2010. augusztus 8., vasárnap

Így történt - 1. Christine


Christine a szülinapi ajándéksorsolásunk nyertese, akit egyébként a saját blogján keresztül is „megismerhettünk” egy kicsit. Férjével és nagyfiával Angliában élnek, ám álmaikban Kanada élt végcélként. Sajnos, terveiket keresztülhúzta a bevándorlási minisztérium, kérelmüket nemrégiben elutasították.
Christine nagyon kedvesen megosztotta velünk ennek a hátterét, hogy egy valós történettel is segíthessük olvasóinkat – még ha nem is pozitív, mégis sok fontos dolgot megtudhatunk belőle. 

Mindketten szakmunkások vagyunk, érettségivel, valamint a párom már élt és dolgozott Kanadában. Jelenleg egy szűkített szakmai lista van érvényben a bevándorlásnál, ebben a férjem kétféle módon is benne van, mert ő volt az utolsó évfolyamosok egyike, akik még komplex villanyszerelő bizonyitványt kaptak,  ami mindenre jogosít.
Mivel lassan öt éve Angliában élünk, megvan ennek a brit megfelelője is, egy itteni bizonyitvány képében. Plusz az otthoni elismertetéséről szóló dokumentum.
A háta mögött  28 év szakmai tapasztalat. Erre alapoztunk.
A "könnyített" kezdő csomagot 2009 októberében küldtük el Kanadába. Ebben ugye még nem sok minden van benne az új módi szerint.
Karácsony előtt kaptunk egy emailt a hivataltól, hogy az első rostán átmentünk és legyünk olyan kedvesek, a teljes csomagot három hónapon belül elküldeni Bécsbe. Ekkor jöhetett az őrült kapkodás, hogy minden meglegyen időre. Végül még március végén sikerült elküldenünk rendben.
Májusban jött meg az elutasító válasz. Az indoklás szerint a magyar szakmunkás bizonyitvány nem megfelelő.  A másik kifogás az volt, hogy a szakmai referenciákkal csak úgy 12 évre visszamenően rendelkezünk, ők pedig kérik visszamenőleg ezeket egészen 18 éves korig. Így ebből nálunk úgy 15 évnyi referencia hiányzott (ez a hátránya ha valaki picit idősebben kíván bevándorolni).
Valamint szóvá tették azt is, hogy a nyelvvizsgán csak minimumot sikerült teljesítenie. Az erről szóló fórumokat olvasgatva ezzel a problémával nincs egyedül, főleg mivel a vizsgán olyan kérdéseket tesznek fel, amire az anyanyelvén se tudna válaszolni, nemhogy egy idegen nyelven.
Az aktánkat lezárták, beadhatjuk újból, ha akarjuk.”
 

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

En ezt nem ertem, nem egy objektiv pontrendszer van? Ha a minimalis nyelvvuzsgaval meg van a pontszamotok akkor az is eleg kell legyen...Nekem egy kicsit szubjektivnek tunik ez az egesz igy...Most akkor hogy van ez?

Sabata Feri írta...

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ Ez a legdurvább horror történet amit egy kivándorolni szándékozó olvashat. Ez nagyon elkeserítő.Mi is évek óta úgy élünk hogy nem veszünk semmit mert "úgyis elmegyünk", és erre kiderül hogy ez nem egy tervezhető dolog?Az ember azt hiszi hogy van egy jó szakmája, ért is hozzá,hiány is van belőle Kanadában, a pontszámoknak is megtud felelni évekig tanul nyelvet következetessen és a vége kudarc????A másik oldalon meg hallja az ember hogy vannak akik oda mennek nyelv tudás nélkül, szakma nélkül menedéket kérni, mert "őket bántják otthon" és simán megtudják vetni a lábukat ott.Tudok rá konkrét példát!!Nagyon sajnálom az ügyetek ilyenkénti alakulását és aggódom magunkért!Hogyan tovább???????????Lehet fogom a gyerekeimet és elmegyek én is menedék jogot kérni :):):)Most csalódott vagyok!!!!!!

Névtelen írta...

És mennyi volt a minimum a nyelvvizsgán, ami gondolom IELTS volt.

Kvikveg írta...

A nyelvvizsgas problemat nem ertem, jo, nem konnyu az IELTS, de azert annyira nem horror. Tartalmilag nem emlekszem olyan kerdesre amit ne tudtam volna magyarul. Igen, neztek az uj szoveg feldolgozasat (nekem valami balnafajokrol szolo cucc volt) de meg lehetett irni a tema elozetes ismerete nelkul.
Logika. Az kellett hozza.

Christine írta...

A nyelvvizsgán (IELTS) mindenből nagyjából band 4 -et el kell érni ahhoz hogy beszámitható legyen.
Egészen pontosan valahogy igy fest jelenleg a nyelvvizsga pontok átszámolása:

4 immigration points: 7 to 9 Band
2 immigration points: 5 to 6.9 Band
1 immigration point: 4 to 4.9 Band
0 immigration point: less than 4 Band

Magáról a vizsgáról. A dolog gondolom attól is függ hogy melyik országba teszi le az ember. Magyarországon mondták hogy lesznek pl. szakmába vágó kérdések is hogy felmérjék az illető szakmai nyelvtudását. Itt Angliában semmi ilyesmi nem volt. Amin a párom nagyot dőlt az az irásbeli résznél volt mikor arról kérték hogy irjon egy oldalnyi esszét (már nem emlékszem hány száz szó volt a kritérium) Byron-ról az életéről és munkásságáról. Nos a párom mint egyszerű kétkezi szakember akit az irodalom rohadtul nem tud érdekelni amennyiben az nem sci-fi Byron-ról össz-vissz annyit tudott hogy "valami angol iró" aztán kész. Ha Isaac Asimov-ról kérdezték volna valószinűleg a maximumot tudta volna teljesiteni...
Aztán...anno otthon nekünk a British Council-nál azt mondták hogy hangsúlyt fektetnek arra hogy hova emigrálsz. Vagyis ha Kanadába készülsz akkor a kanadai angolt dijjazák. Itt az angoloknál viszont piszkosul nem dijjazták hogy a párom a mai napig kanadai angolt beszél nem pedig brittet. Sőtt! Mindent összevetve lehet otthon jobb eredményt tudott volna elérni mint itt. Passz. Ez mondjuk még mindig nem segit azon a tényen hogy a szakmai végzettségét nem ismerték el.

Andi írta...

Sziasztok!
Én azt gondolom, hogy azok, akik ki szeretnének jutni Kanadába, rengeteg dolgot olvasnak a neten, jót-rosszat egyaránt. De szerintem mindenkinek a saját útját kell megalapozni. Nem szabad, hogy egy-vagy több negatív példa feladassa az emberrel az álmát, mert akkor nem is akarta igazán. Én is kérdeztem pár dolgot a Líviától és a Mankától még tavasszal, és leöntöttek hideg vízzel, hogy mi a valóság. És ezáltal rá kellett jönnöm, hogy nem a mennyországba készülök, hanem egy másik országba, ahol rajtam, és csakis rajtam , meg a családomon múlik, hogy sikerül-e megállnunk a helyünket. Most már látom, hogy nem olyan könnyű fába vágtuk a fejszénket ezzel a kiutazással, de nagyon-nagyon bízom benne, hogy sikerülni fog. És azért, mert másnak nem sikerült, nekem még sikerülhet, csak meg kell próbálni!
kedves Manka és Lívia, várom a következő bejegyzéseteket :-)
Üdv:
Andi

Sotto írta...

Sziasztok!

Egyetértek Andival, én is hallok jót is rosszat is (az egyik ismerősöm a papírok beadásától számítva 4 hónapon belül kint volt, a másikat elvágták a vizsgán, egy évre rá pedig be sem hívták és mehetett).

Velem január óta "szórakoznak" először nem tudták elolvasni a nevemet:) aztán elküldtem nyomtatva, erre két hét úlva válaszoltak is, hogy akkor jöhetnek a további papírok.

Kézhez kapás után ismét 2 hét alatt küldétk a jó hírt: szuper minden, majd jelentkeznek.

Sajnos, beleestem a vakációba, 2 hónap csönd után most kaptam egy újabb beadandó listát, szerintem lassan már DNS mintát is küldhetek, szóval nem egyszerű, de ne adjátok fel! Nincs két egyforma történet!

Kéz-és lábtörést minden kedves "diszidensnek". És drukkoljatok:DDD

Livia írta...

Kedves Andi,

Minden szavaddal egyetértek, és köszönöm is a megjegyzésedet! Minden történet egyedi, amire sosem szabad másoknak alapozni. Azért gondoltuk Mankával, hogy elindítunk egy ilyen sorozatot, ahol személyes tapasztalatok olvashatók, hogy ezzel is csak további információkkal szolgáljunk, méghozzá olyan 'életszagúakkal'.
Sosem a rá- vagy lebeszélés a célunk, hiszen mások életébe/döntésébe beleszólni nem lehet. Viszont minden szolgálhat további infóval, vagy csak egy kis elgondolkodnivalóval. :) Az pedig sosem lehet haszontalan...

Az életkezdés egy új országban valóban nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Fontos, hogy az ember tisztán és racionálisan lásson, viszont az álmok/vágyak szemünk előtt tartása is ugyanolyan fontos. :)

Sotto: Neked pedig nagyon drukkolunk és reméljük, minden úgy alakul majd, ahogy az számodra a legjobb! :)

sotto írta...

KÖSZÖNÖM:)

benojeno írta...

Sziasztok!

Köszönet a blogért, jó volt olvasgatni. A feleségemmel erősen fontolgatjuk a letelepedési megkérését. A 67 pontot elméletben túlteljesítjük, tudom, a java még csak a self-test után következik :), szerencsére a szakmánk szociális munkás, így ez is jól jön.

A kérdésem az, hogy amennyiben sikeres lenne a kérelmünk, akkor hogyan tovább?
Van egy időlimit, amin belül be kell utaznunk Kanadába, vagy várhatunk, ameddig kedvünk tartja?

Ez számunkra azért fontos, mert esetleg az is megtörténhet, hogy a kérelem elbírálása mégsem tart 12 hónapig, hanem, mint a kommentekben olvastam, lehet néhány hónap is. Mi pedig szeretnénk beadni minél előbb, de nem biztos, hogy pikk-pakk készen állnánk egy újabb kontinensre, ha a vártnál hamarabb kapnánk zöldet.

Köszi a válaszokat!
Jenő

Névtelen írta...

Milyen 67 pontról van szó? Nem 35-öt kell elérni, nem annyi a 100-ból a minimum?
nogradi

Névtelen írta...

Sziasztok.

Sajnos ez elég szomorú hír. Sajnálom nagyon.
Én is tudok olyan esetet, hogy kijöttek dolgozni és elküldték őket és itt maradtak, nem mentek haza.Pedig azt kellett volna tenniük.A gyerekek tovább járnak iskolába, a szülök munka nélküliek, feketén dolgoznak. Tudom sokan azt mondják nem lehet feketén dolgozni, már pedig sokan megteszik. Elbocsájtott emberekről van szó, még is ők jogosultak itt a munkanélküli járadékra pedig egy évet sem dolgoztak itt. Ez van ez Kanada. Nehéz eldönteni és megérteni ezek a dolgok miért lehetnek, és azok akik azért küzdenek, tanulnak, és készülnek kijussanak meg nem lehet. Nem igazságos, de a világ sem az. Sajnálom őket, és azért is mert rengetegen vannak itt akik nem beszélik az angolt. Én is olyan helyen dolgozok ahová felvesznek mindig frissen érkezőket, és alig beszélik a nyelvet. Tudom kell a nyelv tudás, de azt is tudom nem mindenki tökéletes angollal jön ide élni.Szerintem fellebbezzetek, mert ismerek mást aki ugyan így járt és sikerült a fellebbezzetek, azóta itt van és minden rendben van nekik.Sok sikert kívánok nektek.

Lívia és Manka írta...

Kedves Jenő!
...ha még olvasod... ne haragudj, hogy csak most reagálok a kommentre. Amikor megkapjátok a letelepedési engedélyt, fel van rajta tüntetve, hogy mennyi időn belül kell az országba lépni, úgy emlékszem, nekem 6 hónap volt. Ha kicsúsztok ebből, akkor elvileg mindent újra kell intézni.

Névtelen írta...

Sziasztok!

"A másik kifogás az volt, hogy a szakmai referenciákkal csak úgy 12 évre visszamenően rendelkezünk, ők pedig kérik visszamenőleg ezeket egészen 18 éves korig."

De mi az, hogy SZAKMAI REFERENCIA?

Névtelen gizike

Lívia és Manka írta...

Szia Gizike,

A szakmai referenciákról sok helyen olvashatsz, íme pl. egy link:

http://www.wisegeek.com/what-are-professional-references.htm

Sok sikert!

L és M

Névtelen írta...

Sziasztok!
Nagyon tetszik a blogotok, igazán inspiráló számomra is! Elhatároztam, hogy szeretnék szerencsét próbálni, végül is nem veszíthetek vele semmit egy próbát megér. Én szakács vagyok és a lista amin a keresett szakmák vannak ez is szerepel. Angolul tudok a francia nyelvet most kezdtem el és célom ebből is középfokú nyelvvizsgát tenni. még fiatal vagyok a 20. életévemet sem töltöttem be(de hát a fiataloké a világ) nem tudom mennyire számít ez a bevándorlási hivatalnál. A kérdésem felétek annyi lenne, hogy szerintetek van esélyem arra hogy megkapjam a letelepedési engedélyt?
Üdvözlettel: Lilla

Shanaka írta...

Sziasztok!

Azt hiszem én is ugyanarra a "könnyített" vízumkérelemre próbálom benyújtani most a papírjaimat, csak azon filózom, hogy van ez a FEE amit be kell fizetni, ami összességében olyan 300ezer Ft körülre jön ki nekem... egy ilyen NEM válasz esetén akkor ez az összeg elúszott????
Ha elutasítanak, akkor ugrott 300ezer Ft és megpróbálhatom újból újabb 300ért?
Előre is köszönöm a választ!

Névtelen írta...

Jo a kerdes Shanaka, ez engem is erdekel, hogy mennyi penz uszik el....
Valaszol valaki?