2010. július 8., csütörtök

Házi kedvencek bevándorlása

A háziállatok importját Kanadában a Canadian Food Inspection Agency (CFIA) ellenőrzi.

(megjegyzés: az alábbiak kizárólag a házi kedvencként tartott állatokra vonatkoznak, ha tenyészteni szeretnénk őket vagy kereskedelmi céllal hozzuk őket az országba, a CFIA honlapján olvashatók a teendők)

1) Kutyák

Ha a gazdival érkeznek: Nincs kötelező karaténban töltendő idő, arról kell igazolás, hogy az állat nem veszett. Ezt hatósági állatorvostól fogadják el, angol vagy francia nyelven, és az iratnak egyértelműen azonosítania kell a fajtát, színt, súlyt, a veszettség elleni oltás nevét a széria-számmal és az érvényességi idejével együtt (max. 3 év). Ha az érvényesség nincs feltüntetve, akkor úgy veszik, hogy egy évre sem érvényes. 3 hónapnál fiatalabb kutyáknál a veszettség elleni oltás nem kötelező.

Ha nem a gazdival érkeznek: a fentiek mellett szükség van még egy részletes állategészségügyi bizonyítványra, amelyet csak hatósági állatorvos tölthet ki (angol vagy francia nyelven). Ennek szintén egyértelműen azonosítania kell az állatokat és nyilatkoznia kell arról, hogy 
  • az állatorvos azokat megvizsgálta, 
  • bizonyos benne, hogy legalább 8 hetesek, 
  • nem betegek, 
  • 6-hetes koruk után megkapták a következő oltásokat: szopornyica (distemper), hepatitis, parvovírus, parainfluenza
  • Kanadába való beutaztatásukat szükségtelen szenvedés nélkül meg lehet oldani (sérülés, betegség, kimerültség etc.)
  • az oltások dátumát, valamint hogy a kutyák származási országában a vakcina bejegyzett, annak nevét és széria-számát,
  • a vizsgálat dátumát és időpontját, az állatorvos olvasható kézírásával, és nyilatkozik arról is, hogy a kutyákat a vizsgálat után nem több, mint 72 (hetvenkettő) órával Kanadába szállítják.
2) Macskák

3 hónaposnál fiatalabb állatok mindenféle megkötés nélkül behozhatók.
3 hónaposnál idősebb állatok mellé kell a hatósági állatorvos által kiállított igazolás a veszettségről angolul vagy franciául (ugyanolyan módon, mint a kutyáknál). Állategészségügyi bizonyítványra elvileg nincs szükség, ez a légitársaságtól függ.
Mikrochipet sem a kutyáknál, sem a macskáknál nem kérnek.



3) Nyuszik (ha már így rákérdeztetek)

A házinyulak behozatala engedélyhez és karanténhoz kötött. Erről a folyamatról a tartományi CFIA-irodákban lehet érdeklődni. Ki kell tölteni az Application for Permit to Import nevű dokumentumot, valamint nyilatkozni kell arról, hogy a nyuszi személyes tulajdon és hogy velünk együtt érkezik az országba. A tervezett érkezés előtt min. 30 nappal érdemes megkérni az engedélyt, amelynek természetesen díja is van.

Ha az országba lépéskor nem tudjuk felmutatni a szükséges iratokat, kötelezni fognak arra, hogy megadott időn belül Kanadában gondoskodjunk az állatok oltásáról stb.

Érdekes, hogy lovakat csak az Egyesült Államokból érkezve említ. Majmok, gorillák és tsaik nem jöhetnek.


Az utazás egyéb feltételeiről a légitársaságoknál kell érdeklődni, de általában (úgy tudom) max. 2 állatot engednek a kabinba, utasonként viszont csak egyet. A ketrecnek el kell férnie a lábunknál. 
Emellett persze utazhatnak a poggyásztér egy elkülönített részében is, erre nem tudom pontosan, milyen szabályok vonatkoznak. Esetleg kommentben osszátok meg velünk, ti mit tudtok.

10 megjegyzés:

Flyby írta...

Sziasztok!

Venném akkor a bátorságot és kommentelnék:
A repülőgép fedélzetére 2 állat vihető fel egyazon járaton, ami vagy csak 2 macska vagy csak 2 kutya lehet(minden egyéb utastérben nem szállítható, csak poggyásztérben), utasonként 1-1. Tehát, ha már egy járaton van egy kutya, akkor arra már cicát felvinni nem lehet. Ez sajnos, csak akkor derül ki, ha az adott irodánál már lekérte az ügyintéző az állatszállítást egy speciális formátumban a helyfoglalásban. Ilyenkor meg kell adni a a ketrec méretét, amiben az állatot szállítjuk és a 3 dimenziós(magasság, szélesség, hosszúság) méretét, továbbá az állat fajtáját és súlyát a ketreccel együtt megmérve. A fedélzeti állatszállítás ára mindig a túlsúlyárral egyenló. A kedvencnek rendelkeznie kell nemzetközi oltási bizonyítvánnyal és kiskönyvvel, továbbá most már útlevéllel is.
A poggyásztérben való állatszállítás légitársaságonként eltérhet, ennek feltételeiről mindig annál a légitársaságnál kell érdeklődni, amelyikkel utaztatni szeretnénk szeretett kis barátunkat:D
Ha esetleg valakit picit bővebben érdekel, itt megtalálhatja a fontosabb infókat:
http://utazasrepulovel.wordpress.com/2009/08/20/allatok-szallitasa-repulogepen/ vagy kérdezzen, s szívesen segítek én is, igaz, Manka? :D

Lívia és Manka írta...

Tündér vagy, nagyon szépen köszönöm! :)

Lolle írta...

Sziasztok, engem az érdekelne hogy 2 kígyót hogyan szállíthatnék? Tervezem a kiköltözést idén érettségi után hogy kint folytassam a tanulmányaimat, de szeretném vinni az állataimat.

Lívia és Manka írta...

Szia Lolle,

Nehezet kérdeztél, ezzel a kérdéssel még nem találkoztam. Igyekeztem utánaolvasni és azt találtam, hogy sok légitársaság nem engedélyezi a kígyók szállítását még cargoként sem. Viszont van, amelyik igen, így légitársaságonként lenne érdemes utánanézni a kérdésnek.

Talán ez a két oldal érdekes lehet, habár a második amerikai és nem kanadai:

1. http://www.ssnakess.com/forums/general-discussion/46291-how-ship-canada.html

2. http://www.slate.com/id/2148105/

Sikeres érettségit!

Lívia

Névtelen írta...

Sziasztok!

Mi Mo-on élünk és felekrestek Kanadából (Toronto), hogy ki tudném e valahogy küldeni 1-2 afriaki fehérhasú törpesünt? Ők egzotikus állatok, nem illegális a tartásuk Kanadában sem. Valakinek van ötlete hogyan valósíthatom meg? Vagfy van aki megy Budapestról Torontóba az elkövetkezendő hónapokban? köszönöm, választ emailben kérnék, nem tudom hogy lukadtam már ki erre az oldalra. köszönöm.
laura.szlavy@gmail.com
www.spinosohedgies.atw.hu

Névtelen írta...

Sziasztok!

Tudnátok-e abban segíteni, hogy házi kedvenckét tartott kiskérõdzõt (birka, kecske) miként lehet az országba vinni?
Köszi elõre is!

Niki

Névtelen írta...

"Tudnátok-e abban segíteni, hogy házi kedvenckét tartott kiskérõdzõt (birka, kecske) miként lehet az országba vinni?"

Nos, a legkönnyebben lefagyaszott pörkölt formájában... ;-)

Unknown írta...

Egy kis méretű(Yorkshire terrier) kutyának mennyibe kerülne az utazástatása? (úgy hallottam ismerősömtől hogy, rá kell fizetni még)

Unknown írta...

sziasztok!érdeklődni szeretnék,hogy valaki tudja e,hogy Kanadából mennyibe kerül egy max 3kg súlyú Shih tzunak a repülőjegy?köszönöm válaszotokat! :)

Névtelen írta...

Egy kérdéssel fordulnék önhöz, két argentin dogot vinnék ki Kanadába, egyik 42 másik 48 kg szobatiszták, kiképzettek. A fedélzeten nagyméretű állatok is szállíthatóak, és csak a kézipoggyász átlag súlya feletti részen vagy ilyen méretben külön repjegy kell nekik?
Köszönöm,
Niki