2011. augusztus 7., vasárnap

Szünet és pár hasznos tanács


Kedves Mindenki!

Az utóbbi hónapokban azon voltunk Mankával, hogy rendezzük sorainkat és behozzuk a levelek megválaszolásával kapcsolatos lemaradásunkat. A blog fennállásának két és fél éve óta ennyi hátralékunk még sosem volt. Azonban az idő előrehaladtával be kellett látnunk, hogy a helyzet nem javul, hanem inkább rosszabbodik. Ehhez két dolog is hozzájárul: az egyik, hogy egyre több levelet kapunk; a másik pedig a saját életünk elfoglaltságai, feladatai, amiből szintén egyre több van az utóbbi időben. 
Egy szó mint száz, be kell látnunk, ketten nem tudunk tovább lépést tartani. Annál rosszabb érzés pedig nincs, mikor látjuk, hogy mennyien várják a válaszainkat. 

Mindezeket végiggondolva arra az elhatározásra jutottunk, hogy lezárjuk a blog levelező részét - legalábbis egy időre. Hogy senki ne maradjon válasz nélkül, mindenkinek írunk majd röviden, mégha csak egy "mea culpa" üzenetet is, pár hasznos gondolattal, weboldallal.

A blog itteni része természetesen marad és a leveleitek alapján igyekszünk olyan témákról írni a továbbiakban is, ami sokatokat érdekel(het) vagy szerintünk fontos lehet. :) 

Őszintén sajnáljuk, hogy nem tudjuk folytatni, de azt is tudjuk, hogy a leveleitekre félvállról, pár perc alatt nem akarunk és nem is tudunk válaszolni. Sokan voltatok hozzánk megtisztelő bizalommal, megosztva sok-sok személyes információt annak érdekében, hogy a válaszunk minél személyre szabottabb lehessen. Volt, amikor ez megvalósítható volt, de előfordult az is, amikor "csak" további infógyűjtésre bíztattunk titeket, hiszen hisszük és valljuk, hogy egy bizonyos szintű ismeret/tájékozottság nélkül nagyon nehéz komoly döntéseket hozni. 


Mindig igyekeztünk távol maradni a konkrét tanácsadástól, viszont gyakran vissza-visszatértünk pár olyan dologhoz, ami sokatok segítségére volt a döntésben. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány:
 •   a bevándorlási kategóriák ismerete, tudjuk, hogy alap dolognak tűnik, mégis, sokan nincsenek velük tisztában. Érdemes tehát újra és újra átolvasni őket, megkeresni a főbb különbségeket, átlátni a feltételeket stb.
 • Legtöbben a Skilled Worker kategóriáról érdeklődtetek (Quebec esetén), ami a pontrendszeres rendszert jelenti. Itt is, menjetek át a teszten újra és újra, tanuljátok meg, milyen kategória hány pontot jelent a 67-ből. (szakképzettség - max 25, angol/francia nyelvtudás max. 24, munkatapasztalat - max. 21, életkor - max. 10, már meglévő munkaajánlat - max. 10, alkalmazkodóképesség - max. 10 pont) Ha ezeket tisztán átlátja az ember, tudja, hol, mennyit kéne javítania, vagy hogy egyáltalán van-e esélye ebben a kategóriában.
 • A másik legyakrabban említett kategória - ami nem tartozik a bevándorlási kategóriák közé (!), az az ideiglenes munkavállalás. Itt sajnos nem minden szakma rúghat labdába, csak azok, amelyek: 1. az itteni hiánylistán szerepelnek, 2. rajta vannak azon szakmák listáján, amikhez nem kell HRSDC, azaz munkaengedély, vagy 3. a speciális szakmai csoportok egyike (pl. live-in caregiver, business people). Érdemes tudni, hogy sokan azért választják ezt az utat Kanadai letelepedéshez, mert két év itt eltöltött munkaidő (tanulóidőre is érvényes!) után, az ember beadhatja a kérelmet a letelepedéshez.
  Akiknek tehát elérhetetlen a 67 pont a Skilled Worker-nél, azok megpróbálhatnak keresni egy itteni munkáltatót, aki foglalkoztatná őket és megkérvényezné számukra a munkavállalói vízumot. Tudjuk, hogy első hallásra sokaknak ez szinte reménytelennek hangzik... viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy szerencsére nem az. (Arról nem is beszélve, hogy úgy tűnik, Kanada az utóbbi időben "hamarabb" ad munkavállalói engedélyt, mint letelepedési papírokat...) Nézzetek utána, hogyan néz ki egy kanadai önéletrajz, készítsétek el magatoknak és hajrá!!!! :)
 • Borzasztó sokan írnak nekünk úgy levelet, hogy megosztják velünk, milyen szakmákkal és egyéb ismeretekkel rendelkezik a család, és ez alapján, mit gondolunk, mennyi esélyük lenne a kijutáshoz. Nos, meg kell mondjuk, ez egy nagyon-nagyon nehéz kérdés. Erre alapul tkp. a bevándorlási szakemberek munkája, plusz, minden eset egyedi, rengeteg sok apró dologgal, amiről első körben a levélíró nem is gondolná, hogy fontos, pedig egy kis darabkája lehet a teljes képnek.
  Ezekben az esetekben legtöbbször arra fókuszáltunk, hogy a fentiek mellett, a megadott szakmákkal kapcsolatban adjunk hasznos, még több kanadai infót a lépések továbbgondolásához. Tudjuk, hogy szintén alapvető dolognak tűnik azt emlegetni, mennyire másképp működhet egy másik ország, egy és ugyanazon szakmai területet illetően.... mégis, azt tapasztaltuk, hogy az emberek erre gondolnak a legkevésbé.
  A kijutás mikéntje az, amiről legtöbbször szó esik, de az itteni életkezdésről magáról kevesen gondolkodnak még otthonról. (Ennek is lehet egyik folyománya, amikor néhányan már innen írnak nekünk, kétségbeesetten, hogy a megígért segítség elmaradt és fogalmuk sincs, hogyan tovább...) Elég sokaknak vannak kanadai barátaik/rokonaik, akik örömmel látják az otthoni barátokat, mondván, "csak gyertek, majd mi segítünk munkát találni (netán már van is), elindítani a papírokat, akár szponzorálni is stb." Ne értsétek félre, ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ezeket a kedves és örömteli felajánlásokat ne vegyétek komolyan, vagy hogy bármelyik is üres ígéret lenne. Az üzenetünk csakis annyi, hogy minél szélesebb körben nézzetek utána a doloknak, kérdezzetek, tervezzetek, és leginkább magatokra hagyatkozzatok, ne 100%-ban a nagybácsira/nagynénire stb. Egy példa: többször halljuk, hogy a távoli rokon a szponzorálást is felajánlja, azonban senki nem néz utána, hogy valójában ki is szponzorálhat egyáltalán... (nagybácsi/nagynéni sajnos nem...)
 • Ahogy említettük, sok minden másképp működhet itt, olyan dolgok is, amiről nem is gondolnátok. Újabb ok arra, hogy utánanézzünk bizonyos dolgoknak, mint pl. a saját szakmánknak. Erre van két nagyszerűen használható weboldal, amikről írtunk is a blogon. Az egyik a NOC rendszer, a másik a Work in Canada Tool. A kettő nagyszerűen kiegészíti egymást. A NOC rendszerből megtudhatjátok, hogy a szakmátokban milyen itteni szakmai munkakörök vannak (lehet ez teljesen eltérő, mint otthon), mik a feltételek, szakmai követelmények stb. Erre épülve a Work in Canada Tool arról ad információt, hogy egy-egy kanadai tartományban van-e a szakmátokra kereslet, mik a tartományonkénti különbségek, hol milyen a bérezés stb.
  Mindkettőt nagyon melegen ajánljuk mindenkinek, aki itt akar dolgozni és letelepedni. Higgyétek el, rengeteg nehézséget spóroltok meg magatoknak, ha előre, időben felkészültök, mert sok nehézség a szükséges infók birtokában elkerülhetők!!
 • Végül, de nem utolsó sorban szintén valami olyasmit említünk, ami szükségtelennek tűnhet, de mégsem az: az angol (vagy francia) nyelv biztonságos szintű ismerete. Újra, nagyon sok fejfájást kerülhettek el azzal, ha valamennyire tudtok kommunikálni az itteni hivatalos nyelvek egyikén. A fekete munka itt nagyon nem divat (nem is javaslott...), azok pedig, akik így dolgoznak, rengeteg nehézségnek vannak kitéve. A munkáltató úgy használja ki őket, ahogy akarja, fizet, ha akar, ha nem akar, akkor nem fog (túl sok példát ismerünk erre, higgyétek el), ha valaki lebetegszik, ingyenes orvosi ellátás nincs, ha valaki mégis igénybe veszi, fizetheti azt évekig is... De nem is kell csak a fekete munkáról beszélnünk, hivatalos munkát is kemény dió találni angoltudás nélkül. Ha van itt rokon vagy barát, aki segít az első időkben, az rengeteget jelenthet, de a stressz azok számára, akik nem beszélnek angolul/franciául, többszöröse azokhoz képest, akik igen.
Azt tapasztaljuk, hogy azok, akik adnak maguknak elég időt és valóban felkészülnek erre a hatalmas lépésre, sokkal nagyobb eséllyel boldogulnak itt és sikerül elérniük azt, amit elterveztek. Ezzel szemben azoknak, akik csak belevágnak a nagy kalandba és majd meglátják, hogy alakul, több "meglepetéssel" kell szembesülniük... Közülük többen fordulnak vissza idővel, csalódottan, tele feszültséggel és rossz élményekkel, sőt, Kanadát/az itteni rendszert/embereket hibáztatva saját sikertelenségükért.
Mindez persze nem jelenti azt, hogy csak az első út a helyes, a második pedig a helytelen. Mindenhol vannak kivételek, az emberek is különbözőek, másképp élnek meg dolgokat stb... mi csak a nagy számok törvénye alapján írjuk le azt, amit hallottunk, tapasztaltunk, láttunk. 


 Mivel a blog továbbra is él, így továbbra is várjuk hozzászólásaitokat, sőt bátorítanánk titeket az egymás közötti infómegosztásra. Ahogyan eddig mi közvetítettük felétek a levélírók tapasztalatait, ti is megoszthatjátok azokat itt a többiekkel, hiszen sosem tudjátok, kinek segíthettek. :) Aki névtelen akar maradni, az megteheti, hiszen nem fontos nevet írni a kommentek mellé. Továbbra is reméljük, hogy a Hello Kanada oldal hasznos információforrás marad számotokra, ahol támogatókra, segítőkre is találhattok.

Reméljük, hogy a blog magánlevelezés része sem tűnik el végleg! Amint kitaláljuk, hogyan működhetne gyorsabban és hatékonyabban, jelezni fogjuk. :)

Üdv mindenkinek,

Manka és Lívia

10 megjegyzés:

Erika írta...

Sziasztok, nagyon jo ez a bolg! Csak gratulálni tudok a munkátokhoz! Szerintem tényleg sokat segít azoknak, akik Kanadaval probalkoznak! Ha közel 20 éve ilyen lett volna, sőt, ha lett volna egyáltalán internet, akkor én most biztos Torontóból blogoznék... :)

Zsuzsa Marosvásárhelyről írta...

Gratulálok ehhez a bejegyzéshez!


Nagyon pontosan és ugyanakkor finoman, diplomatikusan közöltétek az alapigazságokat a kitelepedéssel kapcsolatban.

Amióta eldöntöttük a párommal, hogy kitelepedünk ( papírok már beadva), azóta egyfolytában tájékozodunk, blogokat olvasunk és fórumokat böngészünk, hogy informálodjunk. Pont így találtam rá erre a blogra is, a kanadai szociális munka gyakorlata kapcsán, mert ez a szakmám. Az eddig olvasottak alapján mi egy tervet dolgozunk ki, hogy kb. mit kell csinálni, hogyan jó indítani az új életet kint. Szerencsére annyi előnyünk van, hogy az angolt jól beszéljük, sok országban dolgoztunk már (USA-ban is, ami egy teljesen más bolygónak tünt nekem, annyira más volt mint Európa) és megtapasztaltuk már, hogy ahány hely, annyi új szokás és néha az ami otthon logikus vagy egyértelmű, kint (egy másik kultúrában) egyáltalán nem az. És fordítva. Ezekre a kanyarokra fel kell készülni, hogy a meglepetés ereje ne taglózzon le és minél könnyebben lehessen alkalmazkodni az újhoz, az ismeretlenhez! Nem hiszem, hogy az ember otthonról teljesen fel tud készülni a "nagy utazásra" és annak minden buktatójára, hisz az elméleti ismeret és a megtapasztalás nem ugyanazzal a fajsúllyal bír... De agyilag fel kell készülni bizonyos dolgokra és mindezt csak az INFORMÁCIÓ BIRTOKLÁSA teszi lehetővé.

Mindenkinek sok sikert kívánok az elképzelései megvalósításához!

A blogszerzőknek meg köszönet ezért a szép szolgálatért!

Névtelen írta...

Nekem egyik szemem nevet,hisz sokat segitettetek embereken,köztük nekem is..

A másik viszont sir,mert egy pörgő,sokat látogatott blogot "dobtatok",ritkán-az utóbbi időben kéthavonta-néztetek csak be saját blogotokra..nem igaz,hogy ennyire nincs időtök(hisz arra van,amire akarunk..)a magánéleti ok sem ok,hisz bármelyikőtök tudna irni..
Kár érte,az index szerint az egyik legjobb blog volt,de ti tudjátok..

Lívia és Manka írta...

@Erika, Zsuzsa:
Nagyon köszönjük a gratulációt, igyekszünk megtenni, ami tőlünk telik. :)

@Névtelen:
Ahogyan írtuk is, a blogot abszolút nem "dobjuk", továbbra is életben marad. Egy ideig a magánlevelekre való válaszadást szüntettük meg, mert arra nincs most időnk, erőnk...

A magánblogjainkra való írás, nekem például, gyakran kikapcsolódás az egész napos munka után... az itteni levelekre válaszolni azonban sokkal komolyabb dolog annál... sok mindent át kell gondolni, sok mindennek utánanézni stb...

Szóval semminek sincs vége és reményeink szerint a levelezést is folytatjuk majd idővel. :)

Köszi mindenesetre az aggódó szavakat, őszintén örülünk, hogy a blogunk segítség sokak számára.

Zsuzsa Marosvásárhelyről írta...

Haha!
A tegnap megjött a visszajelzés, hogy elfogadják a jelentkezésünket és átküldik az iratainkat Bukarestbe!!!

Innentől kezdődhet a network építés, mert senkink sincs Kanadában :)
Ki akar a barátom lenni???? :P

Sok sikert mindenkinek!

Lívia és Manka írta...

Szia Zsuzsa!

Gratulálunk :) Melyik város a cél?

Zsuzsa írta...

Szia Manka es Livia!

Toronto...
De en mesterizni szeretnek amint lehet, ezert tobb egyetemre bejelentkeznek majd Ontarioban. Oda megyunk majd, ahova felvesznek. Persze elsodleges cel Torontoban maradni, de a tanulas fontosabb mindennel, mert az lesz az en kanadai ajanlolevelem a szakmaban :)
Van itthon egy lakasunk, azt majd eladjuk es azt tesszuk fel a tanulmanyi koltsegekre plusz megelhetesre egy evig, amig en tanulok. Szep elkepzeles, meglatjuk mi lesz belole a valosagban. Tudom, hogy nem lesz egy leanyalom...

Udv, Zsuzsa

Zsuzsa írta...

Koszonom a gratulaciokat ! Ez lemaradt az elobb.

GL írta...

Sziasztok

Nagyon hasznos a blogotok és pár hónapon belül nagyon is aktuálisak lesznek az infóitok. A mennyasszonyom kanadai állampolgár és jövő év, késő nyáron, ősszel tervezzük a Torontóba költözést. Addigra szeretnénk megejteni az esküvőt, és a kérdésem ezzel kapcsolatos lenne.
Magyarországi ceremónia mennyivel hosszabítaná meg az én tartózkodási engedélyem elbírálásának időtartamát? Milyen más szemszögből lehet még különbség a folyamatban a ceremónia helyétől függően? Kanadai ceremónia egyértelműen megkönnyítené a dolgunkat?

Laci

Zoli írta...

Sziasztok!

Nekem is felmerült néhány kérdésem. Közgazdász - Nemzetközi Marketing végzettséggel szerettem volna indulni a Skilled Worker programban, de kicsit elvesztem az egyes engedélyek között: Szóval a Skilled Worker kategóriához nem kell letelepedési engedélyt kérni - akkor melyik kategóriához kell?
Illetve a pontszámítás (az a bizonyos 67) az melyik engedélyhez szükséges? - (letelepedés, ideiglenes munkavállalás, skilled worker). És még egy utolsó dolog: a skilled worker bevándorlási kategóriánál úgy láttam, hogy 10.000 engedélyt ad ki a Kanadai állam, ami 20 szakmára lebontva összesen 500 engedélyt jelent kategóriánként. Ezen felül CSAK munkaajánlattal igényelhető az engedély (ennek mindenkin nézzen utána, hogy egyáltalán lehet-e még jelentkezni).

Előre is köszönöm a válaszokat,

Szép napot!

Zoli