2009. március 15., vasárnap

Bevándorlás Kanadába 4. - az üzleti kategória

Egy kategória, amely az átlagembert valószínűleg nem fogja megmozgatni, de ettől még beszélhetünk róla.

Az üzleti kategóriában azokat várják tárt karokkal Kanadában, akik hajlandóak vagy minimum $400,000-et befektetni, vagy saját vállalkozásuk van, céget vezetnek, esetleg az ország kulturális és sport életéhez tudnak és akarnak hozzájárulni. Vagy gazdálkodók.




3 alkategóriáról beszélünk:

(a) Befektetők

(b) Vállalkozók (entrepeneurs)

(c) Magánvállalkozók (self-employed)

Megjegyzés: egy jelentkezés alkalmával csak egy kategóriában lehet beadni a kérelmet, és ezt a kategóriát később nem változtathatjuk meg.


(a) Befektetők

Feltételek: - min. 2 év üzleti tapasztalattal rendelkeznek (cégvezetők, tulajdonosok stb.)

- min. 800,000 dollár (bruttó) vagyonuk van, amely bizonyíthatóan legális forrásból származik

- ebből hajlandóak min. 400,000 dollárt befektetni (ezt a CIC kb. 5 év 2 hónapon belül – kamat nélkül – visszafizeti)
- Kanadába való megérkezésük után elegendő pénzzel rendelkeznek, hogy magukról és családjukról gondoskodjanak (ha csak nincs kanadai munkaajánlatuk)
- min. 35 pontot (100-ból) elérnek a következők s zerint:
Tanulmányok max. 25
Korábbi munkatapasztalat max. 35
Kor max. 10
Angol / Francia nyelvtudás max. 24 pont
Alkalmazkodóképesség max. 6 pont
- az előírt orvosi és rendőrségi szűrőn átmennek


(b) Vállalkozók (entrepeneurs)

Feltételek: - min. 2 év üzleti tapasztalattal rendelkeznek (cégvezetők, tulajdonosok stb.)

- Min. 300,000 dollár (bruttó) vagyonuk van, amely bizonyíthatóan legális forrásból származik

- Kanadába való megérkezésük után elegendő pénzzel rendelkeznek, hogy magukról és családjukról gondoskodjanak

- Min. 35 pontot elérnek a Befektetőknél ismertetett rendszer szerint

- az előírt orvosi és rendőrségi szűrőn átmennek

- Betartják a vállalkozó bevándorlókra előírt kiírásokat, a vonatkozó kanadai jogszabályokat, és vállalkozásukkal legalább 1 kanadai állampolgárnak vagy állandó lakosnak adnak munkát, aki nem lehet családtag




(c) Magánvállalkozók (Self-employed)

Ez egy nagyon érdekes kategória, olyan jelentkezőket várnak ugyanis, akik a művészetek vagy sport terén kiemelkedő teljesítményeket értek el, VAGY értenek a gazdálkodáshoz (értsd: farm) és megvan a képességük / akaratuk, hogy magánvállakozóként sikeresen élhessenek itt. Nem teljesen értem, hogy a kultúra, a sportok és a veteményezés hogy került egy kalap alá, de biztosan nem akartak még egy extra kategóriát kitalálni, így ez lehet a "Futottak még..." címke.

A linkre kattintva elérhetitek a vonatkozó szakmák listáját ITT.

Bár nem kell felmutatni meghatározott vagyont, a többi kitételnek (nyelvtudás, orvosi, rendőrségi ellenőrzés stb.) meg kell felelni.

Mindhárom kategóriában a pályázatok benyújtására van a normál és az egyszerűsített menet:

Ha Quebecbe szeretnénk bevándorolni VAGY már Kanadában ill. Az USÁban élünk min. 1 éve és pályázatunkat a buffalói irodához nyújtjuk be – normál ügymenet

Mindenki más - egyszerűsített ügymenet (nem feltétlenül rövidebb)

A feldolgozási idő változó, de nem rövid. Viszont rövidíthető azzal, hogy minden papírunk megvan, a fordítások rendben vannak, ... Ha elfogadják, állandó lakosi státuszt kapunk.


Quebec - mint mindig - különcködik egy kicsit, de nem túlságosan. Az ide bevándorolni szándékozó jelentkezőknek több információ ezen a linken. Itt például javasolják egy előzetes piacfelmérés elkészítését és kérnek egyfajta üzleti tervet is, valamint némi francia nyelvtudást ugyebár. Ha minden akadályt sikeresen vettünk, akkor viszont átpasszolják aktánkat az állami szerveknek, és ott jöhet minden egyéb.

A nyelvhelyzetet leszámítva azt is kiemelik, hogy Quebecben befektetni jó, elemzés több területről ezen az oldalon található.





6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Lehet, hogy furcsa a kérdésem, de valahonnan rémlik, hogy Kanadába lépni két-millió forinttal
- per fő - lehet.

Ez pontos adat ?

Lívia és Manka írta...

Szia!... azt hiszem, valami hiányzik a kérdésből, mert nem teljesen értem...
belépéshez (turistaként) nem kell 2 millió, kivándorláshoz (az üzleti kategóriában) meg $400,000-et kell befektetni, ami most éppen több, mint 83 millió ft?...
Manka

Névtelen írta...

Szia Manka,

Köszönöm a válaszod. Turistaként teszem fel a kérdést... Csak valahonnan rémlet ez a butaság.

Névtelen írta...

Én azt olvastam, 50-100e dollártól már lehet befektetni, csak normális dologgal kell előrukkolni. És ha tetszik nekik, akkor semmi akadálya.

A fenti szigorú feltételek szerintem már nem élnek, vagy nem tudom?!

Lívia és Manka írta...

A feltételek a CIC honlapjáról vannak, nem tudom, h létezik-e a kiskapu.... ami viszont biztos, h ezt a programot jövő júliusig lezárták:

The Federal Immigrant Investor Program is now closed as 700 complete applications have been received at the Centralized Intake Office. This new annual cap was introduced through ministerial instructions, which came into force on July 1, 2011. The cap will reset on July 1, 2012, unless otherwise indicated in a future ministerial instruction. The cap does not apply to the Quebec Immigrant Investor Program.

Gabor írta...

Sziasztok!
Ezek szerint idén nyár közepéig nem fogadnak be 'self-employed' kérelmet?
Jól értem?