2010. február 14., vasárnap

The Working in Canada Tool

A NOC rendszeréhez szorosan kapcsolódva bemutatunk nektek egy másik nagyszerű eszközt, amit a NOC-kal együtt használhattok. A The Working in Canada Tool részletesebb és konkrétabb információkat ad majd nektek a szakmátokat illetően. Segíthet eligazodni, merre érdemes egy bizonyos képzettséggel elindulni, milyen különbségek lehetnek a tartományok között a szakmai feltételeket, bérezést vagy a szakmán belüli lehetőségeket illetően.

A NOC-nál három szakmát néztünk végig. Most egyet választottam ki, a szakács szakmát, amin keresztül bemutatom nektek a Working in Canada Tool használatát.

Amint látjátok, három lépcsőből áll a rendszer, aminek első lépéseként a pontos szakmánkat (Occupation) kell megtalálnunk. Így beírtam a keresőbe a választott szakmánkat: „Cook”.

Eredménynek 15 lehetséges csoportot kaptunk, amin belül én a „Cooks” csoportot választottam. Ennek száma, a 6242 megegyezik az előző bejegyzésben is megjelölt csoporttal.

Ezután – hogy egészen biztosan jól válasszunk – kapunk a választott csoportról egy rövid leírást. Ennek alapján eldönthetjük, valóban jól választottunk-e. Ha igen, máris nyomhatjuk a „Continue”-t. Ha nem, akkor kicsit lejjebb kereshetünk magunknak más kategóriát. A mi esetünkben jó a választás, így megyünk tovább. :)

Jön a második lépcső, azaz a tartomány kiválasztása. Ha valakinek nincs konkrét elképzelése/vágya, mint kanadai lakhely, javaslom, hogy a szakmátokat nézzétek meg több tartományban is, hiszen úgy látjátok majd a különbségeket – ha vannak. Én most Ontario tartományt választom, azom belül is Torontót.

A konkrét szakma és a tartomány/város kiválasztása után végre megkaptuk a kis riportunkat. Nézzük, mikről olvashatunk:

1. Újra kapunk egy összefoglalót a szakmánkról és ami nagyon fontos, választ arra a kérdésre, hogy a választott tartományban kiemelt szakmának számít-e a miénk. A szakácsoknak így jó hírem van: az övék Ontarió tartományban kiemelten keresett szakma. A Skilled Workerként való pályázathoz min. egy év gyakorlati tapasztalatra van szükség.

2. Arról már beszéltünk korábban, hogy minden szakma Kanadában vagy regulated, azaz szabályozott (még pontosabban engedély kell, hogy a terülten dolgozzunk) vagy non-regulated. A leírás szerint a szakács szakma csak Saskatchewan tartományban szabályozott.

3. A riport harmadik szekciójában pedig mindenféle hasznos infókat olvashattok a szakmátokról, úgy mint

- Main Duties (főbb feladatok a szakmán belül)

- Jobs & Skills Requirements (szakmai követelmények)

- Wages & Salaries (kereset)

- Outlook & Prospects (szakmai kilátások)

- Job Opportunities (munkalehetőségek)

- Education & Training (képzés & tréning)

- Associations & Unions (szakmai szövetségek, szakszervezetek)

- Language Assessment (nyelvi felmérés)

- Further Informations (egyéb infók)

A fentiek alapján pl. megtudhatjuk, hogy a szakácsok fizetése Torontóban átlagosan $11.95 óránként. A legmagasabb 17 dollár körül mozog, ami persze a szakmai tapasztalattal és a végzettséggel köthető össze. Ha az országos átlagot nézzük, akkor azt látjuk, hogy más szakmákhoz viszonyítva a szakácsok fizetése átlag alatti. Ha a szakemberek korához mérten nézzük a fizetéseket, akkor egyértelműen a 25-55 év közötti vagy afelettiek keresnek a területen a legjobban. A munkalehetőségek között jelenleg 309 munkaajánlat található. A tréningek szekció alatt hasznos szervezetek elérhetőségeit találjátok, akikkel érdemes lehet felvenni a kapcsolatot. Ugyanez vonatkozik a szakmai szervezetek alatt összegyűjtöttekre.

Nézzétek meg és használjátok a Working in Canada Tool-t, ami szerintünk nagyszerű segítségetek lehet a tájékozódásban. Ha kérdésetek lenne vagy valami nem világos, írjatok és igyekszünk segíteni.

4 megjegyzés:

Sabata Feri írta...

Köszönjük ez tényleg nagyon hasznos infó.Ezt fogom használni!!!!És hamég véletlenül az ács szakmát választottad volna példának.........na de nem akarok szemtelen lenni! A kifele tartó sorstársaimnak üzenem hogy a google map utcai nézetén már szinte egész Kanada elérhető, ami szintén sokat segíthet a "hol akarunk élni" kiválasztásánál.Innen tudjuk pl.hogy Lívia álomszép helyen él ott Mississauga-ban. Még hogy nyisd ki mellé a World Weather-t ahol pedig megnézheted hogy ami megtetszett ott milyen az idő. Jó tervezgetést.Sziasztok.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Köszönöm a sok hasznos információt!!!
Megtaláltam a listában az ács szakmát, szerencsére nincs engedélyhez kötve:)
Egy kérdésem lenne. A magyar szakmunkásbizonyítványt (3 éves) elfogadják szakmai végzettségnek?
Üdv,
Val

Lívia és Manka írta...

Szia Val,

Szerintem ez nem lehet probléma, főleg ha már munkatapasztalat is van a hátad mögött.
Mindenesetre mi még nem találkoztunk olyan esettel, hogy a szakmunkás végzettséggel gondok lettek volna...

Névtelen írta...

Sziasztok!
Hogyan lehet a magyarorszagi munkaviszonyt igazolni? eleg, ha a munkaltato (jelen esetben egy iskola) ad egy igazolast errol?