2010. április 11., vasárnap

Változások a menekültügyi rendszerben


Az utóbbi időben sokan kérdeznek az otthonról érkező menekültáradatról. A téma az elmúlt egy évben vált különösen aktuálissá - az olimpiára látogató, majd menekültstátuszt kérőkről már nem is beszélve. 

Tény, hogy mostanság nagyon sokan érkeznek Magyarországról menekültkérelemmel.
Tény, hogy Kanada nem fordítja vissza a kérelmezőket, hanem (akit már beengedtek) azok kérelmét megvizsgálják.
Tény, hogy eddig a folyamat sokszor évekig tartott, így vannak/voltak olyanok, akik akár 4-5 év után kapták meg pl. a visszautasító határozatukat.
Tény, hogy itt tartózkodásuk alatt a kérelmezők segélyt kapnak, és különféle segítségeket a mindennapi élethez.
Tény, hogy Kanada igyekszik mihamarabb munkavállalói engedélyt is biztosítani a várakozók számára, hogy ne csak a segélyből kelljen megélniük.
Tény, hogy a rendszert (ki)használva, nagyon sokan jöttek be az országba menekültként, kapták meg a munkavállalói engedélyt, majd állították le a menekültkérelmüket s tűntek el a hatóság szemei elől...
S az is tény, hogy Kanada ezen a 'lyukas' rendszeren nagyon hamarosan változtatni fog.

A változtatás több területet is érint majd.
Kanada a jövőben még több menedékjogot kérőt tervez befogadni az országba és még több pénzt szeretne pumpálni az itteni letelepedésüket/otthonteremtésüket segítendően. Ehhez azonban változtatások szükségesek. Az elbírásálási időtartamon feltétlenül csökkenteni fognak, hogy a valódi/hiteles menekültek minél hamarabb megkapják a papírjaikat, míg a nem megalapozott kérelmeket minél hamarabb elutasítsák.


Amint látjátok, a rendszer továbbra is nyitott marad, hiszen Kanada minden évben több menekültet fogad be, mint bármely más ország a világon. Csak Torontóba több, mint 8000 menekült érkezik minden évben, ami majd 10%-a az országba érkezőknek). Azonban a hézagokat be kell tömni, mert a rendszer kihasználása senkivel szemben sem tisztességes. Gondoljunk csak a hivatalos úton bevándorolni szándékozókra, akik gyakran szintén éveket várnak a papírjaikra, míg a menekültrendszert kihasználók nem valódi menedéket kérnek, csak egyszerűen kiskapukat keresnek.

Az új rendszer alapján a menekültjogot kérőket két nagy csoportba sorolják majd, mégpedig aszerint, hogy az illető "biztonságos" vagy "veszélyes" országból érkezik-e. Természetesen a csoportokat a kanadai állam előre meghatározza majd. A tervek szerint minden kérelmező első interjúja az érkezését követő 8 napon belül meg kell történjen, az ügy meghallgatása pedig 60 napon belül. A biztonságosnak ítélt országból így a kérelmezők egy hónapon belül vissza kell térjenek, az elfogadottak pedig megkapják a menekültstátuszt és igényelhetnek kanadai tartózkodási papírokat. Ezzel az új rendszerrel Kanada kb. 2500 több kérelmet tud majd elfogadni évente, mint eddig, s több pénz jut a menekültek új otthonteremtésének támogatására is.


Mindez számunkra, magyarok számára azt is jelenti, hogy Kanada nem a vízumkényszer bevezetésével tervezi megoldani a  magyar és cseh menekültáramlatot, hanem egy hosszabbtávú megoldással és egy átláthatóbb rendszer bevezetésével.

14 megjegyzés:

roberto0817 írta...

sziasztok jó hír,hogy kanada még mindig várja azokat akik tiszteségessen szeretnének élni és dolgozni az országban,remélem ez egy ideg igy is marad.
köszönet liviának és mankának

Névtelen írta...

Sajnos az előbb leírtakat én nem tudom megerősíteni! Biztos az sem mindegy Kanada mely részére megy az ember. Ahol én vagyok, ott a fenti megállapítás sajnos nem igaz! Nem értem miért kell az egekig magasztalni Kanadát, mikor az USA és most főleg az ausztrál bevándorlási lehetőségek sokkal jobbak és olcsóbbak, mint a kanadai. Még gyorsabb az elbírálás is. Nem mellékesen szólva az oktatásuk minősége is maga mögé utasítja a Kanadait!Ja, és itt többnyire a menekülteknek van esélyük bármire is.

roberto0817 írta...

Szia,szomorúan olvasom,hogy neked nem jól mennek a dolgaid,kérlek ird meg bővebben a rossz tapasztalataidat ,igy mások is informálódhatnak arról ,hogy miért nem is olyan jó kanadában élni.kérlek győzzél meg mert én kifelé készülök ( 4 kiskorú gyermekkel) válaszod mások nevében is, előre is köszönöm
üdvözlettel
robertó

Lívia és Manka írta...

Kedves Névtelen,

Semmiképpen sem szeretnénk, ha az az üzenet menne át, hogy magasztalni akarjuk Kanadát. A blog célja elsősorban az információnyújtás, a tájékoztatás.
Az olvasók személyes véleményei pedig természetesen személyes vélemények, így azok abszolút lehetnek különbözőek.

A bevándorlással kapcsolatos mondatodról egyébként az jutott eszembe, hogy természetesen fontos egy ország bevándorlási politikája (aminek része, hogy mennyire nyitott, gyors vagy olcsó), de az is nagyon fontos, hogy miután bent van az ember, hogyan tud megélni, milyenek a lehetőségek.

Csatlakozom Robertohoz és én is érdeklődve olvasnám a tapasztalataidat. Biztosan sokaknak lenne hasznos is. A negatív vélemény is vélemény, és mi Mankával kiváltképp szeretnénk, ha mindenféle vélemény, tapasztalat eljuthatna azokhoz, akik errefelé igyekeznek.

Kívánom Neked a legjobbakat,

Lívia

Névtelen írta...

Elnézést a késedelmes válaszért!Szerintem nem mindig az dönt, hogy te tisztességesen szeretnél élni és dolgozni.Vannak akik nem ilyen életet élnek és valamilyen csalás utján bejutottak.Tehát ez nem mérvadó.Az, hogy milyen itt élni az függ a lehetőségeidtől, az igényeidtől, a végzettségeid elfogadásától stb... és persze attól is, hogy milyen körülmények közül érkeztél.Ez nem csak anyagi lehet, én itt gondolok a barátokra, kultúr igényekre, ételek, élettér stb... Ha ezek közül egy vagy több nem megfelelő, akkor mondhatom, hogy nem jó.Ha neked mindegyik jó, akkor nyertél.
Meggyőzni pedig nem akarok senkit.Sem rá- sem lebeszélni bármilyen elhatározásáról.Csak nem találtam helyesnek a megállapítást.Nem hinném, hogy más országoknak a tisztességtelenek gyűjtése lenne a célja.És persze hogy a tisztességeseket várja, hiszen van itt őrült bőven.Ez miatt itt nem engedik csak úgy el a kisgyerekeket játszani, meg a barát- vagy barátnőjéhez.Itt sokkal nehezebb feladat elé állítják a törvények a szülőket, mint ott.Persze ezt is meg kell szokni és tanulni.
A menekült dolog csak annyi, hogy az egy jó reklám az országnak.Tehát azt kiemelten kezelik.
Az állami ügyintézés pedig borzasztó lassú.
Az, hogy milyen az élet, szerintem nem csak az anyagiak határozzák meg.Persze van, akinek csak az fontos.Ha mindent sikerül elfogadnod és lesz munkád, akkor nem lesz problémád.Viszont ha nem, akkor kínlódsz.Én nem vagyok jó konformista.Úgyhogy nem igazán érzem jól magam.De talán még adok egy kis időt magamnak.Aztán ha nem jön össze, megyek.Minden jót!

Lívia és Manka írta...

Kedves Névtelen!
Úgy tűnik, hogy mi egy dologról beszélünk, csak két ellenkező oldalról. Kanada teret ad, a többi bennünk van (ahogy igaz ez minden más országra is).
És akik "tisztességes" úton szeretnétek ide kijutni, itt élni, azoknak sztem megnyugtató lehet a gondolat, hogy a hatóságok igyekeznek kiszűrni a "tisztességteleneket". Ennyi volt a hír, nem több.

Manka

Mihályi László írta...

Sziasztok!

Szeretnék néhány kérdést feltenni. 2 hete érkeztünk Kanadába, egyenlőre csak látogatóként, de szeretnénk itt maradni (a Feleségem és én). A lehetőségekre lennék kíváncsi, milyen státuszban tehetjük ezt meg?

Többen ajánlották, hogy Refugee -ként jelentkezzünk le. Ezzel kapcsolatban a következő kérdés merűlt fel: Ezt a státuszt lehet-e modosítani?

Mások pedig felhozták a munkavállalói státuszt. Ehhez hozzátartozik, hogy egy itteni vállalkozó már igényt tartana a munkámra. (villanyszerelés)

Aki tud tanácsot nyújtani, az kérem tegye meg, mert nagyon nagy szükségem lenne a munkára. Nem segélyekből szeretnék élni itt Kanadában, hanem tisztességes munkából...
A SEGíTSÉGET ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!

Tisztelettel: Laci

Névtelen írta...

menj haza

Névtelen írta...

Mihály László szeretnék veled beszélni!

Névtelen írta...

Bocs! én nem a "menj haza" névtelen vagyok! Legyen a nevem:Router

Névtelen írta...

Kanada: Bezárul Kanada a magyar romák előtt !!!A Kanadai kormány már tavaly eldöntötte, hogy jelentősen szigorít a menekültügy szabályozásán:nyáron hatályba lépő új szabályozás, a menekültügyi törvényreform (Balanced Refugee Reform Act) szerint legkésőbb 90 nappal az érkezésük után megszületik az IRB döntése 2012-től kezdve azoknak, akiknek a kérelmét jogerősen elutasítják, a döntést követően általában egy éven belül el kell majd hagyniuk az országot!Magyarország biztonságos ország lesz! Magyarország, mint alkotmányos demokrácia és az Európai Unió tagja!A beérkező magyar kérelmeknek csak 1-2 százalékát találja megalapozottnak! Uniós tagországban az EU-hoz való csatlakozásunk óta magyar állampolgár menekültkérelemmel nem sok sikerre számíthat. Magyarországon széleskörű az oktatási és a munkahelyi diszkrimináció, egyes települések (pl. Érpatak, Gyöngyöspata) vezetői pedig többé-kevésbé nyíltan a romák kiszorítását célozzák, egy kanadai hivatalnoknak nem feltétlenül könnyű eldöntenie, hogy az elé kerülő menedékkérelem megalapozott-e.?!

Peter F. Wolf írta...

Sziasztok. A következő dologban szeretném a segítségeteket kérni.
Ki szeretnék jutni Kanadába dolgozni lehetőleg minél előbb. Mondom a tényeket, és meglátjuk hogy juthatnék e ezzel valamire.

Édesapám Roma, de ez rajtam külsőleg nem látszik mert anyukámra hasonlítok. Maximum fényképen tudnám bizonyítani, mert nincs jegyezve ez sehol...
Nem kapok munkát, nincs is bejelentett munkahelyem.
Édesapámnak sincs, édesanyámnak van egyedül bejelentett munkája minimálbérre. 3-an vagyunk testvérek és húgomnak még van 1 kisfia is... alig tudjuk eltartani magunkat...
Ennek akár utána is járhatnak.
Idővel reményeim szerint szeretnék majd letelepedési vízumot is, de kéne egy kis segítség az elrugaszkodáshoz.
Van 2 szakmám (kőműves és hegesztő), de sajnos itthon nem találok munkát már fél éve rendesen bejelentve... Az előtt volt munkám, és van néhány bejelentett is. Új életet szeretnék kezdeni de sajnos így hogy itthon csak kevesen és ritkán tudunk rendesen dolgozni a családból, nagyon nehéz.
Mit javasolnátok?

(PETI)

Névtelen írta...

Valaki tudja e hogy miahelyzet azokkal akik mar jartakkint Kanadaban mint menekult de felmontakes haza jottek.ok ha visszaszeretnenek menni milyen eselyuk van????

Névtelen írta...

én is szeretném megtudni hogy aki volt kint mint menekült és nem vártuk meg a tárgyalást mert visza kelet jönnünk magyarba mer halál eset történt még 2000 ezerbe hogy ujra kiszeretnénk menni ot élni dolgozni hogy van séj rá fogadnak nem utasitanak ki köszönö előre a segicséget irjatok