2009. november 6., péntek

Öt perc hírnév

Még a nyáron keresett meg bennünket a HRPortál egyik újságírója, Imre, és arra kért, válaszoljunk a kérdéseire a kanadai élettel, munkavállalással, boldogulással kapcsolatban. Mi ezt nagyon szívesen megtettük, és a cikk egy, a külföldi munkavállalást bemutató sorozat részeként mától olvasható az interneten.

"
Kanada az egyik olyan ország a világon, ahol éves viszonylatban a legtöbbet dolgoznak a munkavállalók: egy évben két hét szabadság jár, akár 25-30 évnyi munkaviszony után is. Ennek ellenére meglehetősen vonzó a munkavállalás szempontjából, mivel a kanadaiak kínosan ügyelnek a szabályok betartására, az élhető munkahely kialakítására - számolt be a HR Portálnak három, Kanadában új életet kezdő magyar."

A cikk folytatását
ITT olvashatjátok.

Köszönjük a lehetőséget a bemutatkozásra, és az ide vágyóknak kívánunk kitartást, hogy elérjék álmaikat.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Olvastam ezt a cikket és kiváncsi vagyok mennyire fontos a francia Quebecben mivel Mariann nem is beszéli 3 év után és ugylátom mégis minden rendben van.

Köszi!

Névtelen írta...

Ez engem is érdekel mert feleségemmel én is szeretnék Montreálba menni de mi is csak angolul tudunk.

Ádám.

Lívia és Manka írta...

Sziasztok! Hat az az igazsag, hogy baromi fontos a francia es tanulom is, mert anelkul elore lepni lehetetlen itt. A jelenlegi munkahelyemmel mazlim volt, amerikaiakkal dolgozom, nem kerik, hogy franciaul beszeljek es a mindennapi eletben is el lehet ugy ahogy lavirozni, de lesznek helyzetek, irodak, munkahelyek, ahol az lesz az elutasitas / frusztracio oka, hogy nem tudok franciaul.
Hogy egy jo peldat adjak nektek: a ferjem itt szuletett, angol az elso nyelve, francia a masodik. Folyamatosan beszel, ir, nem okoz neki gondot. Volt olyan allasinterju, ahol azt mondtak neki, jojjon majd vissza, ha jobban beszel franciaul. :)
Es azt is hozza kell tennem, hogy a bevandorlasnal, a pontok szamitasanal itt szinte 0-t kaptok az angolra, viszont sokat a franciara.
Szoval a konkluzio> meg lehet probalni francia tudas nelkul, de nagyon nehez lesz.
Ha van meg kerdesetek, varom oket.

Minden jot! Manka

Névtelen írta...

Köszi szépen Manka, hogy válaszoltál. Akkor rögtön el is kezdem a francia tanulást... :-)

Tulajdon képpen Quebec vonz engem különböző és eredeti státusza miatt. Talán jo lenne hallani a te benyomásod az ottani kulturárol.

Zsolt

Manka írta...

Zsolt, Quebec mint tartomány vagy város érdekel? Szerintem városnak nagyon kicsi, nagyon francia, nagyon európai a szó jó és rossz értelmében egyaránt.
A tartományról nem nagyon írtam, de januárban találsz egy Montreálról szóló bejegyzést, amiből ezt-azt ki lehet mazsolázni - vagy a saját blogomon is körülnézhetsz "quebeci specialitás" címszó alatt találsz egy-két olyan dolgot, ami felkeltette a figyelmem (bár ez lehet, hogy nem a legpozitívabb képet adja).
Később még lehet, hogy írok bővebben is QC-ről, de ha vannak konkrét kérdéseid itt vagy emailben is szívesen várom.
Üdv: Manka

Unknown írta...

Szia!
Remélem jó helyre írok, ha máshova kéne, akkor bocs, csak futtában most idetévedtem...

Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a honlapot! Nagyon hasznos dolgokat olvastam.
Magamról annyit, hogy Ritának hívnak, pár nap és 22 éves leszek. Barátommal nagyon érdeklődünk a kanadai élet iránt :) Tavasszal fogok diplomázni védőnőként, Bence a párom pedig angoltanárként. Még 2 évet adtunk magunknak itthon, aztán szeretnénk külföldön új életet kezdeni. Eddig Kanada ami a legjobban tetszik, Bencének élnek ott rokonai, nyáron egy hónapra szeretnénk kimenni, hogy beleszagoljunk az ottani levegőbe :)
Ez alatt a két év alatt szeretném tökéletesíteni a nyelvtudásom, gyakorlatot szerezzek és még szeretnék tanulni, amivel ott kint is tudnék valamit kezdeni, mert védőnők ugyebár kimondottan ott nincsenek sajnos.(A védőnők itthon kismamák, csecsemők, és kisgyerekek egészségmegőrzésével, egészségfejlesztésével, stb.-vel foglalkozik.)Ha itthon tudnék maradni, minden álmom lenne egy vállalkozás, ami a kisgyermekes családokat helyezi a központba, foglalkozásokat, tanácsadásokat szervez (pl.: zenebölcsi, kézműves foglalkozások, baba-mama torna, babamasszázs, gyermekfelügyelet) ilyen irányban amúgy mindenképpen gondoltam magam képezni, ha kimegyünk, ha nem. Csellózom is, fél évet tanítottam is a helyi zeneiskolában, az is nagyon tetszett. Mindeneim a gyerekek, imádom a kismamákat, imádom ezt az életszakaszt. Szeretnék kint is valami ilyesmi irányban munkát találni. Ebben kérdeznélek. Milyen lehetőségek vannak? Gondoltam rá, hogy B variációnak elvégzek egy műkörmös tanfolyamot is,mert ha az egészségügyben nem tudnék elhelyezkedni, akkor ez talán jobban menne.
Amúgy sok helyen olvastam,a nurse szót. Ez tulajdonképpen milyen munkakört jelöl,mert sokféle szövegkörnyezetben olvastam. Gondolom nem csak a hagyományos értelemben vett ápolónőt értik rajta. Nagyon várom a válaszod. Remélem nem írtam/kérdeztem túl sokat egyszerre...

Livia írta...

Szia Rita,

Jo hirem van szamodra. :)
Megpedig hogy itt is leteznek vedonok, akinek az itteni megfelelojuk: midwife. A NOC rendszereben olvashatsz a kulonbozo szakmai megnevezesekrol, a fobb munkakori feladatokrol es hogy mi szukseges ahhoz, hogy ebben a szakmaban dolgozz. Ide is teszem az oldalt, ahol ezt megtalalod. :)

http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC/2006/ProfileQuickSearch.aspx?val=3&val1=3232&val65=midwife

Ugyanezen az alapon persze a nurse-okrol is olvashatsz, hiszen sosem lehet tudni, hogy van-e atfedes a te szakmai kepzettseged es az itteni nurse-ok kozott. Ime a link.

http://www5.hrsdc.gc.ca/NOC/English/NOC/2006/QuickSearch.aspx?val65=nurse

Jo bongeszgetest es sok sikert kivanunk nektek! Ha barmilyen tovabbi kerdesed van, irj batran es ha tudunk, segitunk. :)

Udv,

Livia

Unknown írta...

Szia Lívia!

Köszönöm a segítséget!Nagyon örülök neki! Még biztos lesz kérdésem, és tényleg nagyon jó, hogy így segítesz!

Rita