2011. január 19., szerda

A kanadai állampolgárságról

Gondoltam, itt is írok pár sort a kanadai állampolgárság megszerzéséről, ami valójában az utolsó lépés a kanadaivá válás útján. 

Ahhoz, hogy valaki kérelmezhesse az állampolgárságot, letelepedett lakosi státusz és a kérelem beadását megelőző négy évből minimum 1095 (3 év), országon belül töltött nap szükséges. Ha négy éven belül van, a letelepedett lakosi státuszt megelőzően az országon belül töltött napok is beleszámítanak ebbe az 1095 napba, de csak fél napként. 
A pontos feltételek ITT olvashatók.

A megfelelő papírmunka kitöltése és a kiszabott díjak befizetése után én 14 hónapot vártam, hogy behívjanak egy állampolgársági vizsgára. Hogy ne aggódjak túlságosan, nagyjából félidőben küldtek egy füzetet (elérhető: ITT), amely Kanada történelmét, földrajzát, politikai rendszerét stb foglalta össze, s amelyre a vizsga épült. 
 
A vizsga 20 feleletválasztós kérdésből állt, ebből 15-re kell helyesen válaszolni. (Ezekre nagyon sok gyakorlókérdést találni az interneten, én EZZEL stresszeltem magam.) 
Ekkor újra átnézik a letelepedési engedélyhez szükséges eredeti papírokat, feltesznek néhány egyszerű kérdést, egyrészt hogy a nyelvtudást mérjék, másrészt, hogy megbizonyosodjanak róla, történt-e valamilyen, a kérelem elbírálását befolyásoló esemény az életünkben. 
Nem tudom, milyen gyakran fordul elő, hogy ezen a vizsgán valaki elbukik, ha mégis ez történik, még behívhatnak személyes beszélgetésre is stb... 

Hivatalos "választ" és teszteredményt nem adnak ki, viszont 3-6 hónapon belül megkapjuk a behívót az állampolgársági ünnepélyre. 
Ez már tényleg csak ceremónia, ahol azért még utoljára megnézik a papírjainkat, majd az eskü letétele és a himnusz eléneklése után hivatalosan is kanadai állampolgárokká válunk. 

Kanadai állampolgárként szavazhatunk, jelöltként indulhatunk választásokon, és természetesen útlevelet kaphatunk.

Nincsenek megjegyzések: