2011. május 5., csütörtök

Így történt - 2. Gabi

Gabi 2009. októberében kötött házasságot Montreálban, majd párjával úgy döntöttek, az országban marad és innen indítják el a szponzorálási kérelmet. Az ő története következik.


A házasságkötést követően az interneten kérvényeztük a hivatalos Marriage Certificate-et, amit aztán postán kiküldtek - 15 dollár. 

Szükség volt még az orvosi vizsgálatra is, aminek az eredményét automatikusan küldik tovább a bevándorlási hivatalnak, ez 250 dollárba került. 

Otthon a szüleim kérték ki számomra a születési anyakönyvi kivonatot, aminek az újabb kiadása egyébként már angol-francia nyelvű is, így fordítani pl. nem kell. A szüleim küldték el a Kivonat a bűnügyi nyilvántartásból nevű dokumentumot is, amelyet police certificate-ként fogadnak el (az erkölcsi bizonyítvány nem megfelelő) – ez beszerezhető az ottawai Magyar Nagykövetség közbenjárásával is, csak tovább tart. 

Bizonyitani kell, hogy ez nem erdekhazassag stb, ezert erdemes a fontosabb esemenyekrol fenykepet beadni, repulojegyek masolata, esetleg levelezes. Amugy a rezidensi papirok kitoltesenel van egy ilyen szekcio, ahol reszletesen kikerdezik, hogy hogy ismerkedtunk meg, ott volt-e az osszes szulo az eskuvon, datumok stb.

A papiroknak 2 resze van. Az egyiket a „sponsor”, vagyis a szponzoralo szemely tolti ki, a masikat a „spouse” vagyis a szponzoralando szemely. Ezzel egyutt kell elkuldeni az osszes fent emlitett papirt vagy annak masolatat. A kitoltendo papirokat a kanadai emigracios weboldalrol le lehet tolteni:

Ha jol emlekszem volt egy olyan szekcio is, ahol megkerdeztek mit csinaltam es csinalok jelenleg, ez azert fontos, mert ugye nem dolgozhattam, mivel latogatoi vizummal („visitor visa) voltam az orszagban. 

Ezt a paksamétát aztan elkuldtunk 2010 januar 2-an Vegreville-be. Januar 6.-an megkaptak. Elmeletileg vissza kellett volna jelezniuk, hogy megkaptak, ilyet mi nem kaptunk. De a mar emlitett kanadai honlapon erdemes beregisztralni es online lehet a statuszt ellenorizni. 

Az elso korben kb. 1000 dollart kellett kifizetni (online fizetes). De ugyancsak ajanlottak nekunk az elejen, hogy fizessuk ki a 490 dollaros „Right of Permanent Residence” fee-t, mert ez ugyancsak leroviditi a procedurat (jo par honappal). 

Mivel Quebec-ben vagyunk, ezert extran hosszu a procedura, mert van „federal” es „provincial” resz. 

Mi juliusig nem hallottunk toluk semmit, ami nem volt valami megnyugtato. Akkor is csak egy levelet kuldtek, amiben arrol kerdeztek, hogy mit csinalok jelenleg. Es azt is megkerdeztek, hogy mit csinaltam 18 eves koromban, hogy miert, ki tudja?! 

Fontos megemliteni, hogy kozben lejart a latogatoi vizumom (ugye az elso 6 honap automatikusan oke) de utana jelenkezni kell hosszabbitasra, amit azert erdemes megtenni 1 honappal a vizum lejarta elott. Nem veszesen draga (kb. 100 dollar, nem emlekszem pontosan), es meg kell emliteni, hogy milyen cimen kervenyezzuk. 
Nem kell megijedni, ha a vizumunk lejarta utan meg nem kaptuk meg a kovetkezo vizumunkat, akkor sincs gond, legalisan tartozkodunk az orszagban, amig a dontes megszuletik. Csak tudjatok viszonyitani en 2x ujitattam meg a latogatoi vizumomat, mert annyira sokat kellett varni. 

Hal’ istennek 2010 oszetol felgyorsultak az esemenyek.
Az elso igazan fontos dokumentum a „federal”-tol jobb 2010. oktober elejen, amiben tajekoztatast kaptunk arrol, hogy az ugyunk feldolgozas alatt all es hogy fizessuk be Quebec reszere a 250 dollart. Ez franciaul a „Demande parrainage familiar” nev alatt futott. 

Ezutan november elejen jott meg Quebec-tol a CSQ-m, vagyis a „Certificat de selection du Quebec” es ezzel egyidoben a ferjemnek, hogy elfogadtak a jelentkezesunket. Majd december elejen ugyancsak 2 level jott, egy a ferjemnek, hogy elfogadtak ot, mint szponzor, masik nekem, hogy „eligible” vagyok a permanent rezidensi statusz megszerzesere. 

December kozepen pedig egy ujabb, hogy befejeztek a papirjainkat es rovidesen ertesiteni fognak az interju idopontjarol, ahol meghozzak a vegso dontest. Ezzel a levellel egyutt kellett volna befizetni a „Right of Permanent Residence” fee-t, amit ugye mi mar megtettunk az elejen, igy egy masolatot kuldtunk a befizetesrol, illetve vissza kellett kuldeni egy nyomtatvanyt miszerint helyesek az adataim, ez volt a „Confirmation of Permanent Residence”.

Az utolso level 2011. januar 21-en erkezett, miszerint februar 2-an van az interju, amire mindkettonknek el kell mennie. Vinni kellett az utlevelunket, 2 tovabbi fotot rolam, az CSQ-t illetve meg nehany papirt. Az interju igazabol csak formalitas volt, 10 percnel nem tartott tovabb. 
Aztan megkaptam a SIN szamomat, amivel mar akar aznap elkezdhetek dolgozni. A kartyat par hetre ra postaztak, majd a Permanent Residence kartyat valamivel utana. 

Amit erdemes meg tudni, hogy addig nem tanácsos utazni, míg a rezidensi kartyat nem kapja kezhez az ember.
Amint megvan a rezidensi statusz, erdemes egybol elintezni a Health Insurance-t, mert 2 honapig tart mire az ember megkapja ahhoz a kartyat es addig nem is jar a biztositas.  

En sokszor hivtam az emigracios vonalat, hogy informaciot kapjak, amit erdemes kihasznalni. De jo, ha tudjatok, hogy ok nem befolyasolhatnak semmit, nem gyorsithatjak az eljarast, tehat csak nemi utmutatast tudnak adni. Ha felhivjatok ezt a vonalat, akkor mindig legyen keznel az utlevel szamotok, az azonosito szamotok stb, hogy be tudjanak lepni az aktatokba.

8 megjegyzés:

Vali írta...

Kedves Gabi!

Az interjúról esetleg tudnál többet írni, kicsit részletesebben,akár priviben is. Igaz mi Bécsbe megyünk majd, szerintem ősszel...Egyébként különbözik a szponzorálással pályázó és a skilled worker-rel pályázó interjúja között? Franciául volt az interjú?
Nagyon köszi, Vali

Dóri írta...

Szia Vali!

Nekem is Bécsbe vannak leadva a papírjaim, skilled workerként, interjúm még nem volt, de és ismerek többeket Québecben akiknek már igen.

Az interjú azon a nyelvem folyik, amin a jelentkezésedet adtad le, tehát ha a francia formanyomtatványokat nyomtattad és töltötted ki, akkor franciául, illetve ha az angolokat akkor angolul. (legalábbis nekik így volt)
A másik nyelvre csak rövid időre váltanak át, hogy felmérjék a tudásod szintjét.
Ha ettől tartassz meg tudom kérdezni a barátnőmet hogy neki mi volt, ugyanis a 2001-ben emigrált barátomnak is pontosan ugyanazokat a kérdéseket tették fel, mint neki egy éve, ha jól emlékszem a családjáról kellett mesélni, de ha érdekel szívesen megkérdezem konkrétabban, mert a barátnőm is begyakorolta előre ezeket:D

Alapvetően azt szokták mondani, ha behívnak interjúra már nyert ügyed van, mert nagyon ritkán utasítanak vissza interjúalanyokat! A motivációdra kíváncsiak, a nyelvtudásodra és persze érdemes Québecből is felkészülni!
Amilyen kérdésre még emlékszem: Milyen nehézségekkel kell megküzdenie Ön szerint a Québecbe való megérkezése után? De ez persze a választott nyelven:)

Remélem tudtam segíteni, mégha csak másodkézből jön is az infó!

Dóri

Vali írta...

Köszi Dóri a választ. Igen én is valami hasonlóra gondoltam, hogy ilyenek lesznek.:)

Sok sikert neked!
Vali

Vali írta...

Dóri, majdnem elfelejtettem ha van kedved priviben levelezni, akkor a pal.valeria@gmail.com-ra írhatsz.

:)Vali

Névtelen írta...

Na ez Kanada!Ez kíválóan tükrözi a kanadai magyarokat!
http://canadaquebecmontreal.network.hu/blog/kanada-vilaga-hirei/szazmillios-asszonytartast-kell-ene-fizetnie-egy-debreceni-ferfinak

Meskete írta...

Kedves Gabi!
Nagyon tetszett a történeted és ahogy leirtad.Végre valaki "szájbarágósan" irta le hogy mi a helyzet és mi a menet..Aki még nem tud semmit annak ez a legnagyobb segitség.Én még csak az elején vagyok az információgyűjtésnek.Kinn él a vőlegényem még esküvő előtt állunk.Hiába olvasgatom az oldalakat sajnos állandóan olyan kérdéseim vannak amire nem kapok választ.Van két kiskorú lányom,igy minden helyzet bonyolultabb lesz.Esetleg nem tudsz kinn ajánlani egy ügyvédet aki tud válaszolni a kérdéseimre??
Köszönet Emese
emyil cimem:bellabella111@freemail.hu

Névtelen írta...

Kedves latogatok,

Az lenne a kerdesem, hogy mennyire biztos hogy megkapnam a letelepedesit, ha az elozetes teszt eredmenye jol jott ki? Itt arra gondolok, hogy befizetem a sok adot es vegul meg interjura sem hivnak....van ilyen? En ugyanis kolcson kellene kerjek hogy finanszirozzam a Kanadaba valo kivandorlasomat.
Koszi a valaszokat, Adel

zsuka írta...

Szia Gabi! Nagyon szuperül leírtad!! Köszönjük szépen ;) Viszont érdekelne , hogy a házasság felbontása mennyi időbe kerül, kell-e esetleg különélési idő, ha mindkét fél közös megegyezéssel szeretne válni, abban az esetben, ha még kint házasságban élek, de még várom a zöldkártyát hazautazhatom, ha tudnál benne segíteni, nagyon megköszönném :)További szép Napot! Szia!