2009. április 21., kedd

Bevándorlóbarát cégek

A hétvégi Montreal Gazette álláskeresési szekcióját most a bevándorlók problémájának szentelték. Gondot jelent a diplomák elismertetése, gondot jelent, hogy a kanadai munkaadók is itteni tapasztalatot, referenciákat várnak el a munkavállalóktól, na de ha senki sem alkalmaz, hogyan lesz tapasztalatod? Ördögi kör, igaz?
Az első időkben segíthet az önkénteskedés, aminek itt nagy múltja van és népszerű is. Lívia mesélhet majd róla. Találni gyakornok állásokat is, de hát meg is kell élni valamiből... Mindez csak akkor jó, ha hosszútávon hozzásegít a céljaink eléréséhez.



2007 óta hirdetik ki - a Top100 verseny részeként - a "Best Employers for New Canadians" győztes cégeit, azokat a cégeket, ahol nem elsősorban a papírokat nézik, hanem az embert. Ők azok, akik "elhiszik", amit a végzettségünkről állítunk és tudják, hogy a képességeink sokkal fontosabbak, mint az, hol kaptunk róluk papírt. Ezek a cégek különböző programokkal is támogatják a bevándorlókat, hogy a beilleszkedés könnyebben menjen.

Az idei nyertesek:

Bank of Montreal
Bell Aliant Regional Communications, LP
Business Development Bank of Canada
CAE Inc.
Canadian Imperial Bank of Commerce / CIBC
Christie Digital Systems Canada, Inc.
Deloitte and Touche LLP
Energy Resources Conservation Board
Focus Corporation Ltd.
Fraser Milner Casgrain LLP
The Regional Municipality of Halton
KPMG LLP
Manulife Financial Corporation
Maple Trade Finance Inc.
MDS Nordion Inc.
Nexen Inc.
Providence Health Care
Rescan Environmental Services Ltd.
SaskEnergy Incorporated
St. Michael's Hospital
TD Bank Financial Group
Toronto Community Housing Corporation
TransCanada Corporation
Vancouver Coastal Health Authority
Wardrop Engineering Inc.

A két alapítvány, amelyek a döntésben részt vesznek: The Maytree Foundation és a The J. W. McConnell Family Foundation.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok Lányok!
Gratulálok a honlaphoz, fantasztikus a rengeteg információ. Kicsit sajnálom, hogy nem írják le többen a személyes tapasztalatukat, ez nagy segítség lenne másoknak. Rendszeresen elolvasom az írásitokat és egy picit kezdek eltévedni a rengeteg szabály és elméleti lehetőség között. Mi hónapok óta egy kanadai ügyvédi irodával próbálkoztunk, mostanra kiderült, hiába. A bevándorlási ügynökökkel is váltottunk néhány emailt. Nem tudom jól látjuk-e, de az a személyes tapasztalatunk, hogy legelőször megunknak kell Magyarországról találni egy Kanadai munkáltatót, aki szeretne foglalkoztatni és hajlandó pár hónapot várni, míg a papírok elrendeződnek. Addig teljesen felesleges bármi mást tenni. Így van? Vagy más oldalról érdemes kezdeni? Mi a gyakorlat? Hogyan érdemes elkezdeni?

Előre is köszönöm!
Mindenkinek sok sikert!

Manka írta...

Szia, köszönjük a dícsérő szavakat :)Örülünk, ha segítünk valamicskét...
Igen, sajnos elég kacifántos ez a téma, nincsenek jó vagy rossz megoldások, mindenkinek más a tapasztalata.
Ha feltétlenül úgy akartok elindulni, hogy itt már munka vár benneteket, akkor otthonról kellene találni egy munkáltatót, aki hajlandó a papírmunkára. Ha úgy is neki mertek vágni ennek az útnak, hogy itt még semmi sem garantált, akkor viszont a pontrendszert nézzétek át, hogy munkaajánlat nélkül is eléritek-e a szükségeset. (A Bevándorlás 1-2 gyakorlatilag, utóbbi Quebecre vonatkoztatva). Én itt Quebecben szinte kizárólag olyanokkal találkoztam, akik nekiindultak a nagyvilágnak: kell hozzá némi tartalék, hiszen nem tudod, mikor lesz munkád, de nem lehetetlen. Ja, meg nyelvtudás.

Sok sikert! Ha bármi kérdésed van, várjuk :)

Unknown írta...

Szia Manka!

Köszönöm!Így is lehet? Csak úgy elindulni? Akkor lesz az emberből "ideiglenes külföldi munkavállaló"?????? Ha kint van és úgy talál munkát, akkor kintről is intézheti a hivatalos papírokat, vagy akkor feketemunkás?
Ne haragudjatok a sok kérdésért, de ez a rendszer itthonról elég bonyolultnak tűnik! A pontrendszernek elvileg megfelelünk, de nem szeretnénk a bécsi nagykövetségen egy- két évet várni!
Köszönöm a segítséget!
Eszter

Manka írta...

Szia, Eszter! Nem, nem, félreértettél (rosszul fogalmaztam).
Mindenki, akit ismerek, a nagykövetség döntése után, de munkaajánlat nélkül érkezett (a pontrendszer alapján): tehát ők is kivárták az iksz évet, de közben csak gyűjtötték a pénzüket meg a nyelvtudást polírozták, hogy amikor ideérnek, akkor egy ideig munka nélkül is meg tudjanak élni, de minél jobb esélyeik legyenek.
Másképp csak turistaként tudtok kijönni, max. 6 hónap, munkavállalás nem lehetséges, stb.
Annak meg elég kicsi az esélye, hogy mondjuk turistaként találsz munkaadót, aki szponzorál, hogy itt maradhass...
Így már tisztább a kép? :)

Névtelen írta...

Köszönöm! Nagyon sokat segítettél!
Üdv.:Eszter

Gábor írta...

Sziasztok!

Nagyon jó a honlap, sok hasznos infót tartalmaz! Gratulálok!
Munkavállalással kapcsolatban a fontossági sorrend:

1. a bécsi nagykövetségre elmenni és az alkalmassági döntést megvárni
2. közben állások után kutatni a neten és begyűjteni rengeteg lehetőséget
3. kimenni és kint elmenni az interjúkra

Kérdés: a bécsi követségen csak alkalmassági döntés születik vagy pedig munkavállalási papírt is kap az ember?

Nekem elég nehezen hihető (és most beleélem magam egy kanadai cég HR-esének a helyébe), hogy akár hónapokat is várjon a cég: csak rám.
Ezenfelül, ha csak úgy simán jelentkeznék itthonról a meghirdetett állásra még a végén szólnak, hogy ugorjak be egy kis állásinterjúra, mintha csak egyik kerületből kellene átugranom a másikba... :-)

Köszönöm és sok sikert mindenkinek!

Nymphadora írta...

Sziasztok!

Gáborhoz csatlakozom a 'hitetlenek' sorába. Jó ideje gondolkozom, hogy mit csináljak, hogy csináljam, hogy Kanadában tudjak élni, dolgozni. És én is arra jutottam, hogy Magyarországról kb. a nullával egyenlő az esély arra, hogy Kanadában munkát találjak... Tehát arra készülök, hogy kimegyek és szétnézek. Turistaként.
Manka fentebb azt írta, hogy turistaként találni munkát lehetetlen... Tényleg az? Ha személyesen ott vagyok, személyesen eltalpalok x helyre, és úgy próbálok munkaadót találni?

Manka írta...

Sziasztok! Turistaként az a legnagyobb neghézség, amivel szembe találjátok majd magatok, hogy az első kérdés: Van-e munkavállalási engedélyetek? Ha nincs, már nem is kérdeznek tovább nagyon sok helyen.
De nyilván azért készült ez a bejegyzés, mert ezek szerint mégis vannak cégek, akik hajlandóak valamelyin szinten támogatni a külföldi munkavállalókat.
Ahogy Lívia is írta, ennek vannak előfeltételei a munkáltóra nézve, és vszínűleg amikor ti találkoztok az interjún, már minden előzetes papírmunka le van tudva - az egy ember, akiről tudom, hogy így jött ki egy évre, kb. 2 hónap alatt elintézett mindent. Ennyit otthon is gyakran várni kell interjú és munkakezdés között :)
Gábor, én úgy gondolom, Bécsben nem az alkalmasságodról döntenek, ők csak közvetítenek, így onnan jön a munkavállalási engedély, de lehet, hogy tévedek?

Névtelen írta...

Nem tudom, hogy szabad e leirnom, de itt canadaba csak ugy ozonlenek be a magyar romak, akiket mar elutasitottak haza kellett menniuk, ujbol visszajottek mas neven, hat akkor ez a canadai allam miert keri az ujlenyomatot, hisz akkor rajonnenek, hogy csapjak be azok, akiket elkuldtek haza es ismet visszajonnek rontani a magyarorszag hirnevet.