2010. december 21., kedd

Adni és kapni


Volunteer Canada from The Greater Good on Vimeo.

A kanadai munkakeresés kapcsán az egyik szó, amivel az ember úton-útfélen öszzetalálkozik, az a "canadian experience". Legyen szó bármilyen szakmáról, a kanadai szakmai tapasztalat mindig és mindenkor nagyon sokat lendíthet a munkakeresés fázisán. Vannak szakmák, ahol enélkül szóba sem állnak az emberrek, vannak szakmák, ahol ennek említése plusz pontot jelent.
A leggyorsabb, legegyszerűbb módja a "canadian experience" megszerzésének természetesen az önkénteskedés. Sok helyen az önkéntes munkát egy kalap alá veszik a fizetett munkával, ha azt  a szakmánkon belül végeztük. Nem az ellenérték ugyanis a lényeg, hanem maga a tapasztalat.
De miért is ilyen fontos a kanadaiaknak az önkénteskedés?

A csapatmunka, a problémamegoldó készség és a flexibilitás már jóideje azon első öt készségek között van, amit a kanadai munkavállalók keresnek, legyen szó akármilyen szakmáról. Ha az ember önkéntes munkát vállal, ezeket a készségeket egyértelműen fejlesztheti, de sok más pozitív hozadéka is van:
  • munkatapasztalatot szerezhet
  • építheti/bővítheti önéletrajzát
  • kapcsolatokat építhet - szakmait és barátit egyaránt
  • fejlesztheti az angol tudását
  • növelheti önbizalmát és önértékelését
  • segítheti a helyi közösségét és megismerheti a környéket, ahol él
  • megerősítheti célkitűzését a szakmáját illetően, hogy valóban ezt szeretné-e csinálni
  • ismereteket szerezhet a kanadai kultúráról, szokásokról, stb., stb.
Én magam is tanusíthatom, mennyire jó és hasznos dolog az önkéntes munka. Hiába volt meg mindenem ahhoz, hogy elkezdhessek az szakmámban dolgozni, mielőtt a szakmai önkéntes tapasztalat nem volt az önéletrajzomban, senki nem hívott be interjúra. A kanadai kultúrának nagyon fontos és szerves része ez, amiről azt gondolom, hogy mindenki csak profitálhat.

Mi a számodra megfelelő?
Statisztikák szerint Kanadában kb. 12.5 millió önkéntes ajánlja fel idejét 161.000 jótékonysági szervezetnek, ami kb. 2.1 billió önkéntes órát jelent egy évben. Ez azt is jelenti, hogy nagyon sokféle lehetőség közül választhat az ember, ami leginkább megfelel a szükségleteinek és képességeinek. (A fenti videó fel is sorol néhány területet.) Íme három kérdés, ami segíthet a választásban:

  1. Mit szeretnél a munkádért és idődért cserébe visszakapni? Miért szeretnél önkénteskedni? Ne felejtsd, teljesen normális dolog, hogy az adakozásért cserébe kapni is szeretne az ember valamit.
  2. Mi az, amit fel tudsz ajánlani egy szervezetnek? Melyek azok a készségek, képességek, szakmai kompetenciák vagy személyes tulajdonságok, amikkel rendelkeze és amiket fel tudsz ajánlani? Ehhez nem árt persze egy kis önismeret sem. :) Például: jó vagy a szervezésben vagy tervezésben? Művészeti vagy sokkal inkább technikai beállítottságú vagy? Szeretsz csapatban dolgozni? Szeretsz kutatni vagy adatokat elemezni? Jó vagy a problémamegoldásban vagy a stratégiai gondolkodásban? Empatikus vagy? Tudsz-e kézzel fogható, praktikus dolgokat is felajánlani, úgy mint autóvezetés/szállítás? 
  3. Milyen jellegű/típusú önkéntes szerep férne bele a jelenlegi életstílusodba? Mit és mennyit tudsz felajánlani? Legyél realisztikus. Hány órát tudsz megosztani? Mi más fontos még?
  • Úgy mint utazási távolság, 
  • egyedül vagy csapatban dolgozni, 
  • Projecten dolgozni vagy emberekkel, állatokkal stb.
  • Telefonon, számítógépen dolgozni vagy emberközelben másokkal
  • helyi vagy nemzetközi dolgokkal szeretnél-e foglalkozni
  • kinti vagy benti munkát végeznél-e inkább stb, stb.
Néhány további tipp
Íme néhány további tanács, hogy az önkéntes munkádból a lehető legtöbbet hozd ki:
  • Vedd úgy az önkéntes munkádat, mintha fizetett munka lenne. Mások számítanak rád, hogy elvégzed, ami elvállaltál.
  • Légy felelősségteljes a munkáddal és döntéseiddel kapcsolatban.
  • Legyél rugalmas és türelmes - a feladatod idővel változhat, a források kimerülhetnek stb.
  • Mindenképp kérj referenciát a felettesedtől egy bizonyos idő eltelte után. Munkakeresés során ezeknek nagy hasznát veszed majd, hiszen mindenkinek fel kell mutatni néhányat - kettőt, hármat általában! Otthonról is hozható, de sokat nyom a latba, ha Kanadából való.
  • Végül, de nem utolsósorban - élvezd, amit csinálsz és érezd jól magad!
Ha valaki a téli időszak idején érkezik az országba, amikor mindenki meleg helyen igyekszik tölteni ideje nagy részét, az önkénteskedés különösen sokat segíthet. Az első időszakban, amikor az ember alig ismer valakit, amikor a baráti kör még nem alakult ki, kimondottan hasznos lehet, hogy ne otthon, a négy fal között töltse el a hosszú téli hónapokat, hanem emberek között, ismerkedve másokkal és az itteni kultúrával. (Egy szervezet a sok közül, ahol keresgélhetünk: Volunteer Canada)


Ezekkel a gondolatokkal kívánunk mindenkinek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és sok-sok sikert a jövő évre! Kívánjuk, hogy elérjétek, amit kitűztetek magatok elé és a cél felé vezető úton sokat tanuljatok és jól is érezzétek magatok!

Manka és Lívia

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez egy nagyon hasznos és jó oldal :)Ezt a bejegyzésed is mutatja.Lenne egy kérdésem.Lehet hogy már nagyon sokszor feltették nektek. Én meg tudok szólalni angolul és akár meg is tudom magam értetni.Mennyi esélyem van ahoz hogy elindulhassak az állampolgárság útján? Mindenképpen a feleségemmel mennék.Ő szocmunkát tanul még 1.5 évig. Kell odakinn a szocmunkás? Fizetések hogyan alakulnak? Lehet hogy kicsit zavarosak a kérdéseim és azt hiszem nem is idevág. De mennyire van az embereknek idejük az önkénteskedésre? Ez számomra még felfoghatatlan hiszen itthon más a helyzet :). Köszönöm ezt a blogot nektek.Nagyon jó dolog.
Have a nice day :)
Sziasztok.