2009. február 22., vasárnap

Bevándorlás Kanadába 3. - Canadian Experience Class


A kanadai bevándorlás harmadik kategóriája azoknak szól, akik már rendelkeznek valamiféle kanadai tapasztalattal, azaz itt dolgoznak vagy itt tanultak. Ők azok, akikről úgy gondolkodik a kanadai állam: ismerik valamennyire a kanadai társadalom mindennapjait, beszélnek angolul vagy franciául, és eddigi ittlétük során - eddig ideiglenesen - sikerült betagozódniuk a társadalom életébe s hasznossá tenni magukat. Éppen ezért jó esélyük van arra, hogy az "ideiglenes" lakosokból "állandók" legyenek.
A kategória neve: Canadian Experience Class.

A) A sikeres jelentkezéshez a következő minimum követelményeknek kell megfelelniük:

1. Szeretnének Kanadában élni (Quebec-et kivéve);
2. - VAGY min. 2 évet már dolgoztak (skilled work*) Kanadában, mint ideiglenes külföldi munkavállaló;
- VAGY valamilyen kanadai iskolát elvégezve legalább egy éves (teljes állás) munkatapasztalata van az országban;
3. az országban szerzett tanuló- vagy munkatapasztalat az itteni szervek által elismert;
4. és VAGY még ittlétekor jelentkezik az illető VAGY a munka/iskola befejezte utáni egy évben.

* Hogy milyen foglalkozások tartoznak a skilled work (szakképzett munka) kategóriába, a NOC (Canadian Occupational Classification) határozása mutatja meg:
A Skill Type 0 (managerial), Skill Level A (professional) vagy Skill Level B (technical) kategóriákról a Kanadai Bevándorlás első fejezetében már röviden esett szó. Itt találjátok a részletes leírásokat.

Ha mint ideiglenes munkavállaló adja be valaki a kérelmet, két követelménykategória alapján döntenek majd:
a) a korábbi munkatapasztalat (A kérelem előtti három évet nézik és teljes állást, azaz legalább 37.5 órát hetente. A munkaterület a fenti három kategóriára értendő csak. )
b) az angol vagy francia nyelvtudás

Ha mint itt végzett, majd kanadai munkatapasztalatot szerzett egyén folyamodik kérelemhez, akkor a fenti két csoporton túl a végzettségét is figyelembe veszik. Az egy éves munkatapasztalat szintén csak teljes állásra értendő az utóbbi két évet és a fenti három kategóriát figyelembe véve.
Az itt végzett iskola valamilyen középiskolát követő intézmény, ahol legalább két év tanulmány szükséges vagy mesteri kézpésben egy év.

Az angol nyelvtudást bizonyítandó az egyik legjobb teszt az IELTS teszt. Ime a website. Ingyenes minták itt.
Ugyanez franciául itt.

B) A jelentkezéshez szükséges nyomtatványokat innen tudjátok letölteni. Ahogyan eddig is, először olvassátok el a kitöltési útmutatót, ami sokat segít. Itt is magatoknak kell kikalkulálni a kérelem árát, amiből ne hagyjátok ki az orvosi vizsgálat, az erkölcsi biz. és a nyelvvizsga árát sem.

(L.)

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Gratulalok az oldalhoz,nagyon hasznos!
Az egyik ismerosom 11 evig elt Kanadaban menekult,majd human statusza volt. Elutasitottak,tavaly haza kellett mennie.A 11 ev alatt dolgozott,ado papirokkal tudja igazolni.
Vissza szeretne jonni . Milyen lehetosege van? Azt olvastam mar,hogy menekult statust ujra nem kerhet ,de mas bevandorlasi kategoriaban probalkozhat? Pl a 'Canadian Experience Class' kategoriaban?
Elore is koszonom a segitseget!

Kati