2009. február 11., szerda

Bevándorlás Kanadába 2. - Quebec





No, hát Lívia bejegyzését követően íme a
Bevezetés a quebeci bevándorlás útvesztőibe... elsőként tehát a szakképzett munkaerőről.

Mivel mindig, mindenütt kihangsúlyozzák, hogy "kivéve Quebecben", mert ott (itt) minden más, be kell valljam, nagyobb eltérésekre számítottam, de valójában egész apróságokról van szó.

Quebecnek saját rendszere van, amelynek alapján az ide bevándorolni szándékozókat rostálják, de ez nem azt jelenti, hogy teljes egészében kikerüli az állami (kanadai) bevándorlást. Itt is azt próbálják megítélni, hasznos tagja lesz-e a társadalomnak az újonnan érkező és szeretnék, ha a beilleszkedés minél zökkenőmentesebben menne.


A
minisztérium honlapján minden szinte szájbarágósan le van írva, kivételesen angolul is, nem csak franciául.

Pályázatunkat a lakhelyünk szerinti
Quebeci Bevándorlási Hivatalhoz kell benyújtani - ez (nem meglepő módon) többnyire a Kanadai nagykövetség is egyben.
Ha elfogadják, megkapjuk a
Certificat de sélection du Québec elnevezésű papírost, és ennek birtokában jelentkezhetünk a letelepedési engedélyre az állami bevándorlási hivatalhoz - az, hogy QC kiválasztott, még nem jelenti, hogy Kanada is elfogad, ők kérik az egészségügyi vizsgálatokat és a rendőrségi bűnügyi nyilvántartás kivonatát.

A quebeci rendszer is pontoz, nagyjából ugyanolyan szempontok alapján, kicsit másként. Erre egy ilyen leírást találtam, remélhetőleg nem változik minden nap:

1. Végzettség: max. 29 pont
2. Munkaajánlat: max. 10 pont

3. Korábbi munkatapasztalat: max. 9 pont

4. Kor: max. 18 pont (a 18-35 éves korosztály a preferált)
5. Nyelvtudás: francia - max. 16 pont, angol - max. 6 pont

6. Kapcsolat Quebec-vel:

a) korábban diákként - max. 6 pont
b) korábban munka - max. 6 pont
c) egyéb látogatás - max. 2 pont

d) család Quebecben - max. 3 pont

7. Házastárs/élettárs:

a) végzettség: max. 18 pont

b) kor: max. 3 pont
c) nyelvtudás (csak a francia): max. 6 pont

8. Gyerekek - max. 8 pont

0-12 év között: 4 pont

13-21 év között: 2 pont

9. Az első 3 hónapban önellátó: 1 pont

10. Alkalmazkodóképesség: max. 8 pont

Itt mindenki kitöltheti a tesztet és több-kevesebb bizonyossággal eldöntheti, érdemes-e beadnia kérelmét Quebecbe. A francia nyelvtudás fontosságáról csak annyit, hogy a fenti rendszer szerint azért ha a végzettségünk alapján magas pontszámot kapunk, az kiválthatja a francia nyelven elbukottakat.

Ennek ellenére érdemes legalább minimális
francia nyelvtudással rendelkezni a folyamat kezdetén, mert ha valóban Quebecben akarunk letelepedni, ez a nyelv a mindennapjaink része lesz. A pályázat részeként nyilatkozni is kell, hogy szándékunkban áll (meg)tanulni franciául - ha ezt nem vagyunk hajlandók aláírni, akkor ne is fecséreljük az időnket a papírok többi részére, függetlenül attól, hogy ez mondjuk mennyire ellenőrizhető vagy számonkérhető ígéret.
A tartományi kormányzatnak szerződése van több nyelviskolával és Alliance Francaise-vel külföldön, így akár már otthon is elkezdődhet a nyelvtanulás. Magyarországon sajnos egyetlen ilyen szerződéses intézmény sincs egyelőre,
Alliance Francaise azonban található Pécsett, Miskolcon, Győrben, Szegeden és Debrecenben. Erdélyi magyaroknak jó hír: a temesvári francia intézetnek van szerződése.
A francia nyelvtudás igazolására egyébként a
TEFAQ és a TCFQ vizsgákat is elfogadják, míg az angolnál IELTS, TOEFL, TOEIC és Cambridge vizsgákat.

Ha szakmánk
tartományilag szabályozott rend/kamara alá tartozik, akár már otthonról is elkezdhetjük a folyamatot, hogy ennek a rendnek tagjaivá váljunk, enélkül ugyanis nem itt nem lehet munkát vállalni. Lista itt.
Az
építőiparban 26 olyan szakma van, amelyeknek végzéséhez külön vizsga és engedély szükséges: lista itt.

Tehát a folyamat:

1. Tájékozódás, tájékozódás, tájékozódás
2. (Francia tanulás)

3. Megfelelő
nyomtatványok letöltése, kitöltése,
4. Egyéb dokumentumok beszerzése/fénymásolása és hivatalos fordíttatása (bizonyítványok, leckekönyvek, munkakönyv, születési akvi kivonat, házassági akvi kivonat, válás esetén arról hivatalos papír, önéletrajz, útlevél, lakcímigazolás stb)
5. A csomag postázával egyidőben a megfelelő díjak befizetése

6. Az első 3 hónapra elegendő pénzzel kell rendelkeznünk, amiről nyilatkoznunk kell (nyomtatványok között). A 2009-es évre a következők az elvárások:



Az oldalt található linkek közé kitettem egyébként két újat is: a "Munkát Kanadában" egy, a kanadai kormány által támogatott honlap, amely rengeteg hasznos információt tartalmaz azok számára, akik itt szeretnének letelepedni. Témakörökre van osztva, ebből egy a munkavállalás.
Az "Új karrier, oktatás" hasonló jellegű információkat tartalmaz kifejezetten a munkavállalók számára, itt például könnyen megtalálhatjuk, adott szakmában milyen fizetésre és milyen lehetőségekre számíthatunk.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Én még csak ma találtam rá a blogotokra, de már nagyon sok mindent elolvastam. Tényleg nagyon jó és hasznos, és nagyon rendes tőletek, hogy ilyen sok időt szántok "volt honfitársaitokra". Nagyon nehéz sok ilyen információt összegyűjteni, megszerezni; hivatalos szervek nem válaszolnak vagy csak alig(pl. a Bécsi Kanadai Nagykövetség), a közvetítők pedig csak pénzért válaszolnának (gondolom). Úgyhogy én is nagyon megörültem az oldalatoknak.
Kérdésem (egyik a sok közül..., a 3 hónapra vonatkozó anyagi fedezetet bizonyítani is kell, vagy csak elég aláírni a nyilatkozatot? Ha bizonyítani kell, hogyan? A 3 hónap letelte után a kanadai állam gondosodik a hivatalos bevándorló (skilled worker) megélhetéséről (szociális juttatások, egyéb támogatás)? Lesze-e joga az egészségügyi ellátáshoz, kap-e "Insurance Nr."-t (nem tudom, hogy ez-e a pontos neve, de gondolom olyan mint nálunk a TAJ), VALAMINT KAP-E CSALÁDI PÓTLÉKOT A KISKORÚ GYERMEKEK UTÁN (főleg, ha azok ráadásul kanadai állampolgárok is), vagy amúgy is?
Válaszotokat előre is köszönöm és még valószínűleg jelentkezem.
Minden jót kívánok és további jó munkát és szép napot!