2010. január 11., hétfő

A NOC rendszerről


Az utóbbi egy évben bármikor, ha levelet kaptunk a kanadai munkavállalással kapcsolatban, egy dolog szinte majd’ minden alkalommal előkerült: ez pedig a NOC rendszere. Sokaknak, akik fordultak már hozzánk levélben, biztosan ismerős lesz ez az információs oldal, de szeretnénk, ha minél szélesebb körben ismertebb lenne és minél többen használnátok. Így ezévi első bejegyzésünkben a National Occupational Classification rendszerét szeretnénk bemutatni nektek.

Nagyon röviden a NOC a Kanadában létező több, mint 30 ezer foglalkozást szervezi rendszerbe (kb. 520 foglalkozási kategóriába), így óriási segítség lehet az itteni munkakategóriák megismerésében. Az adatokat a kanadai statisztikai hivatal 5 évente frissíti az éppen aktuális, országos munkaerőpiacnak megfelelően. Időközben folyamatos konzultációk zajlanak országos, tartományi és városi szinteken is, hogy a szükséges változtatásokat megtehessék. (A NOC tehát nem egy álláskereső oldal, hanem egyfajta elméleti hátteret nyújt az itt létező foglalkozási kategóriákról.)

Szintén pár mondatban a struktúráról:


A NOC rendszere három nagyon csoportra osztható:

1. „Major Groups” – azaz a legnagyobb csoport, ahol minden csoportnak van egy kétjegyű kódja.

2. AMinor Group”-hoz tartozó kategóriáknak már három jegyű kódjuk van, amiből az első kettő a „major” csoportra utal.

3. A rendszer legalján pedig – „Unit Groups” -, a konkrét foglalkozásoknál négyjegyű kódok találhatók, azaz minden egyes kanadai foglalkozásnak megvan a maga NOC rendszerbeli kódja (amit érdemes is megjegyezni).

A rendszerhez tartozó segédanyagot itt érhetitek el, aki többet szeretne olvasni róla.


Ha (ezen az oldalon) megnézitek a NOC felépítését (a bal oldali linkek közül - Occupational Structure), akkor láthatjátok, hogy tízféle munkakörbeli nagy csoport van. Aki szeretné a mátrix alapján maga megtalálni a saját szakmáját, innen kiindulva megteheti.

Szerintem hasznos tapasztalat lehet ez a kis felfedezés, jobban átlátjuk majd ezáltal az egész felosztást. Arról nem is beszélve, hogy „útközben” sok más olyan foglalkozással is találkozhatunk, ami közel állhat a miénkhez, és otthon talán ilyen formában nem is létezik. Azt gondolom, hogy a rendszernek ez az egyik legnagyobb előnye számunkra, külföldről jött szakemberek számára, hogy rádöbbenünk, nem csak abban a „konkrét” munkakörben lehetséges elhelyezkednünk végzettségünk alapján, amiben otthon dolgoztunk, hanem más rokonszakmák felé is érdemes nyitottnak lennünk.

Nézzünk most meg három, teljesen különböző és a levelekben gyakran megjelenő munkakört:

A. Legyen az első a szakács szakma:

- A tíz nagy csoportot nézve a cukrászt én a 6-osban kezdeném el keresni, ami a „Sales and Service Occupations” nevet viseli.

- Ezalatt én most a 62-es „major group”-ba nézek bele,

- amin belül rögtön látjátok majd a 624-es minor csoportot, ami a „Chefs and Cooks” (itt jegyzem meg, hogy rögtön alatta a 625-ös a Butchers and Bakers, ugyanis több ízben kerestek már minket cukrászok is)

- A végső csoportunk jelen esetben a Cooks, ami a 6242-es kódot kapta, de aki ebben a szakmában járta, biztosan érdemes körülnéznie a Chefs csoportban is, de akár a Bakers kategóriában is.


Mit találunk végül a konkrét munkaköröknél?

  1. Ahogy most a szakácsoknál is látjátok, van egy általános leírás magáról a szakmáról, csak pár mondatban.
  2. Alatta egy nagyon hasznos felsorolás a konkrét itteni állások konrét itten elnevezéseiről, úgy mint ’apprentice cook’, ‘cook’, ‘dietary cook’, ‘first cook’, ‘grill cook’, ‘hospital cook’, ‘institutional cook’, ‘journeyman/woman cook’, ‘licensed cook’, ‘line cook’, ‘second cook’ vagy ‘short order cook’.
  3. Ami szintén lényeges, itt olvashattok a munkakör főbb feladatköreiről,
  4. s ami tán még lényegesebb, a felvételi követelményekről. :)
  5. Ezután, az egyéb plusz információk mellett más csoportok kódjait, neveit is olvashatjátok, ahol még érdekes lehet körülnézni a szakmabelieknek.

B. Második példa a szobafestő.

- A tíz nagy csoportból induljunk el a 7-esben Trades, Transport and Equipment Operators and Related Occupations.

- Rögtön az első Major Groupnál meg is állhatunk – 72/73 – Trades and Skill Transport and Equipment Operators

- Nos, megmondom őszintén, nem szakmabeli lévén itt kicsit zavarba jöttem, de talán a 729-es minor csoporthoz mennék – Other Construction Trades...

- ... amin belül a 7294-es konkrét csoport a Painters and Decorators

De egészen biztos vagyok benne, hogy itt eddigi tapasztalattól függően sokfelé mehetnek az érdeklődő szakemberek...

C. Még egy példa végezetül, mondjuk legyen a fogorvosi szakma:

- 3-as nagy csoport – Health Occupations

- Szintén rögtön az első Major Group érdekes nekünk – a 61-es – Professional Occupations in Health

- Minor Group a 311-esPhysicians, Dentists and Veterinarians

- Majd végül a 3113-as konkrét csoport a fogorvosoké.

A szakmák megkeresésének rövidebb módja a nyitóoldal alján található Gyorskereső (Quick Search), ahová beírva a szakmánk itteni megfelelőjét, szintén eljutunk a végcélig. Ha először itt kezdünk, később mindenképpen ajánlom, hogy ha időnk engedi, nézzük végig a szakmánk pontos elhelyezkedését a kanadai rendszerben. Hasznos lehet...

Sikeres keresgélést/nézelődést! A felmerülő kérdéseket várjuk a megjegyzésekben! :)

6 megjegyzés:

Morton írta...

Sziasztok,

Segítségeteket szeretném kérni.

ha megtaláltam a szakmámat és Magánvállalkozók (Self-employed)vagy ahogyan ti nevezitek futottak még kategóriában szeretnék szerencsét próbálni, akkor hol találok erről bővebb információt. Magyarul Yoga oktatóként szeretnék kimenni, angol, egészségügyi és rendőrségi dolgok rendben vannak, hol találok valami leírást az egyéb követelményekről.pl mennyi munka tapasztalt kell stb.
Válaszotokat előre is köszönöm

SirMorton

Lívia és Manka írta...

Szia SirMorton :)

A következő linken minden infó megtalálható:
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/business/self-employed/index.asp

Nem vagyok benne biztos, de ha a jógaoktatókra ugyanaz vonatkozik, mint a fitneszre, akkor vizsgát kell tenned, mielőtt taníthatnál. Ennek is érdemes utánanézni.

Sok sikert!

Morton írta...

Sziasztok,

Köszönjük, szépen nagyon hasznos információ. és tényleg szinte mindent megtaláltunk.

Még egy két kérdésünk lenne, remélem tudtok ebben is segíteni, az education résznél, ha a Főiskolai és középiskolai végzetségem, nincs kapcsolatban a jógával, arra is járnak a pontok?

amit írtatok, hogy vizsgát kell tennem az azt jelenti , hogy Kanadában, mert az itthonit nem fogadják el teljesen?

Előre is köszönjük

Mortonék

Livia írta...

Sziasztok,

Ha a pontokat a Skilled Worker kategoriahoz tartozo pontrendszernel neztetek, akkor szerintem mindenfele vegzettsegre jar pont.

A jogaval kapcsolatos vizsgat pedig szerintem itt kell majd letenned ahhoz, hogy oktass, az itteni rendszer szerint.

Udv,

L.

varga rita írta...

szia! rita vagyok fel eve vagyok torontoba apolo no vagyok igaz meg anyelvet nemtudom de dolgozni szeretnek szivesen vallalnek onkentes munkat a szakmamba tobb korhazba probaltam mind hiaba vannak idos otthonok is tudok rola de nem erem el oket ott is vallnek barmit de eddig semmi de barhol jo lenne csorcsokbe de semmi nincs alitolag van hus gyar ahova nyelv tudas nelkul is felvesznek de nem talalom nagyon elkeseredtem mert semmi nincs ki indulas sem merre menjek ez mind szep amit irtal de nem tudni hogyan kivitelezheto van e munka kozvetito vagy barmi mas segitseg kerlek segits ha tudsz telefonon tudnal ertesiteni 647 76 52 308

vszilagyi írta...

sziasztok, azt szeretném megkérdezni, hogy ha a szakmám és a párom szakmája (közlekedésmérnök)nem szerepel azon a bizonyos keresett szakmák listán, akkor ez kizáró ok az immigrációhoz? vagy a pontrendszer érvényesül, ami szerint 67 pont felett vagyunk? köszönöm előre is!