Érdemes a Magyar Ösztöndíj Bizottság kiírásait figyelni és a www.osztondij.lap.hu-n és a http://kanadai-osztondijak.lap.hu -n is remek ötleteket kaphattok.

Ha valami specifikus témában kutattok, akkor tudjátok, melyek azok az egyetemek, kutatóintézetek, ahol esetleg állást is kaphattok.
Nem szeretnénk senkit sem hamis álmokban ringatni: az ösztöndíjas tartózkodás is lehet nagyon költséges, de vszínűleg még mindig jobban jöttök ki, mint egyszerű "külföldi diákként".
Ha a Bevándorlási Minisztérium honlapját végignézitek diákvízum témakörben, akkor láthatjátok, hogy van lehetőség a tanulmányok végeztével Kanadában maradni, de szigorúan ellenőrzik ezt is (mint mindent).
Hivatalos infó a diákvízumokkal kapcsolatban a CIC-n: ITT

A magyar diplomák elismertetése: kacifántos folyamat... Quebecben nemcsak az érettségi bizonyítványt, diplomát és fordítását kérik be hozzá, hogy aztán eldönthessék, valóban milyen szintnek felelnek meg tanulmányaink, hanem - egyetemi tanulmányok esetén - a leckekönyvet is, kurzusleírással megspékelve. Erről ITT bővebben.
Ha van rá lehetőségünk, ezt még elutazásunk előtt szerezzük be, később ugyanis csak rémálomként fogjuk emlegetni azt az időszakot, amikor a TO összes dolgozójával beszélünk a nap különböző szakaiban és gyakorlatilag senki semmit nem tud, de nem is akar...

Itt további nagyon hasznos infók találhatók: Education in Canada


8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Húúú...
Ezer köszi lányok!!!
Emésztgetem a leírtakat és "keresem benne a saját utam". Most tényleg jó sok minden újat megtudtam.

Köszi

Péter írta...

Sziasztok! Bocs, de a Mankáról mindig Rumcájsz jut eszembe ... Szóval azt olvasom, hogy orvosi vizsgán kell átesnem, meg felmutatni pénzt itthon, stb. Hogy is van ez? Ha szponzorálna a cég, akkor valószínű, hogy időhöz kötötten kint maradhatnék, ha jól veszem ki, akkor ez 6 hónap. Hogyan lehet ezt meghosszabbítani és végleges letelepedést kérni? Hogyan tudom ezután a családot is kivinni, hiszen még a legnagyobb gyerek is óvodás, olvasni sem tud, nemhogy angolul beszélne? Rám is rám férne egy napi 4-5 óra kemény angol tanulás, hogy jövőre folyamatosan angolul gondolkodjak és beszéljek. Mennyi pénznek kell lenni a bankszámlán és hogyan kell bizonyítani, hogy vissza akarok jönni, amikor nem is akarok? Biztos nehéz eset vagyok, de 40 évesen már nem tanulni megy ki az ember és ugye, mint írtam, nem vagyok teljesen egészséges, erre is ügyelnem kell, mert a szív nem játékszer. Szóval mit kell felmutatnom és hogyan maradhatok tovább (végérvényesen) Kanadában - ami legalább 20 éve a nejem kedvenc országa? És mi lenne a szponzorálás lényege? Nekik kellene hívni engem? Van erre formanyomtatvány? ... Bocs a sok kérdésért! P

Péter írta...

Sziasztok! Hú! Eltelt egy hónap, de választ nem kaptam ... Nyaraltok - akkor bocsi!

Lívia és Manka írta...

Péter, dobj egy emailt és válaszolunk az összes kérdésedre :)
Ne haragudj, sztem elolvastuk és aztán a válasz feltételezett hossza miatt elmaradt / felejtődött, hogy írni kellene. Na, de majd most!

Névtelen írta...

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan lehet kimenni tanulni egy egyetemre? Jelenleg én Magyarországon járok felsőoktatásba, de utána szeretnék más szakmát is tanulni, és ha lehet, Kanadában.
Olvasgattam már a témáról, de ellentmondásokat találtam; nem értem, hogy egy diáknak is olyan nagy összeget kell bemutatnia, mint egy munkavállalónak, vagy elég úgymond az egyetemi ösztöndíjakra alapozni.
Másrészt egy egyetem azt írta, hogy 20 órában lehet suli mellett dolgozni, de másutt pont az ellenkezőjét olvastam.
És ha mégis sikerül kijutnia az embernek, és megszerez egy diplomát, akkor ott is lehet maradni dolgozni?

Lívia és Manka írta...

Szia,

Valóban lehetnek ellentmondások, attól is függ, milyen típusú iskolába jelentkezel. Van, amelyik mellett valóban lehet dolgozni.

Elsőként azt javaslom, hogy nézz utána pontosan az iskolatípusoknak (látni fogod, hogy igen sokféle van), a hivatalos weboldalakon sok hasznos infót találsz ezekről... pl:
http://www.cic.gc.ca/english/study/schools.asp

A fent említett oldalon, azt is megtalálod, mik a jelentkezés kritériumai:

"To be eligible to study in Canada

* You must have been accepted by a school, college, university or other educational institution in Canada.
* You must prove that you have enough money to pay for your:
o tuition fees
o living expenses for yourself and any family members who come with you to Canada and
o return transportation for yourself and any family members who come with you to Canada.
* You must be a law-abiding citizen with no criminal record and not be a risk to the security of Canada. You may have to provide a police certificate.
* You must be in good health and willing to complete a medical examination, if necessary.
* You must satisfy an immigration officer that you will leave Canada when you have completed your studies."

Ha pedig elvégezted a sulit, természetesen dolgozhatsz itt, de bizonyos feltételekkel. Az első körben egészen biztosan meg kell kérned a munkavállalói vízumot, hiszen eddig csak tanulói volt. Két év itt töltött munka és/vagy tanulói év után megkérheted a letelepedése papírokat is.

Sok sikert kívánunk!

Lívia

Névtelen írta...

Kedves Manka és Lívia!
Lassan egy éve foglalkoztat a Kanadában való letelepedés gondolata, azóta gyakorlatilag a lehetőséget keresem.
Azt szeretném megtudni, hogy Kanadában mennyi eséllyel lehet fitoterapeuta végzettséggel elhelyezkedni. Van-e erre egyáltalán igény?
Illetve nagyon sok egytem/oktatási intézmény oldalán látok online kurzusokat. Ezeket ott mennyire veszik komolyan?
Köszönöm.
Val

Honey írta...

Sziasztok!

A nevem Heni.
20 éves vagyok és barátommal erősen gondolkodunk a kiköltözésen!Nyilván nem kis falat ennyi idősen ilyen messze de megvannak a magunk okai.A nagy kérdés h hogy tud egy érettségivel rendelkező fiatal ott megélni?Munkát találni kint így mennyire nehéz?Beilleszkedni?És maga a megélhetés könnyebb e mint itthon?

Előre is köszönöm a választ! :)