2010. szeptember 1., szerda

Hasznos infók iskolakezdés idején 1.

Most, szeptemberben mi is lehetne aktuálisabb téma az iskolánál. A gyerekeknek az általános iskolára kell felkészülni, a tinédzsereknek a középiskolára vagy egyetemre, de gyakran a bevándorló felnőttek is, szakmájuknak/érdeklődésüknek megfelelően iskolát keresnek ilyentájt. A mostani bejegyzés első részében nekik adunk pár hasznos tippet, a cikk második felében pedig a Kanadában tanítani vágyó nemzetközileg képzett tanároknak. 


 Gyerekeknek:
 • Ha a család nemrég érkezett Kanadába, illetve egy bizonyos városba/városrészre, a kerületi iskolai központot kell felkeresni (általános és középiskola esetén is), hogy a gyermeket beirassuk.
 • Az általános iskolák gyakran évfolyamokra vannak osztva, úgy mint alapszint: óvodától harmadikig (primary grades: kindergarden to Grade 3); közép évfolyam: negyediktől hetedikig (intermediate: Grade 4-7). Néhol a középévfolyam ötödiktől nyolcadikig számít. 
 • Az állami iskolák általában kedden kezdődnek, a Labour Day után közvetlen, és gyakran nincs még egész napos tanítás.
 • Az általános iskolákban nincs beiratkozási díj, de természetesen sok egyéb iskolai dolog van, amit meg kell venni évkezdés előtt. Az iskolák általában minden szülőt tájékoztatnak a szükséges felszerelésről. 
 • A magániskola szintén választható lehetőség az államiak mellett, amik gyakran vallási alapúak. Sokan vallják, hogy az oktatási színvonal messze felette áll az állami oktatásnak, azonban a magániskolák költsége több ezer dollár is lehet évente. 
 • Legtöbb esetben az iskola megkéri a szülőket, hogy hozzassanak gyermekükkel ebédet az iskolába. Mindenhol nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges étkezésre, így lehetőség szerint minél több zöldség, gyümölcs, szendvics vagy más egészséges étel kerüljön a gyerekek ebédlős dobozába. Sok iskola „nut-free”, azaz dió/mogyorómentes terület, hiszen sok gyermek allergiás rájuk. Erre érdemes odafigyelni.
 • A kanadai tanítási stílus merőben eltérhet attól, amit az ember otthon megszokott. Míg sok iskolarendszer a világon az információk memorizálására összpontosít, addig Kanadában az iskolarendszer legfontosabb értékei a kommunikáció és az analitikus gondolkodás. 
 • Az állami iskolák mind indítanak ún. ESL (English as a Second Language) órákat, ahol az újonnan bevándorolt gyerekeknek segítenek elsajátítani az angol nyelvet.
 • A Settlement Worker-ök (szociális munkások) mindenhol megtalálhatók az iskolákban, akik hasznos információkat nyújtanak a szülőknek, segítik a beilleszkedést és érzelmi támaszt nyújtanak a gyerekeknek.

 Tinédzsereknek:
 • Nagyon sok „Back-to-school” leárazások vannak ilyenkor szerte a városokban, ahol könnyebben beszerezhetők a fiataloknak szükséges őszi ruhák. 
 • A középiskolák itt is félévekre (semester) osztottak, ahol a diákok négy tantárgyat tanulnak az első félévben, majd egy másik négyet a másodikban. „Report Card-okat” minden félév közepén és végén kapnak a tanulók, a fontos vizsgák pedig minden félév végén vannak.
 • Léteznek olyan iskolák is, amik nincsenek félévekre osztva, ott nyolc tantárgyat tanítanak végig egész évben. Az év itt három részre osztott, és Report Card-ot is háromszor kapnak a diákok.
 • ESL osztályok természetesen minden állami középiskolában (magániskolákban ritkán) is megtalálhatók.
 • A középiskolákban a diákoknak már van valamiféle választási lehetőségük a tantárgyakat illetően. Vannak tehát kötelező tantárgyak, mint pl. az angol és van nagyon sok választható, a könyveléstől kezdve egészen a művészeti tantárgyakig. 
 • A középiskolai diákok mind kapnak az iskolában egy-egy zárható kis szekrényt (locker), amihez azonban a szülőnek kell majd biztosítania a zárat. 
 • Elég sok középiskolai diáknak van félállása iskola mellett, de mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy ez ne menjen a tanulás rovására. Hasznos a diákoknak különféle iskola mellett egyéb tevékenységekben is részt venniük – legyen az pl. sport vagy önkéntes munka -, ami nemcsak jó szórakozás, de egyrészt készségfejlesztő, segít a beilleszkedésben / barátok szerzésében, másrészt a jövendőbeli egyetemnek pozitív képet mutat a felvételiző diákról.
 • A középiskolai diákok egyik legnagyobb kihívása az egyetem/főiskola felé vezető út egyengetése. Érdemes odafigyelni a szülőknek is, hogy a gyermek felvette azokat az órákat, amik szükségesek lehetnek a továbbtanuláshoz.

 Felnőtteknek:
 • Mint nemzetközileg képzett szakembereknek (internationally trained professionals), gyakorta szükséges a már megszerzett végzettséget felfrissíteni, továbbfejleszteni Kanadába érkezvén. Nagyon sokféle lehetőség áll a rendelkezésünkre, kezdve az egyetemi/főiskolai degree megszerzésétől bizonyos kurzusok elvégézén át a különféle ún. bridging programokig, amik kimondottan a bevándorlő szakembereknek szólnak.
 • Fontos magunkkal hozni az otthoni végzettségünkről szóló papírokat, ha azt szeretnénk, hogy egy kanadai intézmény azokat beszámítsa. 
 • Ha szeretnénk elfogadtatni az otthon megszerzett végzettséget, ki kell értékeltetnünk a kanadai rendszer szerint erre hivatott szervezeteknél (foreign credentials assessment services), mint pl a torontói World Education Services – WES vagy Montreálban a Centre d'expertise sur les formations acquises hors du Québec – CEFAHQ. 
 • Ha a szakmánk Kanadában engedélyhez (licensed professions) kötött (mint a mérnöki, orvosi, könyvelői vagy a tanári szakma), akkor jelentkeznünk kell a területileg illetékes szakmai szervezetnél, akik lehet, hogy kimondottan igénylik majd az „upgrade-et”.
A tanároknak szóló második rész hamarosan. :)

2 megjegyzés:

Sabata Feri írta...

Köszönjük szépen ez hasznos volt!!!!!

Névtelen írta...

Kedves Lívia és Manka!
Azért kereslek benneteket, hogy tudnátok-e abban segítséget nyújtani, hogy egy nyíregyházi alsós osztály (vagyis az osztályom) felvegye a kapcsolatot egy kanadai alsós osztállyal. Írnánk levelet, kisebb ajándékokat küldenénk. Ha van ötletetek hova fordulhatnék ezzel, kérlek írjatok a borbaas@freemail.hu címre. Köszönettel: Borbás Marianna tanító néni Nyíregyházáról